Sponseret indhold

Kvinder i Tech: Vi skal nedbryde fordommene om vores branche

Af:

Hvad der traditionelt set har været et mandefag, har gennem de seneste år i stadigt stigende grad tiltrukket kvinder, der udfordrer ideen om tech som en mandebranche. Men selvom målet ikke er nået endnu, går tingene den rigtige vej, mener Kira og Josephine fra Computas. 

Skrevet af; Klaus Thodsen

Tech-branchen er traditionelt en mandebranche, og de fleste af de store tech-giganter er styret og grundlagt af mænd. Det betyder, at måden vores sociale medier, it-systemer og i det hele taget mange af de systemer, der binder samfundet sammen, er udviklet af mænd. For at sikre løsninger for alle har vi brug for at få flere kvinder med i beslutnings- og udviklingsprocesserne. Derfor har vi brug for flere kvinder i tech,” siger Josephine Honoré, Data Scientist ved Computas.

Hun er ikke i tvivl om, at der i tech er et stort behov for flere kvinder på alle niveauer af virksomhederne. Og selvom tech-industrien i disse år byder velkommen til flere og flere kvinder, så er procenten af kvinder generelt i branchen fortsat meget lav sammenlignet med andre brancher. Spørger man til, hvad det vil medføre, at flere kvinder får arbejder inden for tech, er svaret klart.

“Det vil skabe flere og bedre idéer. Det er ikke altid at kvinder og mænd tænker ens og ser de samme løsninger på de udfordringer, vi løser til dagligt. Mange af samfundets strukturer er jo understøttet og udviklet med it, og derfor har virksomheder, der leverer it-løsninger en meget stor magt, så jeg ser også målet om flere kvinder i tech-industrien som en måde at udligne magtbalancen mellem mænd og kvinder.”

En anden fortælling om tech
Én ting er målet om, at flere kvinder skal finde vej til tech-industrien, noget andet er vejen derhen. For udviklingen starter helt nederst i fødekæden; ved optagelserne på de studier, der kan være med til at udvikle de kvindelige talenter, der i sidste ende skal finde vej til de mange tech-virksomheder, der i disse år skyder op inden for en lang række forskellige brancher.

“Jeg tror, det handler om måden, vi helt grundlæggende taler om tech-industrien på. Tech er et utroligt kreativt fag, hvor man hver dag arbejder for at hjælpe mennesker, institutioner og virksomheder,” siger Kira Charlotte Jensen, der er Product Owner og Software Developer ved Computas.

For hende er det et spørgsmål om at skabe og øge interessen for it og tech allerede inden, de unge søger ind på universitet. Ikke bare for at give de nye studerende bedre forudsætninger for deres kommende studie, men også for at give alle børn og unge en større indsigt i de processer og måder, samfundet og virksomheder er indrettet på i takt med at alt, der kan digitaliseres, bliver digitaliseret. 

“Der er en stor forskel på at fortælle om, hvordan man udvikler systemer og software, og på at fortælle om, hvad disse systemer for software vil gøre for borgeren eller kunden i den anden ende. Jeg kunne godt tænke mig, at tech-branchen blev bedre til at fortælle, hvad vi gør for folk, og hvad vores løsninger i sidste ende skaber af værdi for mennesker. Meget ofte bliver det en fortælling om software og algoritmer, når vi i tech-industrien skal forklare, hvad vi laver. Man tiltrækker forskellige kandidater, alt efter hvad man fokuserer på at fortælle som virksomhed.”

Brug for foregangsvirksomheder
Skal tallene for kvinder i tech-industrien i fremtiden se anderledes ud, end de gør i dag, kræver det ikke bare flere kvinder på uddannelserne, men også foregangsvirksomheder der går forrest i bestræbelserne på at få flere kvinder ind i både virksomheden og i ledelseslagene.

“Jeg synes, at Computas gør et stort arbejde i den retning, og vi har mange flere kvinder her i virksomheden, end man ser i mange andre tech-virksomheder. Computas har i de sidste år deltaget i den årlige undersøgelse, “SHE Index”, som udføres af SHE Community og EY i Norge. Formålet med undersøgelsen er at tilskynde erhvervslivet til at fokusere mere på mangfoldighed og inklusion. Her er Computas hvert år havnet i topniveau og vi er nu på en score på 87 ud af 100, hvilket er et godt stykke over gennemsnittet for it -branchen, der er på 68. Jeg har flere gange siddet med ved ansættelsessamtaler, og det sker ofte, at ansøgerne netop spørger ind til, hvordan diversiteten er i vores virksomhed, og så er det rart at kunne vise, at vi faktisk er på forkant med udviklingen her,” siger Kira Charlotte Jensen.

“I Computas er der en god tradition for at arbejde tæt med universiteterne og rekrutteret unge talenter allerede før de er færdige med studierne. Der er stadig relativt få kvindelige udviklere i branchen, og derfor er det vigtigt at få fat på de unge, hvor andelen af kvinder er større,” tilføjer Josephine Honoré 

Positiv udvikling
Til trods for at andelen af kvinder i tech-industrien fortsat er i den lave ende, så fortæller Josephine og Kira begge, at de på intet tidspunkt har haft problemer med at falde til eller blive accepteret i de stillinger, de hver især er landet i. 

“Jeg har aldrig set det som en udfordring eller et problem overhovedet, og jeg har heller ikke en følelse af, at nogen i tech-industrien prøver at undgå kvinder i deres teams. Tværtimod, vil jeg faktisk sige, at jeg oplever, at der er et meget stort fokus på at få flere kvinder ind i virksomhederne, og at man forsøger at gøre det mere attraktivt, end det måske har været tidligere,” siger Josephine Honoré.

Den opfattelse deler Kira Charlotte Jensen, der kom til Computas for godt og vel et halvt år siden, efter at have arbejdet for SharkCell, som blev købt af Computas. Hun fortæller, at man i Computas har haft kvindelige programmører allerede i midten af 80’erne, og at virksomheden på alle måder har været med til at gøde jorden for flere kvinder i tech-branchen.  

“Man får nedbrudt mange af sine fordomme om jobbet, når man først kommer ud i virksomhederne, og på sin vis er det lidt ærgerligt, at det først er der, virkeligheden helt går op for en som medarbejder. Det er selvfølgelig et teknisk funderet job, men mit eget job handler i ligeså høj grad om samarbejde med eksterne kunder, men at finde løsninger på problemer, indgå i sociale relationer, og det er vigtigt, at det også bliver en del af forståelsen for jobs som vores,” siger Kira Charlotte Jensen, og fortsætter.

“For man behøver ikke at have været en computernørd hele sit liv, for at kunne arbejde med it og tech. Man behøver ikke have gået på computer-camp og kunne kode allerede før man begynder. Det er nok at være nysgerrig og have lyst til at lære og arbejde logisk, og så er programmering et fag som alle andre, hvor man lærer og udvikler sig undervejs,”

Og jo bedre en forståelse, der generelt kan blive skabt for de mange nye jobs, der springer op overalt i tech-industrien, jo bedre vil forståelsen også blive for behovet for at få flere kvinder ind på studierne og ud i virksomhederne. 

“Det er godt at se, at det går den rigtige vej for kvinder i denne branche. Det er der også behov for. For det er it- og tech-virksomheder, der kommer til at skabe en stor del af vores fremtid, både mht. infrastruktur, samfundets udvikling og måden vi er sammen på digitalt. Og der er brug for at kvinder tager del i den udvikling,” slutter Josephine Honoré.

Jeg har aldrig set det som en udfordring eller et problem overhovedet, og jeg har heller ikke en følelse af, at nogen i tech-industrien prøver at undgå kvinder i deres teams.

Mest læste på BusinessReview.dk

2N Pharma gruppebillede redigeret
”Hvis vi har ret, vil det forandre verden”
Mette Abildgaard--
Kvindelig intuition kan aflæses på bundlinjen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi
SKO_billede
Change of Control-klausulers betydning i ejendomstransaktioner

Læs også

Datacenter interiør
Kunstig intelligens stiller store krav til fremtidens datacentre
At drive et datacenter handler om meget mere end blot at putte en masse servere ind i en bygning. Stigende krav til applikationer og...
Natasha Saxberg, Sep 2021, IT, IT-branchen
AI bliver anderledes end alle andre revolutioner
Hvor den industrielle revolution omkring 1800-tallet og automatiseringsbølgen i starten af 1900-tallet i høj grad påvirkede medarbejdere...
Chatbot chat AI concept, artificial intelligence Businessman usi
Standardbrugerflader mindsker frygten for kunstig intelligens
I it-virksomheden itm8 arbejder man blandt andet med at implementere kunstig intelligens i mellemstore virksomheder. Ifølge partner...