Ny dansk robotløsning gør serviceinspektioner under vandet nemmere, hurtigere og bedre

Med sine i alt otte kameraer kan Blue Atlas Sentinus skanne og filme store områder på kort tid. Det er ved brug af Blue Atlas Sentinus muligt at udføre inspektion af 1.000 kvm/time helt op til 3.000 kvm/time. Alle optagelser sker i farve i høj kvalitet, der muliggør optimal efterprocessering. Blandt andet i form af en 3D-model, en såkaldt digital tvilling.

Af:

Blue Atlas Robotics i Odense er klar til at gå på markedet med en helt ny robotløsning, der gør det muligt at skanne og videofilme objekter under vand i en kvalitet, der er så god, at data kan danne baggrund for en 3D-model – det man også kalder en digital tvilling.

I princippet kan den det samme, som en erhvervsdykker: Nemlig at inspicere skroget på et skib eller fundamentet på en havvindmølle. Den gør det bare hurtigere, mere effektivt og ikke mindst mere ensartet. Samtidig giver teknologien mulighed for på baggrund af de indsamlede data at skabe en komplet, virtuel model af de objekter, der skal undersøges. Det man kalder for en digital tvilling.

Der er tale om en helt nyudviklet undervandsrobot, som netop nu lanceres af det danske firma Blue Atlas Robotics. Navnet er Blue Atlas Sentinus, der med sit futuristiske design er klar til at blive taget i brug af en række serviceleverandører til det maritime segment; rederier, offshore-industrien, havnemyndigheder og havvindmølleparker.

Avanceret men nem at anvende
”Anvendelse for Blue Atlas Sentinus er rettet imod alle objekter, såvel stationære som mobile, der befinder sig på eller under vandet, og vores mission er at kunne tilbyde visuel inspektion i en så god kvalitet, at de indsamlede data umiddelbart kan anvendes til at skabe en digital 3D-model af de objekter, der er blevet inspiceret.” Det fortæller Mads Andersen, der er administrerende direktør i Blue Atlas Robotics.

Selv kalder han robotten for et multifunktionsværktøj, der benytter sig af kompleks teknologi, men som er særdeles nem at anvende. Arbejdsprocessen er meget enkel, det er sådan set bare at sætte robotten ned i vandet, hvorefter robotten selv går i gang med arbejdet. Den er forsynet med i alt otte kameraer, der producerer videooptagelser i meget høj kvalitet. Og billedkvaliteten er ikke det eneste smarte ved den nye robot.

Helt ensartet kvalitet hver gang
”Robotten kan selv styre sig hen over en overflade, og det helt unikke er, at den kan placere sig selv i en fast afstand til det objekt, der skal filmes og med en jævn hastighed samt ikke mindst helt ensartet belysning kan udføre sit arbejde. Det er essentielt for den videre behandling af data,” uddyber Mads Andersen. Han fortæller videre, at de urenheder, der i vandet – f.eks. plankton – automatisk filtreres væk i de færdige optagelser.

Før robotten går i gang med sit arbejde, kan forskellige parametre sættes op for præcist, hvorledes opgaven skal løses, men grundlæggende sker der det, at der opbygges en såkaldt punktsky, der danner baggrund for udformning af den færdige, digitale 3D-model. Den såkaldte digitale tvilling. Set i lyset heraf, er det essentielt, at der ikke er områder på eller i objektet, som ikke er blevet dækket af kameraerne.

Sikkerhed for kvalitet er vigtig
”Som nævnt kan en erhvervsdykker eller en ROV (Remotely Operated Underwater Vehicle) godt filme f.eks. bunden af et skib og checke det for diverse skavanker. Præcisionen der typisk kan opnås ved disse metoder, er dog behæftet med stor usikkerhed, udsving i kvaliteten samt lav grad af sporbarhed af data. Men vores Blue Atlas Sentinus er en ægte robotløsning, der både giver videooptagelser i perfekt kvalitet med mulighed for at anvende data i en lang række sammenhænge og samtidig fjerner enhver tvivl om, hvorvidt hele opgaven er løst optimalt,” forklarer Mads Andersen.

Der er altså tale om en robotløsning, som er optimeret til den efterfølgende dataproces, der lægger et lag af added value oven på de rå data, nemlig den digitale 3D-model. Hos Blue Atlas Robotics udvikler man ikke blot selve robotten, men også den tilhørende styringssoftware samt – nok så vigtigt – den softwareløsning, der gør det muligt at foretage den efterprocessering, der er en nøglefunktion i løsningen.

Udvikler og leverer selv hele pakken
”En traditionel ROV har typisk kun et enkelt eller to kameraer monteret, hvilket gør det svært at omsætte de indsamlede data til en 3D-model i god kvalitet. Det sker via såkaldt photogrammetry-teknologi, som grundlæggende sørger for at konvertere de rå data til 3D-modellen,” siger Mads Andersen. Kernen i den funktion står man også for hos Blue Atlas Robotics, hvor man ser en konkurrencemæssig fordel i at stå for hele processen.

”På den måde kan vi bedst muligt beskytte vores idé og vore rettigheder,” slutter Mads Andersen, idet han tilføjer, at selv om produktet er ganske nyt, har man allerede fået mange positive tilkendegivelser fra markedet. Han ser da også en lang række af spændende muligheder for Blue Atlas Sentinus, som altså nu er på vej ud til hele den maritime sektor.

Født ud af robotklyngen i Odense
Blue Atlas Robotics er en del af den meget succesfulde Odense Robotics Cluster, som er en klynge af højteknologivirksomheder, der har bånd tilbage til det tidligere Odense Stålskibsværft, også kendt som Lindø Skibsværft. Firmaet er stiftet i 2018 og ledes af de to medstiftere CTO Oleksandr Slovak og administrerende direktør Mads Andersen og de lancerer deres første produkt - Blue Atlas Sentinus - den 1. maj.

De første år blev anvendt til Proof-of-Concept-periode, hvor man både undersøgte markedet og analyserede, hvorvidt det var realistisk muligt at udforme et produkt, der kan kommercialiseres. Dertil er man nu nået, og nu er det tid til at skalere op. Blue Atlas Sentinus har blot et års tid på bagen, og nu venter man spændt på, hvordan markedet vil modtage den.

Udviklingen har ikke været uden udfordringer. At udvikle en avanceret robotløsning, der både skal virke under vand og holde helt tæt, er nemlig en kompleks affære. Blue Atlas Robotics ser ud til at være lykkedes med en løsning, der tilbyder avanceret teknologi i en samlet pakke, der enkel for brugeren at anvende.

Bagved ligger komplekse funktioner. Blandt andet, at hvis der er noget på 3D-modellen, der kræver nærmere undersøgelse, linker den direkte tilbage til den relevante videooptagelse således, at et problem lynhurtigt kan identificeres. Blue Atlas Robotics har ambitioner om at være den førende teknologileverandør til branchens serviceoperatører, der løser en bred palet af inspektionsopgaver.

Læs mere på www.blueatlasrobotics.com

 

Vi er klar til at gå på markedet med Blue Atlas Sentinus den 1. maj, og selvom der er tale om et helt nyt produkt, har vi allerede fået mange positive tilbagemeldinger fra den maritime sektor, så vi venter os meget af produktet,”

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
Armaflex_ isolering mod kulde
Teknisk isolering – den hurtigste vej til besparelser 

Læs også

Erik Østergaard portrætfoto copy
Omstilling kræver gode rammer
Der skal fortsat transporteres varer rundt i landet samt ind og ud over grænsen. Det kommer i endnu højere grad til at foregå på lastbiler...
Bring 2
BRING ØGER FARTEN PÅ OMSTILLINGEN TIL ELBILER
Allerede i dag leverer Bring pakker til 1,4 mio. danskere med el-drevne varebiler, og siden 2012 har koncernen reduceret CO2-udledningen...
jesper-kronborg-2-Vm1TRlFjSWFEMDF4dEJxUHdzdG0wVllDZStZPQ2
Starten til den grønne omstilling er gået, og Danmark skal rykke nu for ikke at sakke bagud
Hvis den grønne omstilling var et kapløb, har startskuddet lydt, og Danmark hænger i startblokken. Rammevilkårene for de danske transportvirksomheder...