Sponseret indhold

Digitalisering er et krav – også for din virksomhed

Søren Peter Johansen, sekretariatsleder for DIRA, Dansk Robot Netværk.

Af:

Globale pandemier, øgede transportpriser, krav om bæredygtighed, ændret demografi samt mangel på råvarer – aldrig har forudsætningerne for virksomheder i vores del af verden forandret sig så hurtigt, som det gør nu. Og det stiller helt nye krav til tilpasning og agilitet for virksomheder og medarbejdere. Derfor er det vigtigt, at vi alle i et større tempo end tidligere tilegner os viden om de nyeste teknologier og samtidig lærer at omsætte og udnytte denne viden til en mere agil og effektiv produktion og arbejdsdag.  

Nye teknologier styrker nær produktion 
Hvor det tidligere var nemt og hurtigt at få fremstillet komponenter og varer i udlandet er det i dag behæftet med en vis risiko. Dels stiger varer- og transportpriserne; dels risikerer leverancer at blive forsinket eller annulleret. Af denne grund har mange virksomheder flyttet eller overvejer at flytte produktionen geografisk tættere på. Derfor er teknologier, der muliggør fleksibel produktion med hurtig omstilling, blevet interessant for mange virksomheder.  Et eksempel er kollaborative teknologier, som er teknologier, der kan arbejde tæt sammen med mennesker på en sikker måde. Løsningerne er typisk opbygget omkring en cobot – en kollaborativ robotarm – eller en mobil robot med indbyggede sikkerhedsteknologier. Udover sikkerheden er denne type robotter kendetegnet ved at være simplere og nemmere at instruerer end traditionelle robotter. 

Kunstig intelligens er en anden teknologi i voldsom vækst, som allerede nu anvendes af flere og flere virksomheder. Kunstig intelligens er inspireret af menneskets måde at opbygge erfaring og viden på. Groft sagt er der tale om evnen til at genkende mønstre, hvilket er nyttigt i forbindelse med kvalitetskontrol, hvor man kan oplære et visionsystem til at skelne mellem gode og dårlige emner. Oplæringen sker typisk ved ”sidemandsoplæring” fra et menneske.  

Innovation 
For virksomheder, der vil udvikling, er det en fordel at kortlægge de muligheder og problemstillinger, som teknologien bringer. Hvilke teknologier bør virksomheden implementere nu og i fremtiden? Kortlægningen, som også kaldes et roadmap gør det lettere for virksomheden at lave en sund investeringsplan og ansætte medarbejdere med de rette kompetencer. Et roadmap sikrer at den langsigtede målsætning holdes for øje, da værdifuld viden opbygges efterhånden som koncepter udvikles, og teknologien afprøves. Viden opstår sjældent alene, men ofte ved udveksling af erfaringer med andre i interne eller eksterne netværk. Små pilotprojekter vil også være en god måde at starte på, når ny teknologi skal implementeres.  

Med en sådan tilgang til innovation og ny teknologi kan produktionsvirksomheder gå ind i fremtiden som teknologivirksomheder – med styrkede muligheder for at rekruttere innovative medarbejdere. 

Bæredygtighed 
Der bliver stillet stadig større krav fra forbrugere og lovgivning om en bæredygtig omverden, et bæredygtigt produkt samt en bæredygtig produktion. Det betyder, at vi på relativ kort tid skal producere virkelig mange vindmøller, brændselsceller, batterier, etc. som både skal samles og skilles ad igen med henblik på genbrug. Det vil kræve en massiv investering i automatiske anlæg, som også skal bygges, serviceres, nedtages og genbruges. Udvikling af mange, nye produktionsteknologier bliver derfor en forudsætning for at opfylde kravet om bæredygtighed. 

En anden bæredygtighedstrend er en øget investering af tid i design, pilotprojekter og simuleringer af produkter, så de kan transporteres, håndteres, samles og skilles ad med lavere forbrug samt brug af færre maskiner og automation. 

Gode råd og inspiration om automatisk produktion 
Produktionsanlæg, til produktion af mange emner med ingen eller få varianter, kan leveres af en af de systemintegratorer, der findes mange af i Danmark. Find evt. inspiration i de nominerede til DIRA Automationsprisen. Til produktion af mange forskellige ordre med et lille styktal kan omstillelige cobotløsninger, hvor cobot-arme delvist aflaster medarbejdere, være en mulighed. Søg evt. inspiration i Cobot Knowledge Lab. Bliv inspireret til udvikling af bæredygtige produkter, når der på hi21 uddeles ”HI Sustainable Development Award”, der tager afsæt i FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Deltag i automations-netværk og lær sammen med andre. 

Søren Peter Johansen er sekretariatsleder for DIRA, Dansk Robot Netværk, som er partner på hi21. DIRA har som mål at inspirere danske virksomheder til anvendelse af robotter og automation. Desuden driver DIRA netværksgrupper om automation, hvor virksomheder kan netværke og lære sammen. 

Læs mere på www.dira.dk

Seneste nyt

P1399644.MOV.00_02_56_07
Digitale løsninger, der gør det lettere at drive køkken med omtanke
Chef preparing food in kitchen
Nye emhætter fra Øland skal løfte indeklimaet i landets storkøkkener
JacobJensen-065
Det er nu, vi skal presse citronen
Foto,1
Avanceret visuel kvalitetskontrol - drevet af skarpe hjerner og stærke værdier
Foto BRL 160625
Når sundhedsdata redder liv – potentialet i dansk digitalisering

Mest læste på BusinessReview.dk

solveigtingey_larsmathiasen
Ældreboliger og seniorboliger – er de en misforståelse?
1 (24)
AR er brudt igennem i mange brancher
j876_1
Jaguar ure til enhver lejlighed
Produktionsoverblik
Kør på data i stedet for mavefornemmelse
1
Nu kan ingen se, du overhaler dem på en elcykel
IMG_5385
Afvikling eller udvikling: I Orkanens øje er der aldrig kedeligt
Afdelinger_221--
Apopro online apotek bringer apoteket hjem til dig
SKO_billede
Ejendomsadvokaten: Kommuners krav om private sikringsrum
Professor Sisse Ostrowski højformat fullsize
I fremtiden bliver data vigtigere for folkesundheden end medicin

Læs også

P1399644.MOV.00_02_56_07
Digitale løsninger, der gør det lettere at drive køkken med omtanke
Hver dag ryger tonsvis af mad direkte i skraldespanden i danske professionelle køkkener. Ikke af ond vilje – men fordi det ofte er...
Chef preparing food in kitchen
Nye emhætter fra Øland skal løfte indeklimaet i landets storkøkkener
Når der steges, friteres og simrer i timevis, sætter det sine spor i luften. I professionelle køkkener er ventilation derfor ikke bare...
JacobJensen-065
Det er nu, vi skal presse citronen
Dansk fødevareproduktion er i international topklasse. Det bliver jeg som landets fødevareminister jævnligt bekræftet i, når jeg rejser...