Dansk fabrik i Ringsted vækker opmærksomhed i udlandet

Hos Schneider Electric betragter man bæredygtighedsindsatsen som et kontinuerligt forløb, hvor bæredygtighed og økonomi går hånd i hånd. Det er ikke altid, at en isoleret aktivitet er rentabel, og derfor skal man tænke holistisk. Det er nødvendigt både i forhold til leverandører og samarbejdspartnere samt ikke mindst i forhold til kunderne.

Af:

Schneider Electrics danske fabrik fungerer som showroom for, hvordan den globale elektronik- og energieffektiviseringskoncern arbejder målrettet og strategisk med bæredygtighed. Ofte besøger delegationer fra udlandet fabrikken for at blive inspireret til egen indsats. 

I Benløse ved Ringsted ligger en fabrik lidt ud over det sædvanlige. Den ejes og drives af den franske elektronik- og energieffektiviseringskoncern
Schneider Electric, der er repræsenteret globalt, og den danske fabrik fungerer som en slags showroom, hvor man helt konkret kan få et indtryk af den store indsats, koncernen gør for at minimere samt på sigt helt fjerne CO2-aftrykket. Faktisk er der så stor interesse for at kigge inden for, at den franske ambassadør i Danmark, Christophe Parisot, for nylig var på besøg.

Det var han sammen med en delegation af franske virksomheder i Danmark, og Corentin Neuville, direktør for
Schneider Electrics fabrik i Danmark, viste stolt rundt. Ikke uden grund for til efteråret, når fabrikken dropper naturgassen til opvarmning for i stedet at blive koblet på fjernvarmenettet, bliver den CO2-neutral et helt år før det egentlig har været planen i Schneider Electrics omfattende strategiplan for en effektiv bæredygtighedsindsats.

Inspirator for resten af verden
”Jeg startede i Schneider Electric for 20 år siden. Dengang var bæredygtighed ikke noget, man spekulerede over, og sådan noget som f.eks. genanvendelse af affald var helt ukendt. Det har ændret sig markant, og i dag har vi stort fokus på, hvordan vi kan reducere vores CO2-aftryk, både ved at mindske energiforbruget og ved at mindske mængden af affald fra produktionsfaciliteterne,” forklarer Corentin Neuville.

Målet om at blive CO2-neutral i 2025 er imidlertid ikke tilstrækkeligt, og Schneider Electric har en ambition om, at alle produktionsenheder i 2030 ikke blot skal være CO2-neutrale, men slet ikke slippe CO2 ud i atmosfæren og derved blive helt emissionsfri. Det er en indsats, der på koncernniveau startede tilbage i 2020, og på det område spiller fabrikken i Benløse en markant rolle som inspirator for, hvordan ambitionen kan realiseres.

Integreres i forretningsstrategien
”Vi arbejder dog ikke kun på opgaven alene. For at det kan lykkes at komme i mål, er det vigtigt, at indsatsen har effekt hele vejen ned gennem vores værdikæde. Derfor samarbejder vi tæt med både leverandører og andre samarbejdspartnere, som vi blandt andet giver adgang til de digitale værktøjer og den software, vi har udviklet, der gør os i stand til helt konkret at måle på vores indsats,” siger Corentin Neuville videre.

Schneider Electric-koncernen blev i 2021 kåret til verdens mest bæredygtige virksomhed af den canadiske analysevirksomhed Corporate Knights, og har som den eneste i sin kategori formået at  ligge i top-10, 13 år i træk. Fremadrettet ønsker man fortsat at være helt på forkant med bæredygtighedsindsatsen – en indsats, man i realiteten aldrig helt bliver færdig med, og en indsats, der kræver et kig i krystalkuglen for på sigt at integrere bedst muligt i forretningsstrategien.

Er Cradle to Cradle certificeret
”I Danmark er flere af vores produkter Cradle to Cradle certificeret, og det stiller en række krav til vores ressourceforbrug. Det siger sig selv, at det er noget, der skal indtænkes i de daglige processer, såvel forretnings- som produktionsmæssigt,” forklarer Corentin Neuville videre. Ud over at blive koblet på fjernvarmenettet anvender man udelukkende grøn strøm fra vind i produktionen, lige som man gør en indsats for at minimere det øvrige ressourceforbrug, f.eks. vand.

En vigtig del af bæredygtighedsstrategien er endvidere at minimere mængden af affald fra blandt andet produktionen af de stikkontakter, der sidder i mange danske hjem. Fabrikken i Benløse er på næsten 20.000 kvm., og her produceres mere end 6 mio. enheder. Det betyder en del plastaffald, men allerede på maskinniveau sorteres affaldet alt efter plasttype således, at det kan genanvendes. Enten i produktionen eller i andre brancher.

Medarbejderne skal være med
”En af tidens store trends er, at det affald, man ikke selv kan anvende, kan andre måske anvende, og derfor arbejder vi løbende på at udvikle et koncept for dette. Blandt andet i samarbejde med Teknologisk Institut i CirkEL-projektet og den danske virksomhed Trebo, der har udviklet en patenteret genanvendelsesteknologi, som kan sortere blandinger af forskellige plasttyper og metaller. På den måde bliver affald til en ressource til stor gavn for den cirkulære økonomi,” uddyber Susanne Emich, der er Safety, Environment & Safety Manager på fabrikken.

Hun lægger vægt på, at Schneider Electric er bannerfører for bæredygtig produktion. Det er en ambition, der selvfølgelig også omfatter organisationen på fabrikken i Benløse. Man opfordrer således medarbejderne til at komme med gode ideer til, hvordan bæredygtighedsindsatsen løbende kan forbedres, og forskellige workshops er så at sige med til at holde dem til ilden. En effektiv indsats i bæredygtighedens navn bør altid være funderet både i ledelsen og blandt medarbejderne.

Seneste nyt

ejendomme 031024
Ejendomme
291122_EDC_89330
Forventningsundersøgelse i ejendomsbranchen har 10-års jubilæum: Hvordan kommer ejendomsmarkedet til at se ud i 2025?
Christiansborg Palace and Borsen in Copenhagen, Denmark
Boligpolitikken skal sikre fremtidens boligmarked
Steffen-Bang-Olsen
Udløb af karensperioden - Er vejen banet for gennemgribende moderniseringer?
Walking around Aalborg
Nyt fra Vurderingsstyrelsen giver fornyet håb for ejendomsvurderingerne

Mest læste på BusinessReview.dk

DSC_0492_just - lab
Dansk brystkræftvaccine skal testes på patienter
_CAP0102
Unilabs Pharma Solutions: Tæt på 40 års erfaring med kliniske studier
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Søren-Damgaard-(SD)
Betydningen af forkøbsret og hjemfaldspligt ved ejendomstransaktioner
Martin Kibsgaard Jensen
EJENDOMSINVESTERINGS-RÅDGIVEREN: FASTFOOD-KÆDER HAR FART PÅ
Pila Pharma IMG_0725 (2)
PILA PHARMA baner vejen for nye tanker om behandling af diabetes og fedme
Bo Rode Hansen Colour
Ny direktør: Scandion Oncology skal være førende inden for kemoterapiresistens
2 Troels Heien
Et stort skridt mod et cirkulært København
FILIPPO FORTIS
Longines dyrker det søde liv
DanDomain
Dandomain: Vær ikke bange for at kaste dig ud i en webshop

Læs også

COPYRIGHT RICKY JOHN MOIIOY
El-lastbiler på fremmarch: Drivkraft Danmark investerer i fremtidens transport
Transportsektoren står over for en af sine største omstillinger nogensinde: Overgangen fra diesel til el. Med det voksende fokus på...
Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Grøn omstilling driver europæisk konkurrenceevne
I en tid hvor Europas konkurrenceevne er under pres, er det afgørende at anerkende, at grøn omstilling og konkurrencedygtighed er hinandens...
Schneider 2
Dansk fabrik i Ringsted vækker opmærksomhed i udlandet
Schneider Electrics danske fabrik fungerer som showroom for, hvordan den globale elektronik- og energieffektiviseringskoncern arbejder...