Sponseret indhold

Energiforbrug og CO2 aftryk i industrien skal ned, men hvordan?

DS Energy har en særlig kompetence indenfor industri og måling af forbrug på store maskiner. De fremstiller selv godkendte bokse med målere og sender – det gør det let at montere på fabrikken. Efter 10-20 minutters installation af sender på eksisterende måler har kunden data med det samme. DS Energy har 
sat en ære i at gøre det 
enkelt at bruge kundernes eksisterende målere.
DS Energy har en særlig kompetence indenfor industri og måling af forbrug på store maskiner. De fremstiller selv godkendte bokse med målere og sender – det gør det let at montere på fabrikken. Efter 10-20 minutters installation af sender på eksisterende måler har kunden data med det samme. DS Energy har sat en ære i at gøre det enkelt at bruge kundernes eksisterende målere.

Af:

Bjerringbro-firma hjælper industrien med at energioptimere. Det sker via præcise målinger af alle virksomhedens større maskiner. Det giver viden om drift, spild og ineffektivitet, som kan omsættes til både besparelser og mindre CO2-aftryk.

Det er bare fem år siden, at makkerparret Morten B. Madsen og Jarl Gorridsen fik ideen til en enklere metode indenfor måling og trådløs dataopsamling til brug for energiledelse i industrien. Efter ganske få år på bagen har opstartsfirmaet DS Energy allerede mere end 14.000 målepunkter i drift i hos nogle af Danmarks store og kendte virksomheder. Målepunkterne sender hver 15. minut data ind til DS Energy i skyen, og hjælper på den måde kunderne med at blive klogere på, præcis hvilke maskiner og hvilken del af driften, der kan optimeres.

”Vi starter med at besøge kunden og gennemgå nøgleinstallationerne. Nogle gange har kunden, der ofte er en fremstillingsvirksomhed, selv en formodning om, hvor ’synderne’ befinder sig – typisk store maskiner indenfor luft, vand, køl og varme. Men det er vigtigt, at vi gennemgår maskinparken grundigt, for djævlen kan nemlig ofte gemme sig i detaljen,” forklarer Jarl Gorridsen, medindehaver og direktør i DS Energy.

I nogle tilfælde kan der blive opsat tre-fire målepunkter på en større maskine, især hvis det er forskellige parametre, der skal måles på. Det kan være, at en maskine bruger både vand, gas og el til f.eks. kædetræk. For år siden var opsætning af målepunkter og indsamling af data baseret på træk af metervis af kabel og uendelige installationstimer – kombineret med komplekst udstyr og svært ”ekspert”-software. Og så var det dyrt. Det har DS Energy lavet om på. I vore dage sendes data krypteret og op i skyen via radio og simkort.  Fordelen er, at det ikke konflikter med kundens IT-afdeling, men kunden har alligevel direkte adgang til alle målepunkter online. Det sker via virksomhedens EMS-software, der basalt set er et website med en intuitiv brugerflade, som de fleste hurtigt selv kan betjene. DS Energy’s kunder har ofte snesevis af brugere på systemet, der er ”for alle”.

”På den måde kan kunden holde overblik og skabe benchmark for data, sætte alarmer og gennemskue forbrugsmønstre,” siger Jarl Gorridsen.

Interessen er eksploderet inden for halvandet år
Og energibesparelsen spiller ind i en større samfundsmæssig dagsorden – den grønne omstilling og bæredygtig drift.

”Det er tydeligt, at både virksomheder, myndigheder og offentligheden kræver, at produkter skal fremstilles med færre ressourcer og mindst muligt CO2-aftryk. Og det skal kunne bevises og dokumenteres. Det er samtidig et fortrin at slå på i markedsføringen. Det er alt sammen noget, som vores trådløse måling af energidata kan hjælpe med,” understreger Jarl Gorridsen.

”Interessen for trådløse målinger og for energioptimering er eksploderet inden for det sidste halvandet års tid. Vi forventer at runde 20.000 målepunkter ude hos kunderne inden årets udgang,” siger Jarl Gorridsen.

Lad være med at gøre det til et stort projekt
En anden pointe er, at det ikke behøver være et stort projekt.

”Det er som om, der er en tendens i tiden til, at alting skal projektgøres og gøres forkromet. Men det behøver ikke være så indviklet,” siger Jarl og gør det helt håndgribeligt:

”Vi installerer målerne mandag og indenfor få dage har kunderne fulde data og kan starte analysearbejdet. Måling giver viden. Viden giver mulighed for at handle hurtigt og undgå spild og forbedre din drift,” siger Jarl Gorridsen, og fortsætter:

”Så enkelt er det. Vi kalder det ’Grøn omstilling uden snyd’, fordi muligheden for at gøre noget med det samme og reducere dit forbrug er lige dér foran dig – fra dag ét”.

DS Energy leverer Energy Management Systems (EMS) og er stiftet af Morten B. Madsen og Jarl Gorridsen i 2016. Firmaet tæller nu fem medarbejdere med stor erfaring indenfor automation, proces og software. Virksomheden er beliggende i Bjerringbro og betjener ca. 35-40 kunder indenfor produktion, service og ejendomme. EMS-løsningen fra DS Energy kan implementeres overalt i verden; der er ingen teknologiske begrænsninger i forhold til at krydse landegrænserne.

Læs mere på www.dsenergy.dk 

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
sko_opdateret_
Change of Control-klausulers betydning
1 (2)
Vaccine-teknologi i vælten
christopher-gower-291246-unsplash (1)
Kunstig intelligens kan blive en konkurrencefordel for danske virksomheder

Hvad får kunderne ud af måling af forbrug og energi?
Målinger opfanger uregelmæssigheder i driften – der kan skyldes dårlig betjening eller tekniske fejl. Typisk ser man det, når forbrug af vand, el eller varme ændrer sig. Målinger kan kortlægge deciderede fejl, spild og uheld, når man har en effektiv alarmservice og kender maskinernes normale og forventede drift.  Målinger giver data, der kan bruges i virksomhedens regnskab indenfor CO2 og bæredygtighed. Når man kender sit forbrug, kan dette omsættes til fuld transparens i omkostninger og CO2 – både for hele virksomheden og de enkelte afdelinger. DS Energy måler stort set alt - el, vand, varme, fugt, gas, temperatur, lufttryk og meget mere på maskiner og installationer, der har kundens fokus. Kunden modtager visualisering, rapporter og alarmer. Det sætter dem i stand til at sætte målrettet ind for at optimere, både når det gælder forbrug, omkostninger og CO2.

Mød DS Energy på HI-messen stand G5608

Læs også

Emil_Drevsfeldt_Nielsen1
Virksomhedsleder, sådan skal du bruge dit rekord-overskud til at få hænder nok
Det er i disse dage, når ordrebøgerne er fulde, at danske virksomhedsledere bør kigge fremad. Lige nu arbejder medlemmer i Dansk Metal...
Ruben_Kilgast_2016 (6) (2)--
Vælg det bedste fra de bedste
Med åbne standarder inden for automationsområde er det slut med låsning til gamle, proprietære systemer og goddag til produktivitet,...
Søren Peter Johansen--
Automatisering - vigtigere end nogensinde før 
Globale pandemier, øgede transportpriser, krav om bæredygtighed og mangel på råvarer, energi og medarbejdere – og nu også krig...