Sponseret indhold

Nøglen til mere eksport for dansk vandteknologi

Af:

Hos Danish Export ser de et stort eksportpotentiale i den danske vandsektor inden for spildevand, digitalisering og vand til energisektoren – især Power-to-X. Der skal fart på processerne, så andre lande ikke overhaler indenom, og så skal samarbejdet mellem aktørerne styrkes endnu mere. 

I 2021 steg den danske eksport af vandteknologi med mere end 8%. Kigger vi på dansk eksport som helhed, er det nødvendigt med samarbejde for at nå vandsektorens ambitiøse plan om at løfte eksporten af vandteknologi fra 20 milliarder kroner i 2019 til 40 milliarder kroner i 2030. Hos Danish Export bruger de blandt andet ”Pavilion of Denmark” til at styrke eksporten fx på to af næste års messer IFAT i Tyskland for hele vandsektoren og WEFTEC i USA for spildevandsbranchen. De interessante nærmarkeder er bl.a. Norge og Sverige, som i bund og grund efterspørger de samme løsninger som de danske forsyninger. Danish Export har også et kontor i Kina med to ansatte. 

”Polen er et interessant land at kigge på, fordi de siden deres indtræden i EU har haft den højeste gennemsnitlige vækst, og der er EU-midler til at forbedre landets aldrende infrastruktur,” siger Klaus Kattenhøj, Head of Water Tech, Danish Export Association, og han uddyber:

”Vi er i gang med at kortlægge de vigtigste eksportmarkeder for vores medlemmer, så vi både understøtter, men også forsøger at guide dem til og på deres største eksportmarkeder.”

Der skal fart på digitaliseringen
Digitalisering er en ny eksportmulighed med masser af startups, hvor Danish Export samarbejder med erhvervsfyrtårnene Danish Water Valley, The Spring, CLEAN, Incuba og universiteterne bare for at nævne nogle få. 

De danske virksomheder skal dog have fart på, for andre lande som Tyskland og Holland poster enorme statsmidler ind for at kunne konkurrere med Danmark, som var meget tidlig med sektorfokus og samarbejdet på tværs af sektorer som energi, vand, spildevand og fødevarer.

Store muligheder i spildevand
Samarbejdet mellem spildevandssektoren og landbruget er et potentielt stort eksportområde:

”Vi skal fortsat holde et fokus på spildevandssektoren, fordi vi faktisk har noget, der er unikt og har store dele af værdikæden på plads for den cirkulære økonomi, hvor alle led i spildevandet cyklus udnyttes bæredygtigt og værdiskabende,” fortæller Klaus Kattenhøj.

Samarbejde på tværs af sektorer
Da Danmark er førende inden for vindenergi, skal vi selvfølgelig anvende det og komme først med vandløsninger til Power-to-X. 

”Der er stadig store eksportmuligheder i den cirkulære økonomi, hvor Danmark står stærkt. Der ligger store muligheder i sektorsamarbejde – især samarbejdet mellem vand- og energisektoren. Vi tror i Danish Export på, at vand til Power-to-X som føres ud i samarbejde med energisektoren, holder store potentialer for dansk eksport,” siger Klaus Kattenhøj.  

I Power-to-X skal der bruges ti gange så meget vand til at skabe en portion brint, så der skal bruges meget vand til de omkring 40 anlæg, som er på tegnebrættet. 

”I Danish Export er vi et lille tandhjul i en stor maskine. Vi er her for at hjælpe virksomhederne med at sælge løsningerne, for intet sælger sig selv i dag. Det handler om samarbejde, netværk og at skabe flow, så de danske løsninger kommer ud til markederne i verden,” forklarer Klaus Kattenhøj.

Hvad skal der til for at styrke eksporten?
”Vi skal sikre et mere detaljeret samarbejde på de enkelte nærmarkeder. Det er ikke myndighedernes skyld, men mere at SMV-segmentet skal finde ud af at samarbejde endnu bedre med myndigheder og forsyninger. I Danish Export kigger vi ind i problematikken, og vi er i gang med at mappe i forhold til vores medlemmer, så vi kan styrke samarbejdet, som egentlig er essensen i strategien.”

Endelig efterlyser Danish Export en grundlæggende mapping af vandsektoren på industrisiden for at skærpe mulighederne for vækst og eksport.

”Det kan være på salgsgeografi og dermed messer og delegationer, det kan være på teknologi og brande Danmark, som vi fx gør til august på IWA, hvor rigtigt mange af de mindre og opstartsvirksomhederne anvender det som udstillingsvindue for nye teknologier. Her gør de store som fx Grundfos sammen med andre sponsorerer noget godt for hele vandsektoren. Andre steder er det bl.a. AVK, Kamstrup eller Danfoss, der får tandhjulene til at køre rundt til glæde for SMV-segmentet,” siger Klaus Kattenhøj 

Danish Export er din genvej til viden og erfaringer med eksport. Vi er en non-profit forening ejet af eksport-medlemmer, som vi har hjulpet med at skabe international vækst siden 1965.
Som medlem bliver du del af et fagligt eksportfællesskab. Vores fundament er bygget op om videndeling, netværk og hundredvis af eksport-
aktiviteter hvert år.

Læs mere på www.danishexport.dk

Vi tror i Danish Export på, at vand til Power-to-X som føres ud i samarbejde med energisektoren, holder store potentialer for dansk eksport

Mest læste på BusinessReview.dk

airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
etf_
🔊 Nyt afsnit af "Energi til Fremtiden" – Uudnyttet potentiale i overskudsvarme
IAN-C-0005
Trods Blackstone-indgreb: Ian Winther-Høiland geninvesterer fortjeneste i ejendomsmarkedet
_J3I5661
Kunstig intelligens hjælper med at optimere kommunal sagsbehandling i byggesager
Anders_Bohlin MF1
Rejsen mod den personlige oplevelse

Læs også

DSC00084 copy
Elgiganten vil give tech længere levetid
Der er sket en positiv udvikling i måden, vi arbejder med bæredygtighed på. Fordomme mod bestemte brancher brydes ned i takt med, at...
Aya Fabricius Colour - 1
Undgå Greenwashing: Bring kommunikation og innovation tættere på din kerneforretning
Kommunikation omkring bæredygtighed og risikoen for “greenwashing” er et hot og følsomt emne. Jeg støder ofte på både kommunikationsansvarlige...
Berit_Btil_ESG-artikel (1)
ESG - hvem fikser den?
Mange virksomheder får ikke eksekveret tilstrækkeligt på bæredygtighed og ESG til trods for ambitiøse mål og udmeldinger fra ledelsen. Sagen...