Sponseret indhold

IT-Landshold skal få flere kvinder ind i IT & Tech branchen

Af:

Forældrenes fordomme er en af de største barrierer for unge og især kvinders valg af en uddannelses- og karrierevej i IT. Forældrenes forbehold og uvidenhed om de mange nye uddannelser og job inden for IT, får alt for få til at vælge den karrierevej. Nu skal et IT-Landshold med kvindelige rollemodeller vise, at faget er et oplagt karrierevalg for alle uanset køn. 

Full-stack udvikler, Scrum Master og IoT-arkitekt er jobtitler de færreste forældre kender til, og det er et problem. Det viser en ny analyse fra Nørgaard Mikkelsen og Technology Denmark. For forældrenes ideer om de unges valg af uddannelse er sammen med kulturelle normer de største benspænd for kvinders valg. De ser IT som et mandefag, der ikke kan tilbyde attraktive muligheder for kvinder. Samme analyse viser desuden, at mange unge kvinder mangler selvtillid i forhold til at vælge en uddannelse, de ikke har opbakning til derhjemme. Med den viden, kan det se sort ud for IT- og Tech-fagene.  

Det skal et nyt IT-landshold lave om på. Non-profit-organisationen Technology Denmark har med støtte fra bl.a. Teknologipagten, skabt IT-Landsholdet. Et korps med udvalgte kvindelige studerende, der skal vise, hvorfor faget og branchen er et attraktivt karrierevalg for alle. Mette Beck-Nielsen, adm. direktør i Technology Denmark, mener, at netop rollemodeller og en tydelig kobling til erhvervslivet er løsningen på at få flere kvinder i faget:  -Vi har rollemodeller i øjenhøjde med de unge. De bakkes op af store danske virksomheder og organisationer, der med attraktive karrierefortællinger også taler til forældrene. Vi rammer to vigtige målgrupper, og det vil gøre en forskel, vi kan måle, forklarer Mette Beck-Nielsen. 

Det håb deler hun med Malene Hansen, der studerer softwareudvikling på Copenhagen Business Academy. Hun er rollemodel på IT-Landsholdet, og bekræfter behovet for at komme i dialog med både de unge og deres forældre.  

– Jeg vil udfordre de unge på deres valg af uddannelse. Jeg har selv sent i livet ændret mit eget valg. Sandsynligvis fordi, der aldrig var nogen, der udfordrede mig på mit stålsatte og stereotype uddannelsesvalg. Hvis flere unge og forældre kendte til de mange muligheder i IT, er jeg sikker på, at flere ville tage skridtet ind i branchen, siger Malene Hansen. 

En brændende platform
Det er også på tide, at kvinderne får øje på de mange muligheder inden for IT-fagene. Manglen på arbejdskraft i branchen er alarmerende, og der er ikke udsigt til, at mismatchet mellem udbud og efterspørgsel falder. På trods af, at branchen kan forvente 8.000 flere uddannede inden for IT-området i 2030, viser andre rapporter, at det slet ikke er nok. IRIS Group, IDA og andre fremskriver, at 22.000 IT-professionelle vil mangle i 2030, mens McKinsey & Innovationsfonden forudser, at vi om 10 år vil mangle 80.000 medarbejdere med dybe analytiske it-kompetencer.   Lykkedes det nye IT-landshold med at rekruttere flere kvinder til IT, kan det være med til at løse en del af problemet. Beregninger viser nemlig, at hvis blot én kvinde mere per gymnasieklasse forfølger en karriere i IT, kan udfordringer med at rekruttere være reduceret betragteligt.

– IT-Landsholdet vil få flere kvinder ind i IT ved at vise, hvordan de arbejder med området og hvorfor der er brug for diversitet i faget. Resultater er mere vækst og udvikling i branchen, bedre løsninger og et mere bæredygtigt samfund, slår Mette Beck-Nielsen fast.  

Fakta om IT-Landsholdet
For at få flere kvinder til at vælge en IT-uddannelse, har Technology Denmark etableret IT-Landsholdet, der består af 14 rollemodeller. Rollemodellerne er studerende på videregående uddannelser i Danmark, som er udpeget til deltagelse af deres uddannelsesinstitution.

Ved 4 store events rundt om i Danmark, der arrangeres i samarbejde med en række store virksomheder og erhvervsorganisationer, skal de vise den værdifulde forskel teknologi kan gøre i forhold til f.eks. klima, velfærd og fællesskaber.  

Første event med IT-Landsholdet, som skal inspirere unge og deres forældre, afholdes hos TV 2 d. 7. oktober i samarbejde med bl.a. Media City Odense, High5Girls og Odense Kommune.  

Der iværksættes tillige en stor digital kampagne målrettet unge, der står foran at skulle vælge uddannelse, og deres forældre.  

Målet med indsatsen er at sikre, at Danmark ikke mangler IT-specialister til fremtiden og inspirere kommende studerende til at vælge en såkaldt STEM-uddannelse (Science, Technology, Engineering og Mathematics). 

Læs mere på 

https://technologydenmark.dk/programmer/it-landsholdet 

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
Schneider 1
Dansk fabrik i Ringsted vækker opmærksomhed i udlandet

Fakta om Technology Denmark
Technology Denmark er en privat non-profit medlemsdrevet organisation, der tiltrækker, udvikler og fastholder talent i IT/Tech. aMedlemmer og partnere er virksomheder, videns- og uddannelsesinstitutioner, erhvervs- og brancheorganisationer samt offentlige myndigheder.

 

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...