Sponseret indhold

Fleksibel automation styrker SMV’eres omstilling og konkurrenceevne

Af:

Med robotteknologi og automatiseringssystemer, der ofte har tjent sig hjem på mindre end et år, opnår produktionsvirksomheder både en større bæredygtighed og en mere fleksibel produktion, siger CEO i Technicon, Casper Hansen.

Netop fleksibilitet og hurtig omstilling er afgørende parametre for danske virksomheder, der i høj grad lever af at være konkurrencedygtige underleverandører. Skal konkurrenceevnen fastholdes og udbygges, så kræver det automatiseringsteknologi, men de danske SMV’er har været for tilbageholdende med investeringer.

Verden er blevet globaliseret i voldsom grad i de seneste 40-50 år. Produktion er blevet sendt fra de rige lande til lavtlønsøkonomier over hele verden, og man behøver blot at gå en runde i supermarkedet for at se, hvordan verden er repræsenteret på hylder og i kølediske. Men pandemien har også vist sårbarheden i at forsyningskæder er spredt ud over hele kloden.

”Forsyningskæderne er i høj grad faldet sammen, og derfor ser vi i en stigende tendens til, at produktionen hentes hjem igen fra udlandet. Også ud fra et CO2 regnskabsperspektiv er langdistance ikke den optimale løsning. Vi kan producere meget mere tæt på, fordi udstyret nu er så fleksibelt, at det hurtigt kan omstilles til anden produktion og anderledes stykantal. Og for virksomheder kan det i højere grad betale sig økonomisk, fordi robotteknologien og automatiseringssystemer nu er så avancerede, at investeringer hurtigt er tjent hjem – ofte på under et år,” siger Casper Hansen, der netop er udpeget til at være med i regeringens nyetablerede Digitaliseringspartnerskab. 

Fleksibel automation og bæredygtighed
Casper Hansen er vant til at samarbejde med alle typer fremstillingsvirksomheder. Han påpeger, at anderledes værdikæder, produktions- og logistikforbindelser hastigt er i gang med at ændre det industrisamfund, vi har haft siden 50’erne. Strukturelle markedstendenser er også i spil. I takt med at vi bliver stadig rigere, så vil vi have flere og flere specialiserede produkter, som kræver, at produktionsvirksomheden kan håndtere mindre seriestørrelser og hurtigt kan omstille sig.

Samtidig er der stor global fokus på bæredygtighed i mange former; udtrykt blandt andet i FN’s 17 Verdensmål, mens også klimaudfordringen ikke længere er et ’måske’ ude i fremtiden, men en udfordring der tages alvorligt af regeringer, virksomheder og forbrugere over hele verden. Alt dette betyder, at fremstillingsindustrien skal indstille sig på de nye tider.

”Det kræver anlæg hos produktionsvirksomhederne, der hurtigere kan omstilles til forskelligartede ordrer. Udstyret, der produceres på, skal være rekonfigurerbart og modulerbart. Med et fleksibelt og automatiseret produktionsapparat opnår man flere fordele: bedre økonomi i at producere små seriestørrelser, og dermed vil man hurtigere kunne reagere på kundernes behov. Man vil også minimere spild i produktionen og opnå en bedre ressourceudnyttelse, større innovationskraft og simpelthen en mere agil virksomhed, der hurtigere kan indstille sig på krav fra både kunderne og også nye krav fra myndighederne. Og man vil også undgå nedslidning af arbejderne og i stedet bedre kunne udnytte samarbejds- og udviklingsevner,” siger direktøren.

Små og mellemstore virksomheder halter efter
Og det hænger også økonomisk sammen for virksomhederne. Technicon stiller på sin hjemmeside et gratis online værktøj til rådighed for virksomhederne, så de selv kan beregne om det kan svare sig at investere i fleksibel automation. Erfaringerne viser også, at robotterne ikke tager vores jobs, som ellers er en spirende frygt hos mange. 

Virkeligheden er, at når vi får flere robotter, så stiger kompetencerne hos medarbejderne, produktiviteten øges, konkurrenceevnen forbedres, der erobres markedsandele, og der ansættes flere i sidste ende, påpeger Casper Hansen. Det er imidlertid ikke alle virksomheder, der har erkendt den nye udvikling og er klar til at høste fordelene, som i første omgang kræver investeringer og omstillingsparate medarbejdere og ledere.

”Vi er i et udskilningsløb, hvor de der ikke er med, vil miste konkurrenceevne. Det gælder især de mindre og mellemstore virksomheder, der underinvesterer i automatisering. Det er virkelig skidt, at de ikke er med, for de mindre virksomheder udgør en afgørende del af værdikæden i Danmark, ikke mindst som underleverandører.  Det er vigtigt, at også disse virksomheder nu begynder at tage skridtet ind i den nye teknologi, for der bliver kamp om at få fyldt ordrebøgerne op, når pandemien er slut,” siger Casper Hansen. 

Han ser frem til at bidrage i Digitalieringspartnerskabet med sine erfaringer om hvordan man styrker mindre og mellemstore industrivirksomheders konkurrencekraft gennem fleksibilitet, automation og digitalisering. 

FAKTA

Technicon leverer fleksibel automation til alle virksomheder og brancher.

Produktivitet, korte omstillingstider og teknologi, der sikrer hurtig skalerbarhed, er nogle af fællesnævnerne. Ud over at levere kundetilpassede løsninger til førende virksomheder, står Technicon bl.a. også bag landets største webshop. Grundfilosofien er at det skal være let og enkelt for enhver produktionsvirksomhed at finde de bedste mærker inden for modulær produktionsteknologi, så man kan få løst lige præcis sin udfordring: mere end 400 produkter – heriblandt f.eks. alle Universal Robots cobots, selvkørende robotter, vakuumgribere, robotter med ekstra løftekraft og avanceret software, kan man bl.a. finde på Technicons hjemmeside:

www.technicon.dk

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
thumbnail_20220223_JSU0133
Betalingsløsninger suger alt for mange penge ud af forretningen
FUJIFILM Diosynth Biotechnologies 8336 web
Biotek-dna gør FUJIFILM i Hillerød til ombejlet CDMO

Læs også

Emil_Drevsfeldt_Nielsen1
Virksomhedsleder, sådan skal du bruge dit rekord-overskud til at få hænder nok
Det er i disse dage, når ordrebøgerne er fulde, at danske virksomhedsledere bør kigge fremad. Lige nu arbejder medlemmer i Dansk Metal...
Ruben_Kilgast_2016 (6) (2)--
Vælg det bedste fra de bedste
Med åbne standarder inden for automationsområde er det slut med låsning til gamle, proprietære systemer og goddag til produktivitet,...
Søren Peter Johansen--
Automatisering - vigtigere end nogensinde før 
Globale pandemier, øgede transportpriser, krav om bæredygtighed og mangel på råvarer, energi og medarbejdere – og nu også krig...