Pladsen begynder at blive trang ude hos de danske maskinbyggere og automationshuse, der leverer udstyr til fremstillingsindustrien. Deres maskiner har brug for mere computerkraft, men på mindre plads.
De industrielle PC’er styrer det væld af nye komplekse, funktionaliteter der bygges ind i maskinerne. F.eks. vision-teknologi, QR-scannere, sensorer til Condition Monitoring, servomotorer, HMI og meget mere. Men samtidig med at produktionsudstyret bliver mere og mere effektivt, fyldes el-tavlerne på fabriksgulvet med stadig mere udstyr.
– Trenden går hen imod at industrielle PC’er skal være mindre og mindre og samtidig mere og mere kraftfulde, siger Jørn Jensen salgsingeniør i Beckhoff, der leverer komponenter til danske maskinbyggere.
– Når man specificerer maskiner i dag tænker man først og fremmest på én ting: Output. Der er fuldt fokus på optimering og effektivisering. Det handler om TAC-tider, høje OEE-tal og lavest muligt spild. For at opnå alt det har man brug for mere beregningskraft.
Ny PC mindsker spild af råvarer
Som eksempel nævner Jørn Jensen en af Beckhoffs islandske kunder, der konstruerer maskiner til udskæring af laks. Maskinerne, der anvender en vandstråle som skæreværktøj, kan bl.a. skære laksestykker ud, så de vejer præcis 100 g, uanset højde, længde og bredde. Men det kød, der sidder under rygraden har man hidtil ikke kunnet skære ud og har måttet kassere det sammen med rygbenet. Nu har virksomheden i samarbejde med Beckhoff udviklet en robot, der kan vinkle skæreværktøjet mere præcist og dermed mindsker råvarespild fra 8 til 6 %. Det forbedrer bundlinjen og reducerer den nye maskines tilbagebetalingstid markant. Forudsætningen for at udvikle den type optimeringer er, at man råder over computerkraft til at lave de komplekse beregninger, der ligger bag.
– Tendensen går på tværs af brancher, siger Jørn Jensen.
– Udfordringerne er de samme, hvad enten man kigger i vindindustrien, landbrugsmaskiner eller produktionsanlæg til industrien. En moderne vindmølle har f.eks. flere tusinde datapunkter. Alle disse data vil man gerne opsamle for at etablere en 24/7 overvågning af møllens tilstand. Den type Condition Monitoring løsninger fordrer pladskrævende decentral computerkraft ude på maskinerne.
Ingen roterende dele og ultra kompakt
Jørn Jensen mærker industriens pladsproblem som en kraftigt stigende interesse for Beckhoffs linje af ultra-kompakte C60-serie af industri-PC’er, udviklet til automationsløsninger og til opgaver som IoT edge devices. Især C6025 og C6027 varianterne er efterspurgte, fordi de ligger foran konkurrenterne i den særlige disciplin, der handler om at fylde maksimal ydelse ind på minimum plads. Desuden er de blæserfri og har SSD-disk, og har dermed ingen roterende dele – det gør dem stort set vedligeholdelsesfri.
– De bruges meget til IoT edge løsninger, hvor data fra produktionssystemet samles op, præ-processeres og sendes videre til cloud’en. Desuden bruges de til almindelig maskinstyring, dvs. som hovedcomputer, der driver hele maskinen, både PLC’er, motorer og HMI’en.
Flere porte giver flere muligheder
Samtidig med at industrielle PC’er bliver kraftigere og mere kompakte bestykkes de ifølge Jørn Jensen med et større antal porte, så man kan koble f.eks. vision-systemer op på dem. I det hele taget øges mængden af periferiudstyr, der kommunikerer med styringen via ethernet, så som stregkodelæsere og QR-scannere. Desuden ser Jørn Jensen en tendens hen imod, at styringen af produktionsanlæggene decentraliseres.
– Jeg tror, at vi inden for en årrække vil se, at en stigende del af styringen flytter væk fra eltavlen og ud på den enkelte maskine.
Taler alle sprog
Den øgede kompleksitet og den stadig større mængde af periferiudstyr betyder ifølge Jørn Jensen også, at maskinbyggerne i stigende grad vælger udstyr og komponenter på tværs af producenter.
– Konstruktørerne kigger ikke så meget på fabrikatet, men mere på hvad den enkelte komponent kan gøre for at optimere anlægget. Den udvikling passer perfekt til Beckhoffs filosofi om at nedbryde protektionisme. Vores udstyr skal kunne tale alle sprog og det er netop den fleksibilitet og transparens kunderne efterspørger.