Fortsat stor efterspørgsel på butikslokaler

Foto: EjendomDanmark

Af:

Tomgangen for butikslokaler er faldet både på kvartals- og årsbasis. Det er særligt de mindre og butikkerne i mellemstørrelsen, der har lav tomgang. Er der skilte i vinduet hos den lokale butik, står der ikke hyppigere ”til leje” på dem end før. En ny analyse fra EjendomDanmark viser nemlig, at tomgangen for butikker er faldet – både fra sidste kvartal og sammenlignet med et år tidligere.

”I mange år har vi hørt om betydning af nethandlen, og nu har vi haft to år med periodevise coronanedlukninger. På trods af det lever butikkerne fortsat, og vi kan se, at der er fald i tomgangen. Det er positivt, fordi det tyder på, at det gode samarbejde under coronakrisen har holdt hånden under de udfordrede butikker – mens nye erhvervsdrivende også har mod på at åbne op,” siger Morten Marott Larsen, underdirektør hos EjendomDanmark. Efter et fald på 0,2 procentpoint fra sidste kvartal er tomgangen nu nede på 7,6 procent. Det er dog fortsat højere end gennemsnittet for de seneste 22 år, hvor den har været 6,9 procent. 

Hvor meget plads?
For boliger er det efterhånden en fastslået sandhed, at de mindste – og dermed også billigste i kroner og øre – boliger også har den laveste tomgang. Det gælder dog ikke for butikkerne, hvor tomgangen falder, jo mere størrelsen stiger. 

”Den rette adresse betyder meget, når vi skal vælge vores bolig. Og når det kommer til valget af, hvor vi skal åbne vores butik, betyder beliggenheden endnu mere. Så selvom der stadig er en høj efterspørgsel på butikslokaler, kan der sagtens ske lokale forskydninger, hvis kunderne flytter et nyt sted hen. Men for både de store, de små og alle dem midt imellem ser vi faldende tomgang fra sidste kvartal til dette,” siger Morten Marott Larsen. 

Tomgangen for de største butikslokaler – altså dem på over 300 kvadratmeter – er nu på 5,5 procent. Den er faldet med 0,2 procentpoint siden sidste år. 

EDC Poul Erik Bech køber EDC Strandfelts erhvervscenter og boligbutikker

EDC Poul Erik Bech har købt EDC Strandfelt pr. 1. april 2022, som består af boligbutikkerne Glostrup, Albertslund samt Taastrup, som både er boligbutik og erhvervscenter. Ejer Børge Strandfelt, der var med til at starte EDC-gruppen og nærmer sig de 80 år, er klar til at trappe ned og give stafetten videre. EDC Strandfelt er med boligbutikker i Albertslund, Glostrup samt boligbutik og erhvervscenter i Taastrup blandt Vestegnens største selvstændige ejendomsmæglervirksomheder. Virksomheden bliver nu en del af EDC Poul Erik Bech, der er Danmarks største og eneste landsdækkende mæglervirksomhed.

Børge Strandfelt har været en del af EDC-gruppen fra første dag siden etableringen i 1971. Han havde således 50-års jubilæum sidste år og siger om beslutningen om at sælge sit livsværk: ”Jeg har drevet selvstændig ejendomsmæglervirksomhed i 54 år, og det må være nok. Jeg er 78 år og bliver 80 år om halvandet år, så jeg er klar til at trappe ned. Det er som sådan ikke en beslutning, der har været længe undervejs, men i en årrække har jeg været den første, der mødte ind, men også den første, der er gået hjem, så der kommer en udløbsdato for os alle. Medmindre jeg har kendt kunderne fra tidligere køb og salg, har jeg heller ikke været ude på kundebesøg de seneste par år, så det er helt naturligt for mig at give stafetten videre.”

Var med til at starte EDC 
Tilbage i 1971 var Børge Strandfelt en del af en lille gruppe ejendomsmæglere på 16 ejendomsmæglerfirmaer, der gik sammen om at skabe en digital ejendomsplatform. Det blev starten på EDC – Ejendomsmæglernes Data Centrum. Visionen var dengang at skabe en digital platform, der gjorde EDC til landets første kæde af ejendomsmæglere – og de første til at anvende IT-systemer i forretningen.

”Det er jo gået meget godt, siden EDC blev etableret for mere end 50 år siden, og jeg er nu den eneste aktive mægler tilbage af de oprindelige grundlæggere. Poul Erik har godt nok sagt, at jeg kan komme og gå, som jeg vil. Det vil jeg selvfølgelig benytte mig af og komme forbi og hilse på og hjælpe lidt til med det, jeg kan, herunder fortsat dyrke mit netværk. Men det er nu mest for at gøre overgangen til pensionstilværelsen lidt nemmere, så det ikke bliver en for brat en overgang. Det har været en fantastisk rejse i mæglerbranchen, men nok er nok, så jeg er glad og afklaret med min beslutning,” siger Børge Strandfelt.

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
FUJIFILM Diosynth Biotechnologies 8336 web
Biotek-dna gør FUJIFILM i Hillerød til ombejlet CDMO
Schneider 1
Dansk fabrik i Ringsted vækker opmærksomhed i udlandet

Podcast

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Nationalbanken Risikoråd: Solide ejendomskunder, trods afmatning i markedet Ejendomsbranchen har ofte en fremtrædende...
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGSLOVEN SENDT I HØRING - Billede Berlingske Ejendomme uge 13
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGS-LOVEN SENDT I HØRING
Skatteministeriet har sendt en ændring til ejendomsskatteloven og ejendomsvurderingsloven i høring. Ændringer er kærkomment nyt for...
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Det er en almindelig udbredt misforståelse, at tidsbegrænsede lejeaftaler højst kan indgås for en periode på 2 år. Denne misforståelse...