Blot hver fjerde ansatte i it-branchen er kvinde, viser seneste tal fra Dansk Erhverv. Det er langt fra nok, hvis vi skal skabe vækst i branchen.
25,8% af alle stillinger i it-branchen besættes i dag af kvinder, hvilket står i skærende kontrast til erhvervslivet generelt, hvor 47,3% af alle beskæftigede er kvinder.
”Der er alt for få kvinder, der i dag arbejder indenfor it og teknologi, og det er et problem, hvis vi gerne vil skabe mere vækst i branchen. For der er ingen tvivl om, at kvinder og diversitet kan mærkes på bundlinjen,” udtaler Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.
En analyse fra Boston Consulting Group (BCG) blandt 1.700 virksomheder viser bl.a., at virksomheder med større diversitet i ledelsesteamet har 19% højere omsætning end virksomheder med lav diversitet. BCG har samtidig undersøgt kvindelige iværksætteres evne til at tjene penge i forhold til de mandlige, og her viser det sig også, at det er en god forretning at investere i kvinder. For hver dollar der blev investeret i kvindelige iværksættere, genererede de 78 cent i omsætning, mens tallet for mændene kun var 31 cent.
Der er brug for en aktiv indsats
Set over de seneste ti år, er der desværre ikke sket meget i forhold til at øge antallet af kvinder i branchen. Derfor er der også brug for en langt mere aktiv indsats fra alle parter, hvis diversiteten skal lykkedes.
”Heldigvis kan vi se, at optaget af kvinder på de mere teknisk tunge it-uddannelser endeligt er steget. Det er en super positiv udvikling og jeg er ikke i tvivl om, at vi vil se flere unge dygtige kvinder komme ind i branchen over de næste år,” udtaler Mette Lundberg.
Det øgede optag skyldes i høj grad målrettede indsatser fra bl.a. ITU og DIKU, og er med til at understrege vigtigheden af, at alle skal gøre en aktiv indsats, hvis der for alvor skal rykkes ved udviklingen.
”Uddannelsesinstitutionerne arbejder målrettet med det her, men vi så gerne, at endnu flere it-virksomheder gjorde en aktiv indsats for at tiltrække flere kvinder til it-erhvervet. Som det er nu, så går kvinderne glip af nogle super spændende jobs og virksomhederne går glip af en masse talent.”
IT-Branchen har selv et aktivt netværk for kvindelige ledere, mentorer og afholder løbende events om værdien af diversitet og fremtidens kompetencer.
KVINDELIGE LEDERE I IT
Vær med i styregruppen for kvindelige ledere i IT og få viden og netværk og vær med til at gøre en forskel for diversiteten i branchen. Kontakt Charlotte Holm Billund, hvis du vil deltage eller høre mere.
Udvalgets formål
Det overordnede formål for udvalget er, på branchens vegne, at medvirke til at øge antallet af kvinder i ledende stillinger og bestyrelser i it-branchen. IT-Branchens konkurrenceevne skal øges igennem en bedre udnyttelse af den samlede talentmasse, og it-branchen skal således være kendt for at have dygtige og synlige kvinder i direktioner og bestyrelser.
Faste aktiviteter
- Skabe fokus på behovet for diversitet i it-branchen og styrke kvinders ledelse.
- Aktivt understøtte at kvinder i it-branchen styrker deres netværk og karriere.
- Bidrage til debatten om kvinders karrieremuligheder i it-branchen.
- Agere som rollemodeller for kvinder i branchen.
Årets indsatsområder
- Fortsætte mentorprogrammet for kvindelige talenter i IT-Branchen
- Arrangere 1- 2 events om diversitet i it-branchen og derigennem understøtte et netværk samt deltage som medarrangør, oplægsholdere og paneldeltagere etc. i andre events og arrangementer
- Inspirere og hjælpe flere virksomheder til at arbejde med diversitet
- Understøtte at flere kvindelige studerende tiltrækkes og fastholdes på it-uddannelserne, bl.a. ved at støtte op eksisterende netværk for kvindelige studerende og ved at udvalgets medlemmer stiller op som rollemodeller
Hvem er med i udvalget?
- Heidi Have, Director, Dell Technologies Denmark – formand
- Anette Vainer, CEO, Fortinet Denmark
- Anja Monrad, SVP, Dell Technologies Western Europe
- Anne Ermose, Regional Legal Lead, Microsoft Denmark
- Annette Otto, SVP, Atea
- Birgitte Hass, CEO, NIVO
- Camilla Hillerup, Director, Microsoft Denmark
- Camilla Gad Krogsgaard, Inspari
- Dorte Olesen, DTU
- Helle Oest Iversen, Director, Nine
- Ingrid Mjøen, CEO, Oracle Denmark
- Jette Aagaard Madsen
- Karen Stoustrup Jensen, VP, KMD
- Leni Støvring Barfred, Partner, Netcompany
- Line Sinding Skött, Director, Fujitsu
- Maiken Lykke, CEO, Sopra Steria
- Maria Søndergaard, Director, Capgemini
- Marianne Fischer-Rasmussen, HR Country Lead, Accenture
- Marianne Lindhard Moe, CEO, Dell Technologies Denmark
- Mette Eistrøm Krüger, Director, Telenor
- Mette Lundberg, Director, IT-Branchen
- Nina Maj Fjordvald, VP, EG
- Oana Krogh-Nielsen, VP, TDC Group
- Pernille Møller Lund, CEO, Superoffice Danmark
- Pernille Wendel Mehl, CEO, Clio
- Stine Ankjær Skov, Director, Canon Danmark
Hvordan deltager jeg?
Du er velkommen til at kontakte Charlotte Holm Billund, chbi@itb.dk, hvis du vil høre mere om deltagelse og udvalgets aktiviteter.