Sponseret indhold

Mød fremtidens kvindelige bygningskonstruktør

Af:

Det danske arbejdsmarked kommer til at se langt efter STEM-kandidater i fremtiden. Tal fra Dansk Industri viser, at i 2030 mangler erhvervslivet 13.000 kandidater indenfor naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik. Hos Zealand Erhvervsakademi arbejder de målrettet på at styrke diversiteten; her kan du møde Didde Sophia Elmarsdóttir Bøtcher, der studerer bygningskonstruktør, og som opfordrer kvinder til at søge ind på de mandsdominerede fag.

For Didde har der aldrig været tvivl om, at valget ville falde på en STEM-uddannelse – selv om mange af veninderne gik i en humanistisk retning. Som lille pige var Didde ofte med sin far, der er tømrer, med ude på byggepladserne. I voksenlivet har Didde også følt sig stærkt inspireret af sin vens mor, der er uddannet bygningskonstruktør og arbejder med projektledelse i en stor virksomhed. 

”Jeg valgte bygningskonstruktør, da jeg som 22-årig stod ved en skillevej, og siden har jeg ikke set mig tilbage. Mit budskab til kvinder, som overvejer at søge ind i de traditionelle mandsdominerede fag, er: Bare gør det. Hvis jeg kan, så kan I også. Følg jeres drømme, og gør op med fordommene, hvor de fleste faktisk findes hos kvinderne selv,” siger Didde og uddyber:

”I min branche er der lav ledighed, rig mulighed for efteruddannelse og mange muligheder for udviklende jobs med medbestemmelse og for at sætte præg på fremtidens samfund. Jeg går på femte semester nu, og jeg synes allerede jeg kan se, at der starter flere kvinder på studiet, end da jeg selv startede.”

Sælg varen rigtigt
På Zealand Erhvervsakademi arbejder de målrettet med at få flere kvinder ind på studierne. Generelt er kvinderne underrepræsenterede på STEM-uddannelserne i Danmark, hvor kvinderne kun udgør omkring en tredjedel. Danmark halter dermed efter de lande, som vi normalt sammenligner os med i EU. Det handler både om at få flere kvinder til at interessere sig for STEM-fagene, men også at fastholde interessen i arbejdslivet, fordi mange kvinder skifter branche i løbet af ganske få år.  

”Jeg tror, at uddannelsesstederne ville kunne lokke flere kvinder til, hvis de fremsatte eksempler på kvindelige bygningskonstruktører, så de har nogen at ”se op til”. Derudover bør de også gøre kvinderne opmærksomme på, at de kan være med til at forme fremtidens samfund – og det har vi brug for,” fortæller Didde

Opgøret med fasttømrede kulturer
Didde brænder for at få indflydelse på fremtidens byggeri, få teams til at arbejde sammen og være med til at styre processerne omkring store byggeprojekter, der kommer til at påvirke samfundet. Hun vil også gerne være med til at give kvinderne et skub mod STEM-uddannelserne, og deler derfor også hvordan det er at være bygningskonstruktørstuderende, på Zealands Instagram @WeAreZealanders.

”Ud over den tekniske del af studiet er jeg meget optaget af at få kommunikationen mellem parterne i byggeriet til at glide og få teamet til at samarbejde, så de store projekter kan løses. Uddannelsen til bygningskonstruktør handler også i høj grad om de menneskelige aspekter og interaktionen i en gruppe,” siger Didde, der har meldt sig ind i DSR – De Studerendes Råd med et ønske om netop at få mere fokus på dette på uddannelsen.

”Som kvinde må man jo også selv tage et ansvar for udviklingen i samfundet, så vi kan udfordre de gamle sure mænd, som sidder godt fast på posterne i byggeriet,” siger Didde med et smil.

Selv om bemærkningen er sagt med et smil, kan Didde godt huske et praktiksted, hvor mændene på en arbejdsplads blev ved med at spørge ind til, om hun nu også var sikker på, at hun havde valgt den rette branche. Bemærkningen var overhovedet ikke fagligt funderet, men blev slynget ud udelukkende på grund af køn. Så opfordringen til virksomhederne er også at kigge indad og gøre op med fasttømrede kulturer for at styrke den diversitet, som de danske arbejdspladser har brug for. Et væld af studier viser desuden, at mangfoldighed på arbejdspladsen sikrer bedre og mere holdbare løsninger.

Stor variation fastholder interessen
Arbejdet med at styrke diversiteten på studieoptaget, er en problemstilling, de også kender hos Zealand Erhvervsakademi, der sammen med De Studerendes Råd arbejder på at få flere kvinder ind på studierne. 

”Jeg sætter stor pris på variationen i hverdagen. Jeg synes, Zealand er lykkedes med at sammensætte en uddannelse, der er virkelighedsnær, har perspektivet og fastholder interessen. Det, som jeg godt kan lide, er, at vi går i dybden med et enkelt projekt i løbet af et semester, hvor vi er med fra start til slut i projekteringen. Lige nu er vi ved at renovere en hel boligblok, hvor vi ser på krav i Bygningsreglementet og får alt til at spille omkring tilgængelighed, brand, lyd osv. Det er den tværfaglige kombination, jeg synes, er dybt interessant, siger Didde og uddyber:

”Når det er sagt, er der selvfølgelig stadig plads til forbedringer, og jeg vil gerne hjælpe med at gøre uddannelsen endnu skarpere på koblingen mellem virkelighed, teori og tydeliggøre den røde tråd mellem semestrene.”

Drømmen om de store byggepladser
Didde skal snart i praktik, og drømmen er en praktikplads hos en af de store aktører i byggebranchen, da hjertet banker for de helt store projekter og byggepladser. 

”Jeg er dybt fascineret af store byggeprojekter og fremtiden i den danske byggebranche. Jeg håber derfor at finde en praktikplads, hvor jeg kan være med til at skrive et lille stykke historie i dansk byggeri.”

Didde har selv i sit valg af uddannelse været med til at skrive et lille stykke danmarkshistorie i forsøget på at få flere kvinder ind i de traditionelle mandsdominerede fag. Gør som Didde og tag en STEM-uddannelse hos Zealand Erhvervsakademi. 

Hos Zealand Erhvervsakademi har de sat flere tiltag i søen for at styrke diversiteten og få flere kvinder ind på uddannelserne. På it-området er der f.eks. et Zealand-tiltag, der hedder Piger i IT (https://www.linkedin.com/company/girls-in-it-zealand/ ), hvor målet er at åbne unge kvinders øjne for, at it-uddannelserne absolut også er for kvinder, selv om de traditionelt tiltrækker flere mænd.

Læs mere på www.zealand.dk

Jeg valgte bygningskonstruktør, da jeg som 22-årig stod ved en skillevej, og siden har jeg ikke set mig tilbage. Mit budskab til kvinder, som overvejer at søge ind i de traditionelle mandsdominerede fag, er: Bare gør det. Hvis jeg kan, så kan I også. Følg jeres drømme, og gør op med fordommene, hvor de fleste faktisk findes hos kvinderne selv.

Mest læste på BusinessReview.dk

Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål

Med uddannelsen til Bygningskonstruktør fra Zealand Erhvervsakademi lærer du at lede, planlægge, projektere og koordinere bygge- og anlægsopgaver. Uddannelsen, der er på professionsbachelorniveau, tager 3½ år og og giver overblik og indblik i arbejdet med at opføre bygninger.

Du får hands-on erfaring med de nyeste digitale teknologier såsom BIM, samt praktisk og teoretisk kendskab til den tekniske og administrative del af byggeprocessen – både ned i detaljen og op i helikopteren: Du lærer om opmåling, materiale- valg og tilstandsvurdering, og du vil ligeledes få kendskab til, hvordan man driver en virksomhed herunder alt fra administration til afsætning.

Hvad kan du blive som Bygningskonstruktør
Som Bygningskonstruktør er du godt klædt på til at arbejde bredt med ledelse af byggeri f.eks. i virksomheder, som tilbyder rådgivning eller som udfører og kontrollerer bygninger, anlæg eller ejendomme. Du vil også kunne beskæftige dig inden for drift eller for pasning og vedligehold af bygninger.
Få job inden for:
• Byggeledelse
• Projektering & rådgivning
• Projektledelse

På Zealand Erhvervsakademi udbyder vi videregående uddannelser på fuld tid og deltid. Vi sikrer løbende uddannelsernes aktualitet og kvalitet i samarbejde og dialog med regionens virksomheder – de virksomheder, som vores dimittender er i praktik i og får job i. Vores målsætning er at skabe anvendelig viden, der sikrer de studerendes, virksomhedernes og regionens konkurrenceevne nu og i fremtiden.

Vores undervisere har brancheerfaring fra erhvervslivet, brænder for deres fagområder og har fokus på virksomhedernes behov. Zealand er tæt på de studerende og erhvervslivet i hele regionen med vores seks afdelinger i Køge, Nykøbing Falster, Næstved, Roskilde, Slagelse og Holbæk.

Læs meget mere på www.zealand.dk - Zealand - Sjællands Erhvervsakademi.

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...