Sponseret indhold

Automatisering – vigtigere end nogensinde før 

Søren Peter Johansen, sekretariatsleder for DIRA, Dansk Robot Netværk.

Af:

Globale pandemier, øgede transportpriser, krav om bæredygtighed og mangel på råvarer, energi og medarbejdere – og nu også krig i Europa. Sjældent har der været så mange hindringer for dansk produktion – og alligevel klarer danske virksomheder sig godt i konkurrencen. 

Skrevet af; Søren Peter Johansen


Der lurer en anden måske større fare. Virksomheder i de lande, som vi sammenligner os med, klarer sig tilsyneladende bedre end os! Det afslører en analyse af antallet af installerede robotter fra IFR, International Federation of Robotics. Virksomheder i Danmark installerer for tiden færre robotter, end andre lande gør. Fortsætter denne tendens, vil virksomhedernes produktivitet og dermed konkurrenceevne blive svækket. Derfor er det vigtigt, at vi alle i et højere tempo end tidligere tilegner os viden om de nyeste teknologier og samtidig lærer at omsætte samt udnytte denne viden til en mere agil og effektiv produktion og arbejdsdag.  

Lad dig inspirere til mere og bedre automatisering 
En stor barriere for yderligere automatisering blandt beslutningstagere er mangel på tid – eller at tiden prioriteres til andet end automatisering. Bryd denne barriere ved at komme forbi AUTOMATIK-messen i Brøndbyhallen den 13.-15. september. Her kan du på kort tid få inspiration på mange forskellige konferencer fra virksomheder med succesfulde cases – samt møde de leverandører, som fremover skal levere den teknologi og viden, der er nødvendig til næste bølge af automatisering. 

Kom i gang
Du kan med fordel starte med en kollaborativ robot – en cobot. Udover dens indbyggede sikkerhed er denne type robot kendetegnet ved at være simplere og nemmere at instruere end traditionelle robotter. Det kan gøre det hurtigere at komme i gang med at teste automatiseringen på egne processer og produkter samt lære om sensorer, gribere, procesudstyr og så videre, så man efterfølgende er godt rustet til dialog med leverandører af større anlæg.

På lidt længere sigt vil kunstig intelligens blive en teknologi, som vi alle skal lære at kende. Kunstig intelligens anvendes allerede nu af flere virksomheder rundt omkring i landet. Kunstig intelligens er inspireret af menneskets måde at opbygge samt anvende erfaring og viden på. For eksempel kan kunstig intelligens lære at genkende mønstre, hvilket er nyttigt i forbindelse med kvalitetskontrol, hvor man kan oplære et visionsystem til at skelne mellem gode og dårlige emner. Oplæringen sker typisk ved ”sidemandsoplæring” fra et menneske.  

Innovation – gør noget – prioriter tiden.
Virksomheder, der vil udvikling, kan med fordel kortlægge de muligheder og problemstillinger, som teknologien bringer. Hvilke teknologier bør virksomheden implementere nu og i fremtiden? 

Kortlægningen, som også kaldes et roadmap, gør det lettere for virksomheden at lave en sund investeringsplan og ansætte medarbejdere med de rette kompetencer. Et roadmap sikrer, at den langsigtede målsætning holdes for øje, da værdifuld viden opbygges efterhånden, som koncepter udvikles, og teknologien afprøves. Viden opstår sjældent alene, men ofte ved udveksling af erfaringer med andre i interne eller eksterne netværk. Små pilotprojekter vil også være en god måde at starte på, når ny teknologi skal implementeres.  

Med en sådan tilgang til innovation og ny teknologi kan produktionsvirksomheder gå ind i fremtiden som teknologivirksomheder – og med styrkede muligheder for at rekruttere innovative medarbejdere. 

Søren Peter Johansen er sekretariatsleder for DIRA, Dansk Robot Netværk, som er partner på Automatik-messen. DIRA har som mål at inspirere danske virksomheder til anvendelse af robotter og automation. Til dette driver DIRA bla. en del netværksgrupper for slutbrugere om automation.

Læs mere på www.dira.dk

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Screenshot 2024-03-13 at 08.23
Cybersikkerhed Epaper
Armaflex_ isolering mod kulde
Teknisk isolering – den hurtigste vej til besparelser 
Martin Kibsgaard Jensen
EJENDOMSINVESTERINGS-RÅDGIVEREN: FASTFOOD-KÆDER HAR FART PÅ

Gode råd og inspiration 

om automatisk produktion 

Fem gode råd til at komme i gang:

Vær nysgerrig 

- på hvilke teknologier og metoder andre virksomheder anvender. Hvad kunne anvendes i egen virksomhed?

Spot ildsjælene
Find de medarbejdere, der har lysten til løbende at forstå og implementere de teknologier, der skal sikre stigende produktivitet fremover.

Prøv teknologierne
Lån, lej og køb teknologier som ildsjælene kan lave forsøg med, så de får opbygget god viden om, hvad der virker på virksomhedens produkter og processere.

Lær af hinanden i netværk
Lad medarbejdere på alle niveauer hente viden om ledelse, teknologiudvikling og implementering udefra ved at netværke. Den investerede tid kommer ofte mangefold tilbage.

Tænk stort - start småt
Hav ambitioner om en teknologirejse, der går mange år frem i tiden. Men gå med små skridt, så der opnås mange små succeser, der kan bygges videre på.

Læs også

Emil_Drevsfeldt_Nielsen1
Virksomhedsleder, sådan skal du bruge dit rekord-overskud til at få hænder nok
Det er i disse dage, når ordrebøgerne er fulde, at danske virksomhedsledere bør kigge fremad. Lige nu arbejder medlemmer i Dansk Metal...
Ruben_Kilgast_2016 (6) (2)--
Vælg det bedste fra de bedste
Med åbne standarder inden for automationsområde er det slut med låsning til gamle, proprietære systemer og goddag til produktivitet,...
Susanne_Bahne_Hansen_FOTO_Hanne_Loop_1
Er automatisering en trussel mod HK’erne?
Indholdet i klassiske HK-jobs ændrer sig i høj grad med den stigende automatisering og robotisering af arbejdsopgaverne. Spørgsmålet...