Sponseret indhold
Antal lærlinge fordelt på brancher

Danmark mangler elektrikere, men skal vi have flere af dem, kræver det, at især industri-virksomhederne opretter flere lærepladser. Virksomhederne får ovenikøbet en ganske pæn fortjeneste på lærlingen set over hele uddannelsesforløbet, fortæller projektkoordinator Christian Dahl Christensen i Dansk El-Forbund.

Danmark mangler i stigende grad faglært arbejdskraft, og det gælder ikke mindst elektrikere. I dag sker det til tider, at virksomheder må opgive at ansætte nye elektrikere. Situationen står i skærende kontrast til, at netop elektrikerlærlinge har svært ved at finde lærepladser. 

”Vi mangler lærepladser til elektrikerlærlinge, og det gælder især i industrien. Mange af vores medlemmer arbejder i industrielle virksomheder, men det er kun få af dem, der tager lærlinge ind. I stedet er det el-installatørerne, der tager dem. Men når de så er uddannede, så tager industrien de færdiguddannede elektrikersvende,” siger Christian Dahl Christensen, projektkoordinator i Dansk El-Forbund.

Grøn omstilling og mere teknologisk fremtid kræver elektrikere
Problemet med en stigende mangel på elektrikere dukker jævnligt op i den offentlige debat, og statsminister Mette Frederiksen fokuserede selv på vigtigheden af at uddanne faglært arbejdskraft på konferencen i Fredericia for nylig. Ingen er i tvivl om, at manglen på elektrikere vil stige i takt med accelerationen af den grønne omstilling. Og det bliver kun værre i takt med accelerationen af den grønne omstilling og indførelsen af stadig mere automatiserings- og robotteknologi, mens mange faglærte samtidig vil gå på pension i dette årti.  

”Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, så kræver det mange faglærte hænder alene i udbygningen af forsyningsnettet og hele vejen ud til slutbrugerne. Ligegyldigt hvor mange solceller, så er der stadig nogen, der skal sætte dem op, og det gælder jo mange andre ting inden for vedvarende energi. Det skal også installeres og holdes vedlige, og det kræver uddannede elektrikere. Det samme gælder den stigende brug af automatiserings- og robotteknologi. Det er en misforståelse, hvis man tror, at det betyder, at man får mindre brug for faglært arbejdskraft. Det er de faglærte, der skal sørge for programmering og installation af de nye teknologier. Robotter kan indtil videre kun det, vi beder dem om,” siger Christian Dahl Christensen. 

Mange moduler kræver ikke el-autorisation hos virksomheden
En af udfordringerne med at få flere lærepladser til elektrikerlærlinge er manglende viden omkring den udvikling, der er sket inden for elektrikeruddannelsen.  Dansk El-Forbund oplever således, at mange industrivirksomheder ikke ved, at uddannelsen i 2015 blev lavet om til at være modulbaseret, og derfor kan tilpasses den enkelte branche.

”Før i tiden kunne man groft skitseret sige, at der var to slags elektrikere. Der var industrielektrikeren og elektrikeren, der arbejdede hos el-installatøren, men begge var først uddannet hos el-installatøren. I dag er uddannelsen opbygget med 32 forskellige moduler, hvor lærlingene kan specialisere sig indenfor alt fra industriområdet, højspænding, vindenergi og robotter til bygningsautomatik, energieffektivisering og integrerede kommunikationsnetværk osv. Mange har imidlertid stadig den opfattelse, at det er besværligt at have en elektrikerlærling. Men i og med, at vi har lavet uddannelsen om, så er det blevet nemmere for virksomhederne, bl.a. fordi mange af modulerne ikke kræver, at virksomheden har en el-autorisation for at uddanne elektrikere. Netop det var en barriere for mange virksomheder før i tiden. Derfor er der mange af modulerne, der er rettet mod industrien og nicheområderne, som ikke kræver en autorisation,” siger Christian Dahl Christensen. Han påpeger, at Dansk El-Forbund følger den teknologiske udvikling meget tæt for at kunne holde uddannelserne helt opdaterede. 

”Vi er f.eks. med på hi-messen i Herning 5.-7. oktober for at se det nyeste inden for styring af automatiske anlæg, så vi hele tiden er med på, hvad der rører sig i branchen, når vi skal videreudvikle vores uddannelser.” 

Elektrikerlærlinge er en central del af løsningen på rekrutteringens problematikken 
Som det fremgår af de seneste ledighedstal for el-branchen, er der udfordringer med at rekruttere medarbejdere med de rette kompetencer. Ifølge Dansk El-Forbunds tal fra september er ledigheden på landsplan på 1,58%, hvilket kan medføre et produktivitetstab som kan have konsekvenser for at vi kan nå i mål med den grønne omstilling. Christian Dahl Christensen er optimistisk hvad angår fremtiden, og hilser den stigende fokus på problematikken omkring mangel på faglært arbejdskraft velkommen. 

Han håber, at mere oplysning og debat kan føre til at flere industrivirksomheder vælger selv at uddanne elektrikere frem for at lukrere på at hente uddannede elektrikere fra installatørerne eller fra udlandet. 

”I stedet for at fokusere så meget på at tiltrække udenlandsk faglært arbejdskraft, som bl.a. ofte giver sprogmæssige udfordringer, så er det vigtigt at vi får uddannet flere lærlinge og dermed investerer i fremtiden. Interessen er der fra de unge, men vi mangler lærepladser. Elektrikere får en el-teoretisk viden, som ingen andre faggrupper gør. Det gør dem i stand til at tilpasse sig til de forandringer, som industrien og energisektoren skal igennem i de kommende år, og de kan allerede bidrage med teknisk viden, år de kommer fra skolen.” siger Christian Dahl Christensen. 

Dansk El-Forbund har i mere end 100 år arbejdet for medlemmernes løn- og arbejdsforhold. Forbundet dækker et bredt spektrum af fagområder inden for el og teknik og er til stede i hele landet. 

Vi samler alle på det el-tekniske område.

Læs mere på www.def.dk

Vi mangler lærepladser til elektrikerlærlinge, og det gælder især i industrien

MEST LÆSTE

Beklager. Ingen resultater endnu.