Sponseret indhold

Fra øl til morgenmadsprodukt

Fra overskudsprodukt til guld. Mask består af korn og vand. Der omdannes til mel og andre spændende produkter.

Af:

Upcycling af overskudsprodukter fra fødevareindustrien er en af tidens stærkeste megatrends. Visionær dansk virksomhed genbruger mask fra ølproduktion til mel, der potentielt kan brødføde en væsentlig del af verdens befolkning.

Når en øl er brygget og hældt på flaske, er der korn og vand tilbage. Det kaldes mask. De fleste bryggerier sender masken videre til dyrefoder eller forbrænding. Mere end 42 millioner tons mask kasseres hvert år på verdensplan. Det svarer til ca. 3% af det samlede fødevarespild. 

”Det er en moderne tragedie. Masken kan nemlig omdannes til mel, og mel spiser man over hele verden. Rent faktisk ville mask kunne dække 10% af det samlede kalorieunderskud, som WHO forudser i 2027,” siger Aviaja Riemann-Andersen, direktør i Circular Food Technology & Agrain. 

Den lille danske startup har fundet en måde at genbruge mask på, og produkterne sælges under navnet Agrain. Indtil videre består sortimentet af forskellige typer mel, granola og chips, alle rige på proteiner og kostfibre.

”Fordi upcycling er en helt ny kategori, er det vigtigt for os, at produkterne er lette at forstå. Vi har derfor valgt at lave superfood i hverdagsformat.”

En ny dagsorden for fødevareproduktion
Virksomheden har en klar mission, der er født ud af FN’s Verdensmål, ikke mindst nr. 12, som handler om ”ansvarligt forbrug og produktion”. 

”Vores langsigtede mål er at disrupte fødevareindustrien til at blive mere cirkulær, og det her er en seriøs game changer. Heldigvis er der kæmpe interesse blandt danskerne for produkter, der sætter en helt ny dagsorden for fødevareproduktion.”

Sideløbende med udviklingen af lækre hverdagsprodukter til det danske marked arbejder Agrain også på langsigtede løsninger, der kan være med til at ændre de globale fødevaresystemer, så verdens fattigste kan få glæde af den enestående ressource.

Ægte håndværk kan smages
Bag den to-et-halvt år gamle virksomhed står udover Aviaja Riemann-Andersen også forsker Karin Beukel – samt en kreds af investorer. 

”Markedet for upcycling af fødevareressourcer, der ellers ville gå til spilde, boomer helt vildt lige nu. Det har derfor ikke været svært at finde investorer, og heldigvis bakker de os op også i en coronatid, hvor det kan være vanskeligt at navigere,” understreger Aviaja. 

Produktionen foregår på egen fabrik i Køge, og der er skabt et modulært set-up, som kan skaleres op og ned efter behov. 

”Vi anvender udelukkende økologisk mask af bedste kvalitet fra danske mikrobryggerier og destillerier, og deres kvalitet og håndværk afspejler sig i maskens smag og næringsværdi.”

De fire forskellige maskmelstyper har fået navne efter deres oprindelse; Pilsner, IPA, Stout og Whisky, og hver bringer de noter med sig fra ølproduktionen som korn, nødder, karamel, kaffe, lakrids og chokolade. 

”Det er ikke nok, at noget er bæredygtigt eller er sundt. Det skal også smage godt. Ellers sælger man det kun én gang.”

Alt måles
Produktionen er bæredygtig på flere planer; man genbruger et spildprodukt, dyrker ingen jord, og i selve produktionen er CO2-aftrykket markant mindre end ved produktion af almindeligt mel.

”Produktionen af et kilo Agrain-mel udleder 36% mindre CO2 end en gennemsnitlig dansk hvedemelsproduktion. Hvis hver dansker spiser ét kilo hvedemel om året, giver det hele 6,5 millioner kilo CO2-udledning om året alene på mel. Hvis vi erstattede bare 10% med Agrain-melprodukter, ville det give en besparelse på knap 250.00 kilo CO2 om året,” slutter Aviaja Riemann-Andersen.

Agrain samarbejder med både detail og industri, med egne brandede produkter, som private label og som ingrediens. Produkterne sælges blandt andet i Irma, men udbredes inden længe til mange andre detailforretninger. 

Læs mere på www.agrainproducts.com eller find Agrain Products på Instagram og Facebook med gode tips til, hvordan produkterne kan anvendes.

Hvert år bortskaffer bryggerier over hele verden mere end 42 millioner tons mask. Circular Food Technology forarbejder den friske mask til fire typer specialmel under navnet Agrain.

Netop nu har Agrain et projekt på Coop Klimafunding: https://crowdfunding.coop.dk/project/1093/description i håbet om at kunne skaffe penge til en ny sensor, der kan måle fugtigheden i melet, så maskinen kan stoppes på præcis det rigtige tidspunkt. Forventningen er, at det vil kunne nedbringe CO2-udledningen med 25%. 

Læs mere på www.agrainproducts.com

Danmark er et ølland, så mel lavet på basis af øl er oplagt – og god storytelling for Danmark

Mest læste på BusinessReview.dk

Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?

Læs også

DSC00084 copy
Elgiganten vil give tech længere levetid
Der er sket en positiv udvikling i måden, vi arbejder med bæredygtighed på. Fordomme mod bestemte brancher brydes ned i takt med, at...
Aya Fabricius Colour - 1
Undgå Greenwashing: Bring kommunikation og innovation tættere på din kerneforretning
Kommunikation omkring bæredygtighed og risikoen for “greenwashing” er et hot og følsomt emne. Jeg støder ofte på både kommunikationsansvarlige...
Berit_Btil_ESG-artikel (1)
ESG - hvem fikser den?
Mange virksomheder får ikke eksekveret tilstrækkeligt på bæredygtighed og ESG til trods for ambitiøse mål og udmeldinger fra ledelsen. Sagen...