Med teknisk rådgivning, lokal, hurtig service og optimerede produkter fra ansvarlige producenter hjælper Jens S. Transmissioner danske maskinbyggere med at skabe mere bæredygtige løsninger til industrien.
En stor del af den grønne omstilling i industrien er drevet af den tekniske rådgivning og produkttilpasning, som danske maskinbyggere kan få i det daglige samarbejde med deres egne leverandører.
”I dag handler optimering af industriprocesser ikke kun om tempo, præcision og produktivitet, men også om selve ressourceforbruget. Det er noget, som vi oplever en større lydhør over for fra vores kunder end tidligere, hvor udviklingen af nye komponenter og løsninger i højere grad var drevet af pris. Men i dag skal vores kunder i maskin- og procesindustrien også selv levere løsninger inden for nogle miljømæssige kundekrav, der bliver stadig skrappere. Samtidig er også den generelle lovgivning om f.eks. motorer og deres energieffektivitet med til at skubbe til udviklingen af nye produkter.” Det siger Anders Lassen, administrerende direktør i Jens S. Transmissioner, som leverer transportbånd og mekaniske transmissionsprodukter som gear, gearmotorer, rullekæder, kileremme, tandremme og mekaniske koblinger til den danske maskin- og procesindustri.
Nye motorer har fokus på energiforbrug
Til industrimessen i MCH Messecenter Herning medbringer Jens S. Transmissioner selv et eksempel på en ny motor, der er lettere og bruger mindre energi, fra en de udenlandske producenter, firmaet repræsenterer i Danmark.
”Typisk taler vi med maskinbyggerne, når de skal have flyttet et materiale fra A til B eller skal have det til at dreje rundt på en bestemt måde. Ofte er der en historik, hvor en eksisterende proces nu skal justeres. Med vores viden og baggrund kan vi vejlede maskinbyggerne og skabe en dialog om, hvad der er bedst at bruge, så en proces bliver optimeret.”
Som regel er målet – og gevinsterne – både mindre energiforbrug, længere levetid og mindre servicekrævende maskiner, hvilket på hver sin måde bidrager til en mere bæredygtig produktion.
”For eksempel bruges der mange rullekæder i dansk maskinindustri. De bliver udsat for vand og andet slid og ødelægges over tid. Ved at tilbyde maskinindustrien en ny kæde i en anden udførelse, så den lever længere, har højere styrke og mindre behov for smøring med olie og fedt, hjælper vi maskinindustrien et skridt i den rigtige retning. En rullekæde er sort, tung og fedtet og bliver aldrig helt CO2-neutral, men vi kan stadig reducere dens CO2-aftryk, og sådan er der mange forbedringer at opnå gennem løbende produktudvikling,” siger Anders Lassen.
Effektiv logistik mindsker CO2-aftryk
Med lokal lagerføring og forædling tæt på kunderne satser Jens S. Transmissioner ligeledes bevidst på kortere transportafstand som et middel til at reducere maskinindustriens samlede CO2-aftryk.
”Nogle af vores komponenter er ganske lette. De fylder måske ikke meget og kan være relativt billige. I stedet for at transportere komponenter over lange afstande har vi besluttet at være lokalt lagerførende og have værksted tæt på kunden, hvor vi kan forædle vores løsninger – for eksempel når et nyt transportbånd skal skæres til og sættes sammen.”
Derfor har Jens S. Transmission lager og værksted både i Hadsten og Vejle i Jylland og i Taastrup på Sjælland.
”Vi vil gerne have en effektiv logistik, hvor vi transporterer større partier til vores lagre og derfra til vores kunder med kort leveringstid, fremfor at komponenterne først skal sendes fra et sted på kontinentet eller i Sverige. Det gennemsyrer vores branche, at tid er et konkurrenceparameter, når en proceslinje skal repareres eller ændres. Maskinindustrien forventer, at vi er hurtige til at reagere, og vi er vant til at yde den service.”
Social bæredygtighed
Også den sociale bæredygtighed bliver i stigende grad et parameter, maskinindustrien skal forholde sig til og måske endda levere på for at vinde ordrer. Jens S. Transmissioner er en del af den store svenske industrigruppe Axel Johnson International AB, og her lægges der større og større vægt på social bæredygtighed, så samarbejdet med producenter i Asien og Europa ikke kun handler om produktudvikling.
”Vi stiller krav til vores leverandører, ikke mindst når det gælder arbejdsforhold. Producenterne skal kende vores værdier og leve op til dem, hvis vi skal vælge at samarbejde med dem. Vi tror på, at det er værdier, der også kommer vores danske kunder til gavn i deres værdikæde, når de samarbejder med os om at skabe mere bæredygtige industriløsninger.”