Sponseret indhold

Energieffektivisering kan betale for grøn omstilling i industrien

Af:

Produktionsvirksomheder bør tage energibesparelser særdeles alvorligt. Gevinsterne ligger lige for, finansieringen er oftest minimum likviditetsneutral, og klimavenlighed bliver i stigende grad et konkurrenceparameter. Energi- og rådgivningsvirksomheden NRGi tilbyder et totalkoncept, så virksomheder kan hjælpe sig selv og klimaet.

Der er enorme energibesparelser at hente i industrivirksomheder, og det er bare med at komme i gang. Således lyder budskabet fra Hans Jørgen Lorenzen, administrerende direktør i NRGi Rådgivning A/S. ”Virksomhederne har selvfølgelig meget andet at tænke på end netop energibesparelser, men der er masser af steder, hvor man med forholdsvis enkle tiltag kan opnå en signifikant reduktion i energiforbruget til gavn for virksomheden, samfundet og klimaet.”

Besparelser finansierer projekter
Indtil videre har en af de væsentligste barrierer for produktionsvirksomheder været økonomi. I en rapport fra regeringens klimapartnerskaber i 2020 svarer 40%, at de mangler likviditet, eller at tilbagebetalingstiden er for lang. Nu har NRGi imidlertid introduceret en model, der leverer 100% finansiering af tiltagene, forklarer Hans Jørgen Lorenzen. ”Selvfølgelig kigger virksomhederne også på økonomien. Derfor tilbyder vi en løsning, hvor energibesparelserne finansierer investeringen. Virksomheden kan altså gennemføre energireducerende projekter, uden at det påvirker likviditeten eller andre lånemuligheder. ”

Dermed burde der være åbnet for markante energibesparelser i industrien, og potentialet er enormt, siger Hans Jørgen Lorenzen. ”I en rapport fra starten af 2023 fortæller Energistyrelsen, at produktionserhvervene kan spare cirka 10% af det samlede energiforbrug på tværs af sektorer ved at foretage investeringer med en tilbagebetalingstid på under fire år. Det betyder, at der årligt kan spares cirka 12.500 Terajoule, hvilket svarer til det årlige energiforbrug for 125.000 mennesker, eller en by på størrelse med Aalborg. Industrien tegner sig i dag for 27% af erhvervslivets samlede energiforbrug.”

Energieffektivisering og grøn omstilling kommer frem i lyset
Besparelserne opnås ved at sætte ind på en række områder, og de mest oplagte er elektrificering og udnyttelse af spildvarme, forklarer Hans Jørgen Lorenzen. ”Varmepumper drevet af grøn strøm i stedet for gaskedler er et af de store indsatsområder. Det samme gælder varmegenvinding i forskellige former. Selv for processer der kræver damp og dermed højere temperaturer end en konventionel varmepumpe kan levere, er der teknologiske muligheder. Du kan også få væsentlige besparelser ved at gennemføre ordinære effektiviseringer mht. både produktionsudstyr og adfærd. Endelig kommer der hele tiden ny teknologi, som hjælper med at reducere energiforbruget.”

Traditionelt er produktionsvirksomheder ikke blevet mødt med de store krav fra myndighederne mht. grønne tiltag, men det er ved at ændre sig, siger Hans Jørgen Lorenzen. ”Der er en række initiativer under implementering fra både Folketinget og EU, som stiller store krav til virksomhedernes arbejde med energieffektivisering og grøn omstilling. Virksomhederne skal have detaljeret viden om deres samlede miljøbelastning og rapportere herom i årsregnskaber. Kunder og samarbejdspartnere får således dybere indblik i virksomhedernes miljøbelastning og arbejdet med forbedringer. Det vil blive et væsentligt konkurrenceparameter fremover.”

Den rette erfaring
Fordi energibesparelser traditionelt ikke har været højest på agendaen hos produktionsvirksomheder, mangler de typisk de rette erfaringer og kompetencer. Det er her, NRGi kommer ind i billedet, siger Hans Jørgen Lorenzen. ”Virksomhederne har typisk stærke kompetencer i forhold til at øge produktiviteten eller kvaliteten af deres produkter, men det gælder ikke på samme måde med energi. Vi har erfaringen til at vide, hvad man skal holde øje med, og hvor der skal sættes ind. Vi deltager i projekterne fra start til slut og stopper ikke, før projektet er implementeret og i drift. Og så kommer vi som sagt også med den rette finansieringspakke. Der er kun gode grunde til at arbejde med energieffektivisering og grøn omstilling – det er en no-brainer. Det handler om virksomhedens konkurrenceevne og Danmarks fremtid.”

Trecifrede millionbeløb i besparelser
NRGi har i perioden 2010-2020 gennemført energibesparende projekter hos kunder i industrien med en reduktion på mere end 20.000 tCO2 eller 1500 GWh. Med en gennemsnitlig KWh-pris på 2 kroner er besparelsen over 10 år på 300 millioner kroner.

Læs mere på www.nrgi.dk/erhverv/vi-tilbyder/totalkoncept

Mest læste på BusinessReview.dk

Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?

Læs også

DSC00084 copy
Elgiganten vil give tech længere levetid
Der er sket en positiv udvikling i måden, vi arbejder med bæredygtighed på. Fordomme mod bestemte brancher brydes ned i takt med, at...
Aya Fabricius Colour - 1
Undgå Greenwashing: Bring kommunikation og innovation tættere på din kerneforretning
Kommunikation omkring bæredygtighed og risikoen for “greenwashing” er et hot og følsomt emne. Jeg støder ofte på både kommunikationsansvarlige...
Berit_Btil_ESG-artikel (1)
ESG - hvem fikser den?
Mange virksomheder får ikke eksekveret tilstrækkeligt på bæredygtighed og ESG til trods for ambitiøse mål og udmeldinger fra ledelsen. Sagen...