Fra skærebræt til reagensglas

Leif Nielsen, branchedirektør i DI Fødevarer
Leif Nielsen, branchedirektør i DI Fødevarer

Af:

Den danske fødevarebranche er i udvikling. Vi holder fast i det velkendte, der hakkes og snittes på skærebrættet, men branchen har samtidig øjnene rettet mod fremtidens bæredygtige mad, hvor løsningen i højere grad findes under mikroskopernes forstørrelsesglas. Det gælder også opskriften på sunde og velsmagende grønne proteiner.

Skrevet af; Leif Nielsen, branchedirektør i DI Fødevarer


Tag et ekstra kig på din tallerken og dit glas næste gang, du sætter dig ved spisebordet. Der er med høj sandsynlighed elementer fra den danske fødevarebranche på menuen, uanset om den står på klassiske frikadeller eller vietnamesiske rispapirsruller. De fleste om spisebordet kender de danske fødevarefyrtårne som Arla, Carlsberg og Danish Crown, men den danske fødevarebranche er mere end det. I Danmark er vi nemlig heldige at have en fødevarebranche, der spænder lige så bredt, som aftensmaden kan gøre det i de danske hjem. Men det er også en branche i forandring.

I Danmark gror opskriften på de velsmagende grønne proteiner 
Hos de danske fødevarevirksomheder foregår der i øjeblikket avanceret forskning i vores fremtidige aftensmad. I hvide kitler undersøger forskere og laboranter enzymer under deres mikroskoper, og i store tempererede køleskabe bliver der dyrket særlige gærkulturer i petriskåle. Det er her, fremtidens fødevarer bliver udviklet. For mens vi har lært gennem hundrede år at bruge mikrobiologi og skærebræt til udvikling af mælk til yoghurt, malt til øl og hvede til brød, så er vi også ved at lære at bruge sunde bakterier og naturlige enzymer som det moderne skærebræt og køkkenkniv til forarbejdning af grønne proteiner. Det er nødvendigt, hvis vi skal bane vejen for en mere velsmagende klimavenlig kost.

High-tech og hakkebøffer
Samtidig tager den danske fødevarebranche hastige skridt mod en mere moderne og digital produktion, hvor teknologien udnyttes som køkkenkniven til digital præcision i produktionen til skabelse af mere værdifulde produkter for forbrugeren. Det sker gennem en digitalisering af hele produktionen fra råvare til emballage. Med måleudstyr bliver det muligt at forhindre vand- og madspild, ligesom det også giver mulighed for smarte løsninger. Eksempelvis arbejdes der med at scanne store kødudskæringer for at se, hvordan man bedst muligt udnytter kødet, når det skal skæres til bøffer. 

Kan kroppens byggesten gøres smartere?
Fødevarer fortsætter med at være en vigtig del af danskernes sundhed. Gennem kosten kommer vitaminer, proteiner og alle de byggesten, kroppen har brug for. Men fremtidens fødevarer bliver mere skræddersyet til den enkelte forbrugers behov – og dermed mere sundere. I øjeblikket arbejder den danske fødevarebranche målrettet med sundhed gennem forskning og udvikling af produkter, der sikrer, at både børn, ældre og andre med særlige behov kan få deres ernæring gennem deres almindelige kost.  

Danmarks bidrag er stort til verdens forskellige køkkener
Danmarks fødevarebranche har fart på. Fra skærebræt til reagensglas gør virksomhederne deres for at trække os nærmere FN’s verdensmål om en mere bæredygtig fødevareproduktion. Danmarks fødevarebranche kan ikke brødføde verden med råvarer, skærebræt og køkkenkniv alene. Men vi kan levere væsentlige ingredienser til opskriften på fremtidens fødevarer med forædlede råvarer, mikrobiologi og digitalisering af data, som gør verdens køkkener mere bæredygtige.

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
sko_opdateret_
Change of Control-klausulers betydning
Klinik2 - foto af Kim Matthai Leland
Fornuft og økonomi i effektiv forebyggelse af skader
DSC_9991 NY
Greater Copenhagen: Den grønne omstilling skal skabe grøn vækst

Læs også

Emil_Drevsfeldt_Nielsen1
Virksomhedsleder, sådan skal du bruge dit rekord-overskud til at få hænder nok
Det er i disse dage, når ordrebøgerne er fulde, at danske virksomhedsledere bør kigge fremad. Lige nu arbejder medlemmer i Dansk Metal...
Ruben_Kilgast_2016 (6) (2)--
Vælg det bedste fra de bedste
Med åbne standarder inden for automationsområde er det slut med låsning til gamle, proprietære systemer og goddag til produktivitet,...
Søren Peter Johansen--
Automatisering - vigtigere end nogensinde før 
Globale pandemier, øgede transportpriser, krav om bæredygtighed og mangel på råvarer, energi og medarbejdere – og nu også krig...