Sponseret indhold
Co-founder af VisBlue Morten Brun Madsen med to generationer af VisBlues batteri-systemer.

Danske VisBlue har udviklet et flowbatteri, hvor battericeller og væske er adskilt. Batteriet gør det nemmere og mere effektivt at lagre grøn energi til gavn for kundernes økonomi og fleksibiliteten i det samlede energinet. WAGO Denmark bidrager med komponenter til automation og styring.

Strøm er en alt for dyrebar ressource at lade gå til spilde, og den grønne omstilling handler derfor ikke kun om at producere meget mere vedvarende energi – men også om at blive bedre til at passe på den, inden den skal bruges med omtanke.

En af de nye danske virksomheder, der forsøger at gøre verden bedre i stand til et gemme værdifuld grøn energi, er VisBlue, som med sin såkaldte redox flowbatteri-løsning hjælper boligforeninger, virksomheder, institutioner og andre kunder med at udnytte den energi, som de har høstet fra solceller, vindmøller eller på anden måde er kommet i besiddelse af, så effektivt som muligt.

”Der bliver jo talt meget om, at vi har og får meget vedvarende energi, men at der mangler komponenten til effektiv energilagring forskellige steder i nettet. Den udfordring vil vi gerne bidrage til at løse med et batteriprodukt, der kan forstærke værdien af vores energirigtige løsninger og fremme den grønne omstilling, hvor vi får brug for endnu større batterier, der kan understøtte udsving på nettet,” siger Morten Brun Madsen, co-founder af VisBlue.

Battericeller og væske er adskilt
I VisBlues flowteknologi forringes elektrolytten ikke, og batteriet er 99 procent genanvendeligt. VisBlues batteri tillader mange op- og afladninger, og batteriets levetid matcher et solcelleanlægs. Et flowbatteri adskiller sig fra andre batterityper. Flowbatteriet er bygget op af to elektrolytvæske-tanke, og en batteri-stak. Batteri-stakken er opbygget af adskillige stakceller, hver med en ramme, bipolarplade, elektrode og en membran. Antallet og størrelsen på stakcellerne er afhængige af den ønskede effekt.

”I et flowbatteri er battericeller og væske adskilt fra hinanden. Battericellen er i sit eget kabinet, og væsken er i tanke, hvorfra den kan pumpes ind i battericellen, forklarer Morten Brun Madsen.

Kan ikke selvantænde
Størrelsen af tankene bestemmer kapaciteten af batteriet. Væsken i de to tanke opfører sig som katode (den positive elektrolyt) og anode (den negative elektrolyt). Akkurat som et normalt batteri. I VisBlue-batteriet består katoden og anoden af den samme vanadium elektrolyt-væske. Men når der lades eller aflades på væsken igennem batteri-stakken, flytter man på oxidations-trinnet på anode og katode-væsken. Oxidations-trinnet i anode og katode-væsken reduceres og oxideres respektive – heraf navnet redox flow batteri – og herved gemmes eller afgives elektrisk energi igennem batteri-stakken til forbrugeren. I forhold til brandsikkerhed har flowbatteriet fra VisBlue ydermere den fordel, at det modsat almindelige batterier ikke kan selvantænde og gå i brand.

Startede i universitetets kælder
Idéen bag VisBlue udspringer fra ingeniørernes forskningsmiljø på Aarhus Universitet, hvor forsker Anders Bentien en dag præsenterede universitetets forretningsudvikler Søren Bødker for sin idé om et flowbatteri integreret med solceller. Søren Bødker ringede til sin gamle kollega, svagstrøms- og effektelektronikingeniøren Morten Brun Madsen, og så var der fra 2014 gang i kælderen under universitetet.

”Vi startede med at bygge nogle testenheder op, og i 2017 gik jeg og Søren fuldtid med VisBlue. Vi er stadig i lejede lokaler med kontor, værksted og testmiljø i samme bygning, men vi er flyttet nogle gange internt, fordi vi er vokset, imens vi har udviklet produktet,” fortæller Morten.

WAGO leverer styring
I udviklingen af sine flowbatterier samarbejder VisBlue tæt med WAGO, som er blandt verdens førende udbydere af forbindelsesmateriel og automationssystemer til at konvertere industrisignaler med.

”I starten, da vi testede, brugte vi PC og LabVIEW til at styre batteriet. Et flowbatteri adskiller sig fra et traditionelt batteri. Der er pumper, tryk, flow og andre ting, der skal overvåges og styres. Vi ledte derfor efter en god styringsplatform, vi kunne bygge ind i et kommercielt produkt,” siger Morten.

Han var først på et to dages kursus hos WAGO, og det blev startskuddet til samarbejdet.

En interessant partner
VisBlue er en interessant samarbejdspartner for WAGO, fordi VisBlue beskæftiger sig med to af de områder, WAGO er mest aktiv indenfor.

”VisBlue kommer med en ny vinkel på energi, og vi gør selv meget i energi og byggeri – de samme to ting, som VisBlue arbejder med. Derfor er VisBlue en spændende virksomhed at være med til at understøtte,” siger salgsingeniør i WAGO, Johnny Laursen.

Gennem samarbejdet med WAGO’s danske afdeling kan VisBlue få al den nødvendige hjælp til opsætning og programmering, og i de tilfælde, hvor det har været nødvendigt, har specialister fra WAGO’s hovedkontor i Tyskland også bidraget med løsningsforslag.

”Det er VisBlue og ikke WAGO, der er markedsledende på det her. VisBlue har den væsentlige knowhow, og så bidrager vi med hardware og hjælp til at få den til at passe til VisBlues applikationer.”

”Vi er generalister i VisBlue, og det er vi stadigvæk. Jeg er ikke softwareingeniør, og det her er kun lykkedes, fordi WAGO har været gode til at supportere,” siger Morten.

Mere og mere intelligens
Gammeldags relæstyring rækker ikke til moderne intelligente energiløsninger.

”Vi lægger jo mere og mere software oven på. Der er brug for regnekraft. Vi vil for eksempel gerne kunne styre vores batteriløsning adaptivt efter elpriserne. Produktet skal have cloudforbindelse, og de væsentlige informationer om produktion, forbrug, belastningsperioder og besparelse skal kunne visualiseres for kunden i en app,” siger Morten.

Ifølge Johnny Laursen er samarbejdet med VisBlue symptomatisk for WAGO’s måde at arbejde på.

”Vi går gerne aktivt ind i projekter som dette. Vi vil gerne være den daglige sparringspartner, der kan træde til og hjælpe, når kunden står med et problem, eller kan henvise til andre eksperter. Mere ærekær skal man heller ikke være. Jeg synes, vi er gode til ikke at tage ejerskab, men partnerskab. Det er en investering over tid, og i Danmark skal vi jo leve af engineering fremover.”

Grøn forskel i Europa
Der er nu installeret mere end 100 flowbatterier fra VisBlue i Europa. Flest i Danmark, men der står også flowbatterier fra VisBlue og gør en grøn forskel i Tyskland, Holland, Tjekkiet og Italien. VisBlue udvikler og bygger stadig selv batterierne.

”Vi har talt om mange gange, at nu er produktet færdigt, men det bliver det jo aldrig. Vores nyeste model, som vi har ude nu, kører ret stabilt, men vi har lige lavet en ny prototype, som er endnu bedre. Vi arbejder løbende på at gøre pumpen og styringen mere kompakt, men det er væsken i palletanken, der sætter dagsordenen for anlæggets footprint i eksempelvis en kælder, hvor anlægget dog ikke fylder mere end en gammeldags vandtank,” siger Morten.

Tilbagebetaling er næsten halveret
Et typisk scenarie, hvor VisBlue bliver interessant for en ny kunde, er når en boligforening går i gang med en tagrenovering og i den forbindelse vil etablere solceller på taget. Men solceller producerer, når solen skinner, og det er i dagtimerne, hvor de fleste mennesker ikke er hjemme, men på arbejde. Og så ryger overskudsstrømmen fra solcellerne ud på det offentlige net til typisk 0 kroner.

”I stedet holder vi øje med overskudsenergien og prøver at gribe så meget af den som muligt og lægge den på batteriet. Så man kan aflade, når man kommer hjem, og solen er gået ned. Det gælder om at få flyttet noget energi, så man ikke sælger det gratis til det offentlige net, men får størst muligt udbytte af den. I dag er det almindeligt med et egetforbrug på solceller på 30 procent. Det kan vi hæve til 70 procent alt efter batteriets størrelse, for eksempel med 40 kWh i kapacitet og 8 kWh i effekt, og med de aktuelle elpriser er tilbagebetalingstiden på vores anlæg tæt på halveret,” siger Morten Brun Madsen.

Den udfordring vil vi gerne bidrage til at løse med et batteriprodukt, der kan forstærke værdien af vores energirigtige løsninger og fremme den grønne omstilling, hvor vi får brug for endnu større batterier, der kan understøtte udsving på nettet.

MEST LÆSTE

Beklager. Ingen resultater endnu.