Sponseret indhold

Vedligeholdelsesfrie edge PC’er løfter industrien

Af:

Pladsen begynder at blive trang ude hos de danske maskinbyggere og automationshuse, der leverer udstyr til fremstillingsindustrien. Deres maskiner har brug for mere computerkraft, men på mindre plads.

De industrielle PC’er styrer det væld af nye komplekse, funktionaliteter der bygges ind i maskinerne. F.eks. vision-teknologi, QR-scannere, sensorer til Condition Monitoring, servomotorer, HMI og meget mere. Men samtidig med at produktionsudstyret bliver mere og mere effektivt, fyldes el-tavlerne på fabriksgulvet med stadig mere udstyr.

– Trenden går hen imod at industrielle PC’er skal være mindre og mindre og samtidig mere og mere kraftfulde, siger Jørn Jensen salgsingeniør i Beckhoff, der leverer komponenter til danske maskinbyggere.

– Når man specificerer maskiner i dag tænker man først og fremmest på én ting: Output. Der er fuldt fokus på optimering og effektivisering. Det handler om TAC-tider, høje OEE-tal og lavest muligt spild. For at opnå alt det har man brug for mere beregningskraft.

Ny PC mindsker spild af råvarer
Som eksempel nævner Jørn Jensen en af Beckhoffs islandske kunder, der konstruerer maskiner til udskæring af laks. Maskinerne, der anvender en vandstråle som skæreværktøj, kan bl.a. skære laksestykker ud, så de vejer præcis 100 g, uanset højde, længde og bredde. Men det kød, der sidder under rygraden har man hidtil ikke kunnet skære ud og har måttet kassere det sammen med rygbenet. Nu har virksomheden i samarbejde med Beckhoff udviklet en robot, der kan vinkle skæreværktøjet mere præcist og dermed mindsker råvarespild fra 8 til 6 %. Det forbedrer bundlinjen og reducerer den nye maskines tilbagebetalingstid markant. Forudsætningen for at udvikle den type optimeringer er, at man råder over computerkraft til at lave de komplekse beregninger, der ligger bag. 

– Tendensen går på tværs af brancher, siger Jørn Jensen.

– Udfordringerne er de samme, hvad enten man kigger i vindindustrien, landbrugsmaskiner eller produktionsanlæg til industrien. En moderne vindmølle har f.eks. flere tusinde datapunkter. Alle disse data vil man gerne opsamle for at etablere en 24/7 overvågning af møllens tilstand. Den type Condition Monitoring løsninger fordrer pladskrævende decentral computerkraft ude på maskinerne.

Ingen roterende dele og ultra kompakt
Jørn Jensen mærker industriens pladsproblem som en kraftigt stigende interesse for Beckhoffs linje af ultra-kompakte C60-serie af industri-PC’er, udviklet til automationsløsninger og til opgaver som IoT edge devices. Især C6025 og C6027 varianterne er efterspurgte, fordi de ligger foran konkurrenterne i den særlige disciplin, der handler om at fylde maksimal ydelse ind på minimum plads. Desuden er de blæserfri og har SSD-disk, og har dermed ingen roterende dele – det gør dem stort set vedligeholdelsesfri. 

– De bruges meget til IoT edge løsninger, hvor data fra produktionssystemet samles op, præ-processeres og sendes videre til cloud’en. Desuden bruges de til almindelig maskinstyring, dvs. som hovedcomputer, der driver hele maskinen, både PLC’er, motorer og HMI’en.

Flere porte giver flere muligheder
Samtidig med at industrielle PC’er bliver kraftigere og mere kompakte bestykkes de ifølge Jørn Jensen med et større antal porte, så man kan koble f.eks. vision-systemer op på dem. I det hele taget øges mængden af periferiudstyr, der kommunikerer med styringen via ethernet, så som stregkodelæsere og QR-scannere. Desuden ser Jørn Jensen en tendens hen imod, at styringen af produktionsanlæggene decentraliseres.

– Jeg tror, at vi inden for en årrække vil se, at en stigende del af styringen flytter væk fra eltavlen og ud på den enkelte maskine. 

Taler alle sprog
Den øgede kompleksitet og den stadig større mængde af periferiudstyr betyder ifølge Jørn Jensen også, at maskinbyggerne i stigende grad vælger udstyr og komponenter på tværs af producenter.

– Konstruktørerne kigger ikke så meget på fabrikatet, men mere på hvad den enkelte komponent kan gøre for at optimere anlægget. Den udvikling passer perfekt til Beckhoffs filosofi om at nedbryde protektionisme. Vores udstyr skal kunne tale alle sprog og det er netop den fleksibilitet og transparens kunderne efterspørger. 

Beckhoffs C60-serie af ultra-kompakte industrielle PC’er rummer seks varianter, bl.a. C6030 og C6032, der er Beckhoffs hidtil kraftigste standard PC’er.

Læs mere på www.Beckhoff.com/C60xx

Mest læste på BusinessReview.dk

Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål

Kontrolleret nedlukning

UPS står for Uninterruptable Power Supply. Beckhoffs linje af UPS’er sikrer at systemer lukker ned korrekt ved strømafbrydelser. Som noget nyt fås de nu med One Cable Technology (OCT), der integrerer strømforsyning og kommunikation i ét kabel.

Læs mere her: www.beckhoff.dk/ipc

 

Beckhoff Automation ApS udstiller på HI Messen i Herning:

5.-7. oktober 2021 

Hal G, stand 5748

Læs også

Emil_Drevsfeldt_Nielsen1
Virksomhedsleder, sådan skal du bruge dit rekord-overskud til at få hænder nok
Det er i disse dage, når ordrebøgerne er fulde, at danske virksomhedsledere bør kigge fremad. Lige nu arbejder medlemmer i Dansk Metal...
Ruben_Kilgast_2016 (6) (2)--
Vælg det bedste fra de bedste
Med åbne standarder inden for automationsområde er det slut med låsning til gamle, proprietære systemer og goddag til produktivitet,...
Søren Peter Johansen--
Automatisering - vigtigere end nogensinde før 
Globale pandemier, øgede transportpriser, krav om bæredygtighed og mangel på råvarer, energi og medarbejdere – og nu også krig...