DI foreslår spilleregler for kunstig intelligens i undervisningen

DALL·E 2023-05-26 12.53.06 - Edtech illustration. tiny educational technology learning person concept. symbolic visualization about digital learning (It has to be colorful)200

Af:

Fremkomsten af ChatGPT og generativ AI har sendt rystelser gennem undervisningssektoren, og mange er med rette usikre på, hvordan man bedst forholder sig til de nye muligheder for automatisk generering af bl.a. tekst. Derfor foreslår DI nu et sæt spilleregler for, udformet som principper, hvordan generativ AI kan bruges i undervisningen.

Skrevet af: Cecilie Bjørk Thomsen, DI Digital

For blot et halvt år siden var det de færreste, der gjorde sig tanker om kunstig intelligens, men nu er det et af de mest diskuterede emner. ChatGPT bliver hyppigere brugt både i arbejdssamhænge og i uddannelsessektoren, og selvom der har været snak om at sætte kunstig intelligens på pause, er det ikke den rette vej at gå, i følge DI. 

Spørgsmålene og dilemmaerne hober sig op, og debatten om hvordan vi forholder os til teknologiens muligheder og skyggesider er vigtig, fordi vi har at gøre med en teknologi, der potentielt kan transformere rigtig mange dele af vores samfund og ikke mindst læringen. Fremfor at sætte kunstig intelligens på pause eller at forbyde den skal vi tage diskussionen om, hvordan vi kan bruge den, så den er en medspiller og ikke en modspiller i læring. Teknologien udvikler sig alt for hurtigt til, at vi kan sidde og vente på reguleringen. DI Digital har, sammen med vores medlemmer med ekspertise inden for AI og digital læring, udarbejdet 7 principper for hvordan generativ AI f.eks. ChatGPT kan anvendes i undervisningen – og til gavn for læringen. 
Læs mere på www.danskindustri.dk

DI’s principper for brug af generativ AI i læring

1. Kontrol/ejerskab  
Vi skal have kontrol over generativ AI, når vi bruger det i læring. Det betyder bl.a. at generativ AI i læring altid bør være støtteredskab og ikke stå alene. Et redskab som ChatGPT skal f.eks. aldrig bruges til at skrive din danskaflevering, ligesom Google Translate heller ikke skal bruges til at udarbejde din engelskaflevering.

2. Risikobaseret tilgang  
Anvendelse af Generativ AI i læring skal tage højde for varierende risici i læring. Eksempelvis risiko for vildledning eller manglende læringsudbytte.  

3. Høj datakvalitet  
GPT-4 og andre nye generative AI modeller er baseret på store mængder data, og data kvaliteten er generelt højere end tidligere set. Men brugere af generativ AI modeller i læring bør være opmærksomme på, at bias i datasæt kan forekomme.  

4. Deklarering 
Al brug af generativ AI i læring skal deklareres svarende til brug af referencer og kilder.

5. Test/afprøvning i kontrolleret miljø  
Vi skal løbende eksperimentere og teste generativ AI i læring. Test og eksperimentering skal foregå i kontrollerede miljøer f.eks. nationale og europæiske sandkasser.  

6. Hæv kompetenceniveauet  
Lærere og elever skal klædes på med kompetencer til at forstå muligheder og begrænsninger ved brug af generativ AI i læring.   

7. Følge målet med uddannelse  
Brug af generativ AI i læring skal altid understøtte formålet med læring og omfavne danske læringsværdier og didaktiske principper.  

Principperne er ikke en facitliste. Det er industriens første bud og et oplæg til en utrolig vigtig debat om en af de mest spændende teknologiske nyskabelser vi har set længe.

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
sko_opdateret_
Change of Control-klausulers betydning
Klinik2 - foto af Kim Matthai Leland
Fornuft og økonomi i effektiv forebyggelse af skader
DSC_9991 NY
Greater Copenhagen: Den grønne omstilling skal skabe grøn vækst

Læs også

Datacenter interiør
Kunstig intelligens stiller store krav til fremtidens datacentre
At drive et datacenter handler om meget mere end blot at putte en masse servere ind i en bygning. Stigende krav til applikationer og...
Natasha Saxberg, Sep 2021, IT, IT-branchen
AI bliver anderledes end alle andre revolutioner
Hvor den industrielle revolution omkring 1800-tallet og automatiseringsbølgen i starten af 1900-tallet i høj grad påvirkede medarbejdere...
Chatbot chat AI concept, artificial intelligence Businessman usi
Standardbrugerflader mindsker frygten for kunstig intelligens
I it-virksomheden itm8 arbejder man blandt andet med at implementere kunstig intelligens i mellemstore virksomheder. Ifølge partner...