Ja. Og nej. For sådan var det en gang. Gennem generationer har lærlinge været forbeholdt de autoriserede el-installatører. Men ikke længere! Og i dag er der således åbnet op for, at endnu flere virksomheder kan ansætte lærlinge. Vel at mærke uden autorisation.
Det er der imidlertid ikke noget nyt i. For sådan har det rent faktisk været siden 2015, hvor en ny, modulbaseret elektrikeruddannelse så dagens lys. Alligevel er der stadig mange virksomheder, der ikke er bekendt med dette – ligesom de heller ikke ved, at de har mulighed for at skræddersy et individuelt uddannelsesforløb der matcher virksomhedens behov 100%, og på den måde praktisk talt kan designe deres egen elektriker.
Det er fagforbundet Dansk El-Forbund og installatørernes organisation Tekniq Arbejdsgiverne, der står bag den relativt nye uddannelse. Og en af dem, der har haft en finger med i spillet er Benny Yssing, næstformand i Dansk El-Forbund:
”Det var et tiltag der forandrede meget, og som samtidig åbnede op for en masse nye muligheder for vores medlemmer. Således oplevede vi, at den klassiske installationsbranche uddannede langt de fleste lærlinge – nemlig godt 65% – mens industrien rent faktisk aftog rigtig mange af dem.”
For at kunne følge med den stigende efterspørgsel især fra landets industrivirksomheder, var det derfor ifølge Benny nødvendigt at re-tænke elektrikeruddannelsen, så den blev mere tidssvarende.
”En simpel ting som at mange industrivirksomheder primært beskæftiger sig med maskiner, var nok til man ikke var berettiget til at ansætte lærlinge. Samtidig stod man i det dilemma at man med den oprindelige elektrikeruddannelse var sikret en god grunduddannelse, men manglede netop den specialisering som mange industrivirksomheder søgte og som ville kunne tilføre dem en enorm værdi.”
I samme åndedrag er der stadigt flere virksomheder, der har valgt at specialisere sig for at kunne klare sig i den stigende konkurrence – og det har stillet helt nye krav til tidens elektrikere!
”Elektrikerbranchen oplever en konstant strøm af nye teknologier og nye produkter, og derfor er det vigtigere end nogensinde, at have elektrikere der er klædt på til dette. Og det bliver de i allerhøjeste grad med den nye uddannelse fra 2015,” fortæller Benny Yssing.
Fra 5 specialer til 28 moduler
Ud over at have fjernet autorisationskravet fra langt de fleste moduler i den nye elektrikeruddannelse fra 2015, har man også nedlagt de oprindelige fem specialer og i stedet erstattet dem med hele 28 forskellige moduler, der for manges vedkommende hylder den nyeste teknologiske udvikling og dermed ikke tidligere har været en del af den oprindelige elektrikeruddannelse.
Det er for eksempel moduler som Robot-el-teknik, Vedvarende energiløsninger og Intelligente bygningsinstallationer. Disse moduler kan sammensættes til en unik og specialiseret elektrikeruddannelse, der både kan matche lærlingens egne og virksomhedens ønsker. Det skyldes ikke mindst at el-arbejdet i dag i højere grad end tidligere er specialiseret, og derfor er der mere end nogensinde behov for en tidssvarende uddannelse.
”Med den nye uddannelse har vi samlet den grundlæggende viden i starten af uddannelsen efterfulgt af muligheden for at specialisere sig i den ønskede retning,” forklarer Benny, og han fortsætter:
”Ønsker man eksempelvis at servicere tankstationer, er det oplagt at kombinere grunduddannelsen med moduler indenfor automatik og netværk,” forklarer Benny og henviser i samme åndedrag til hjemmesiden elektrikerudannelsen.dk, hvor man let kan danne sig et overblik og elektrikeruddannelsens moduler og muligheder. Hvert modul varer 4 uger og man skal som minimum vælge 4 moduler.
Få nøglemedarbejdere med kompensation
Drømmer man om at ansætte en elektrikerlærling er det nemmere i dag end nogensinde. Som virksomhed skal man blot godkendes via den digitale selvbetjening på EVUs hjemmeside. Det tager blot en halv times tid at udfylde og godt 10 arbejdsdage at få godkendt. Så er man med! Og der er ikke alene kompetencer og fremtidssikring i udsigt for de virksomheder, der vælger at gå denne vej, fortæller Benny:
”Alle virksomheder der ikke tidligere har haft praktikpladser, vil i 2020 modtage helt op til 90% i lønkompensation, hvorimod virksomheder der allerede har lærlinge, modtager 75% mens virksomheder med korte uddannelsesaftaler modtager 45% i lønkompensation. Det skyldes trepartsaftalen om at give ekstraordinær hjælp til lærlinge og elever og en økonomisk håndsrækning til virksomheder, der ansætter nye lærlinge.”
Det betyder på godt dansk, at man kan få dækket næsten alle udgifter, hvis man vælger at ansætte en elektrikerlærling i sin virksomhed inden årets udgang. Samtidig vil man ved at ansætte en specialdesignet lærling, også få en medarbejder, der er som skabt til virksomheden. En medarbejder, med et enormt kendskab til virksomheden, hvilket ikke alene kan være et enormt incitament for virksomheden, men også for lærlingen. Og netop nu er der masser af håbefulde unge som ældre, der venter på en lærlingeplads. Så hvad venter du på?