Her bliver fødevareindustriens restprodukter til velsmagende svinefoder

Persleptkb--

Af:

Virksomheden Adival har specialiseret sig i at bearbejde og forædle restprodukter fra fødevareindustrien til højt specialiserede foderprodukter, der sælges til landbruget.

Det kan godt være, nogen måske vil mene, at sammenligningen ikke er helt passende. Men når vi mennesker godt kan lide slik og kager – hvorfor skulle smågrise så ikke også synes om de søde sager? Det gør de rent faktisk, og det ved man alt om hos virksomheden Adival, der som selvstændig forretningsdivision under Vestjyllands Andel årligt producerer 20.000 ton fodermiddel til landbrugssektoren.

Råvarerne består af overskudsprodukter fra fødevareindustrien, så her forvandles diverse former for mel, gryn, kager samt konfekture til nærende og velsmagende foder. Det er nemlig vigtigt at pointere, at der ikke er tale om en sekundavare, men et højt specialiseret produkt, som blandt andet anvendes til opfedning af smågrise. Citronmåne, bridgeblanding og vingummi får dermed en helt ny rolle som smagsforstærker.

Bæredygtighed og teknologi
”Det startede egentlig som lidt af en tilfældighed for 20 år siden, hvor Adivals tidligere ejer, der selv var landmand, tog kontakt til Dancake. Overskudskager var både billigt foder og noget, grisene kunne lide”, forklarer Keld Riis Olsen, der er ansvarlig for salg og indkøb i Adival. Senere kom konfekture også ind i billedet, og snart tegnede konturerne af en forretningsidé sig.

”Dengang var det bare sund fornuft, at slik og kager ikke blot blev smidt ud. I dag befinder vi os i et sweetspot, hvor vi har tilføjet teknologi i en proces, hvor bæredygtighed er det afgørende mantra”, siger Keld Riis Olsen videre. Resultatet blev, at Adival for 10 år siden kunne opføre eget produktionsanlæg i Billund, hvor overskuds- og restprodukter fra en bred vifte af virksomheder i den danske fødevareindustri forædles.

Fra spildprodukt til ny ressource
Fødevareindustrien har bredt set taget godt imod initiativet, men hos Adival er man godt klar over, at det skal være så nemt som muligt for virksomhederne at komme af med deres rest- og spildprodukter. Alternativet er nemlig, at de blot ryger direkte til eksempelvis bioforgasning eller forbrænding. Derfor sørger man selv for både at levere opsamlingsbeholdere og står for afhentning.

”Vi har naturligvis også skullet ændre holdningen ude hos virksomhederne, så de ikke længere opfatter overskuds- og restprodukter som spild, men som en ressource, det giver rigtig god mening at forarbejde og forædle”, understreger Keld Riis Olsen og føjer til, at man hos Adival løbende er på udkig efter nye tiltag, der kan udvikle sig til attraktive forretningskoncepter.

Udviklingen er kun lige begyndt
”Af hensyn til smittefare er det ikke tilladt at anvende animalske produkter i vores produktion, men vi har løbende blikket rettet mod yderligere produktgrupper, som kan inddrages i vores produktion”, uddyber Keld Riis Olsen. Adival har leverandører i både Danmark, Sverige og Tyskland, og missionen er at anvende de restprodukter, som uundgåeligt fremkommer i en fødevareproduktion på højst mulige niveau i fødekæden.

I en tid, hvor stort set alle industrier og alle brancher tager begrebet bæredygtighed alvorligt, og hvor omverdenen anser det som helt naturligt, at en virksomhed ikke kun aflægger et finansielt regnskab, men også et bæredygtighedsregnskab, som omhandler social og klimamæssig ansvarlighed, er der næppe nogen tvivl om, at en virksomhed som Adival kan spille en rolle som inspirator for andre.

Columbus er ERP partner for Vestjyllands Andel for så vidt angår Microsoft Dynamics 365 og er nu også ved at implementere platformen hos Adival. Derudover leverer Columbus en række branchespecifikke it-løsninger til fødevareindustrien. 

Se mere på: www.columbusglobal.com

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
sko_opdateret_
Change of Control-klausulers betydning
Klinik2 - foto af Kim Matthai Leland
Fornuft og økonomi i effektiv forebyggelse af skader
DSC_9991 NY
Greater Copenhagen: Den grønne omstilling skal skabe grøn vækst

Fremtidens foderløsninger
Adival afhenter og forarbejder restprodukter fra stort set alle typer af ”tørre” fødevarer, blandt andre konfekture, chokolade, snacks, brød, kager, kiks, mel, gryn, ris og pasta. Restprodukter fra de forskellige levnedsmiddelområder har alle det til fælles, at de efter bearbejdning kan genbruges som værdifuldt dyrefoder i blandt andet den danske svineproduktion. Adival er godkendt af Fødevarestyrelsen som formidler af foderprodukter.

Bæredygtighed er en af grundstenene for Adivals virksomhed. Derfor bliver man ved med at arbejde med, hvorledes, de produkter man får ind i produktionen, kan anvendes. Gennem de seneste år har Adival deltaget i et projekt med Teknologisk Institut omkring anvendelse af larver og insekter som fremtidens proteinkilde. Projektet bliver banebrydende for fremtidens fødevarer. I første omgang er det dog baseret på produktion af proteiner til foderbrug.

Læs også

Emil_Drevsfeldt_Nielsen1
Virksomhedsleder, sådan skal du bruge dit rekord-overskud til at få hænder nok
Det er i disse dage, når ordrebøgerne er fulde, at danske virksomhedsledere bør kigge fremad. Lige nu arbejder medlemmer i Dansk Metal...
Ruben_Kilgast_2016 (6) (2)--
Vælg det bedste fra de bedste
Med åbne standarder inden for automationsområde er det slut med låsning til gamle, proprietære systemer og goddag til produktivitet,...
Søren Peter Johansen--
Automatisering - vigtigere end nogensinde før 
Globale pandemier, øgede transportpriser, krav om bæredygtighed og mangel på råvarer, energi og medarbejdere – og nu også krig...