Sponseret indhold

Maskinen med den hurtigste kniv og højeste nøjagtighed

Af:

Med egenudviklet software og Beckhoffs åbne styringsplatform har Borncut udviklet en portion cutter, der er verdens hurtigste og mest nøjagtige. Maskinen sælges i en række lande i Europa ‐ og snart også i USA.

Det går lynende stærkt, når knive roterer med en hastighed på 200 km i  timen og skærer over 2100 snit i minuttet. På Borncuts portion cutter kan op mod 4 tons fisk på blot én time blive til uendeligt mange stykker, skåret i nøjagtig den vægt, man ønsker og klar til vakuumpakning, frost og salg i supermarkederne. Lige netop hurtighed og nøjagtighed er væsentlige konkurrenceparametre i fødevareindustrien. Kan man optimere output med blot 0,5 pct., er der mange millioner kroner at spare om året.

”Udfordringen opstår, når fødevarer, som fx fisk og kylling, er irregulære i størrelse og form. Det er vanskeligt at skære dem i lige store stykker og lade mindst muligt gå til spilde. Sender man fx 20 igennem maskinen på en dag, kan man med den mindst mulige optimering på 0,5 pct. spare ca. 5.000 kroner om dagen, hvilket akkumulerer til ca. 1,25 millioner kroner om året” siger Gorm Sørensen, medstifter af og adm. direktør i Borncut A/S.

Hurtigheden tilskrives EtherCAT
Peter Mikkelsen og Gorm Sørensen stiftede Borncut i 2016, da deres  tidligere arbejdsplads flyttede produktionen af portion cutters fra Bornholm i Østersøen og knap 500 km vestpå til Aarhus i Jylland. De har udviklet portion cutters siden 1992 og satte sig i 2016 for at udvikle markedets mest innovative portion cutter.

”I al beskedenhed er vi lykkedes med vores ambition,” siger Peter Mikkelsen. ”Maskinens hurtighed skyldes kommunikationsprotokollen EtherCAT. Uden tvivl. Med EtherCAT kan al hardware i maskinen, dvs. PLC, servomotor, safetymodul og vores eget high‐speed kamera kommunikere lynhurtigt med hinanden. Det skaber en meget effektiv proces. Samtidig kræver vores maskine mindst mulig manuel indblanding, fordi vi bygger den med standardløsninger. Hverken kunderne eller vi behøver røre PLC’en, når softwaren skal opdateres. Vi kan koncentrere vores fokus på at lave gode skærealgoritmer, som er det, kunderne går op i .”

Enestående brugerinterface
Medstifter og softwareudvikler Peter Mikkelsen supplerer: ”Vi kender markedet så godt, at det var nemt for os at definere, hvordan vi kan skille os ud. Med den rette hardware på plads kunne vi udvikle et brugerinterface, som er enestående i branchen. Faktisk udarbejdede vi manualen  til maskinen, inden vi udviklede maskinen, for at holde fokus på brugerne, ikke teknikken”.

På Borncuts portion cutters, som findes med hhv. et eller to bånd – Single‐Lane og Dual‐Lane – er det nemt for brugere at ændre opsætning direkte på en multi‐touch‐skærm. 

Med drag‐and‐drop‐funktioner kan man få maskinen  til at skære lige netop i den størrelse og på den måde, man ønsker. Man kan  tilgå brugermanualer på skrift og som video, ligesom maskinerne er forprogrammeret  til at være synlige online. Desuden kan kunderne trække data ud fra maskinen og samkøre disse med andre produktionsdata.

”Vi har skabt et Microsoft lignende univers, så det er velkendt at manøvrere rundt i. Og behøver kunderne hjælp, kan vi gøre det remote. Det sparer tid og frustrationer, ” siger Peter Mikkelsen. En særlig funktion er maskinens indbyggede high‐speed kamera, der scanner emnerne på båndet, tager 250 billeder i sekundet og præsenterer et 3D‐billede af emnet på skærmen. Her kan man se nøjagtigt, hvor snittene lægges.

”Jo hurtigere man kan udregne fiskens eller kyllingens volumen, desto hurtigere kan man køre emnet igennem maskinen. Hvis man nu kun vil have det bedste af fisken med, eller vil skære fisken i forskellige størrelser, kan man med drag‐and‐drop‐funktionen indstille knivene og på 3D‐skærmen se, hvor snittene ligger. Maskinen optimerer automatisk det samlede output, og det er unikt, ” siger Peter Mikkelsen. 

Klar til USA
”For at kunne bygge en maskine som er baseret på åbne standarder, og som understøtter den hurtighed og nøjagtighed, vi ønsker, anvender vi løsninger fra Beckhoff Automation. De har rette produkter og standardkomponenter, som gør os i stand  til at bygge nogle effektive og meget stabile maskiner. Med alt på en åben platform kan vi også integrere komponenter fra andre producenter, som fx kameraet, hvilket blot giver os endnu flere muligheder,” siger Gorm Sørensen.

”Vi har store ambitioner for Borncut. De sidste godt to år har vi sammenlagt produceret og solgt 30 maskiner. Fra 2020 er målet at sælge 20 maskiner om året. Det er særligt Tyskland, Polen, Norge, Sverige og Holland, der aftager vores maskiner. Og med en nyligt underskrevet aftale med den amerikanske distrikbutør, er vi nu også klar til at indtage USA,” siger Gorm Sørensen.

Beckhoff passer godt til os
Borncut tæller i dag fem partnere, som alle har været i branchen i mange år og derfor har samarbejdet med flere automationsvirksomheder.  Med placering på en ø ude i Østersøen er support et vigtigt parameter, når Borncut indgår samarbejde med nye leverandører.

”Også på det punkt har Beckhoff overrasket os. De lytter, hvis vi oplever udfordringer, og de kommer med først mulige fly eller færge,” siger Gorm Sørensen. 

”Beckhoff passer godt til os. De har store muskler, innovative løsninger og fremsynethed som kun en stor virksomhed kan have. Samtidig er de ekstremt fleksible og leverer rigtig god service. Vi er meget tilfredse med de konkurrencemuligheder, vi opnår gennem samarbejdet med Beckhoff.”

FAKTA

Hvad er en portion cutter?

En portion cutter skærer fødevarer ekstremt nøjagtigt i forhold til volumen. Borncut har udviklet en portion cutter, der hurtigt og nøjagtigt scanner volumen på emnet, typisk fisk eller kylling, og skærer stykkerne i præcis den vægt, man ønsker.

Hvad har Beckhoff leveret?

HMI mul  touch screen
PLC
Safetymodul
EtherCAT
Motorer
Servomotorer

Læs mere på www.beckhoff.dk

Seneste nyt

home-insurance-and-real-estate-appraisal-ideas
Ny analyse: Næsten en ud af fem ejendomsvurderinger på erhverv er sat for højt
Business Park
Global handelskrig kan skabe nyt boom for logistikejendomme
AdobeStock_455980123
Strategisk arbejde understøtter biodiversiteten
solveigtingey_larsmathiasen
Ældreboliger og seniorboliger – er de en misforståelse?
2. esg
JLL og EDC Poul Erik Bech klar til at udarbejde ESG-rapporter på erhvervsejendomme

Mest læste på BusinessReview.dk

Energy storage power station, solar power station and wind power station at sunrise
Den danske elforsyning er under pres! Batterilagringssystemer kan sikre forsyningssikkerheden
Bæredygtighedsdokumentation 4
Bæredygtighedsdokumentation af byggeri er kun toppen af isbjerget
Peter Oestergaard
Teknologi løfter den hybride arbejdsplads, men vi må ikke glemme mennesket
LIF uddannelsen
Kunstig intelligens forandrer forretningsmodellen
BRT-station Lautrup Ballerup
BRT: Hurtig og billig genvej til grøn transport
franki-chamaki-1K6IQsQbizI-unsplash
Proptech revolutionerer den danske ejendomsbranche
Martin Kibsgaard Jensen
EJENDOMSINVESTERINGS-RÅDGIVEREN: DERFOR STÅR REKORDFÅ BUTIKSLOKALER TOMME
BR
Danske biotek-virksomheder kan være med til at forme fremtidens marked
CPH Pulse 1
Strikse bæredygtighedskrav til både lejer og udlejer ved nyt markant kontorprojekt i København
IMG_2819
Smart vinduesløfter imponerer på BFA’s arbejdsmiljøtræf

Læs også

Emil_Drevsfeldt_Nielsen1
Virksomhedsleder, sådan skal du bruge dit rekord-overskud til at få hænder nok
Det er i disse dage, når ordrebøgerne er fulde, at danske virksomhedsledere bør kigge fremad. Lige nu arbejder medlemmer i Dansk Metal...
Ruben_Kilgast_2016 (6) (2)--
Vælg det bedste fra de bedste
Med åbne standarder inden for automationsområde er det slut med låsning til gamle, proprietære systemer og goddag til produktivitet,...
Søren Peter Johansen--
Automatisering - vigtigere end nogensinde før 
Globale pandemier, øgede transportpriser, krav om bæredygtighed og mangel på råvarer, energi og medarbejdere – og nu også krig...