Sponseret indhold

3D print sikrer innovative og komplekse produkter kort time to market 

Prototal Damvig har hjulpet den danske gazelle-virksomhed Norlase, som udvikler lasermoduler, der giver øjenlæger og deres patienter et alternativ til kirurgiske angreb.

Af:

Med tæt sparring og den nyeste 3D print-teknologi hjælper Prototal Damvig sine kunder med at komme hurtigt på markedet med deres innovative løsninger. Et eksempel er samarbejdet med Norlase, som udvikler lasermoduler, der giver øjenlæger og deres patienter et alternativ til kirurgiske indgreb.

Det troede vi ikke kunne lade sig gøre.” Sådan – eller noget i den stil – lyder det ofte fra Prototal Damvigs kunder, når det går op for dem, hvordan Nordens førende 3D print virksomhed, danske Prototal Damvig, kan gøre deres udviklingsarbejde nemmere. Prototal Damvigs kompetencer hjalp også den danske gazellevirksomhed Norlase, som udvikler og fremstiller lasermoduler, der hjælper øjenlæger og deres patienter over hele verden som et alternativ til kirurgiske angreb i forbindelse med øjenoperationer.

”Hvis vi med 3D-print og faglig stærk sparring hurtigt kan få afklaret, om en idé er teknisk udviklingsmæssig mulig, får vi et klart forspring på markedet. Det er lykkedes, fordi Prototal Damvig sikrer et sprintforløb, så vi hurtigt får brugerfeedback,” siger CTO i Norlase, Danny Noordegraaf.

Hurtigt på markedet
Casen er et godt eksempel på, hvordan Prototal Damvig kan hjælpe innovative og højt specialiserede virksomheder med at komme hurtigt på markedet med deres unikke teknologier. Norlase blev stiftet i 2014 og udspringer af det faglige miljø på DTU Risø. Virksomheden er dybt specialiseret, og omdrejningspunktet er konstant innovation. Norlase er samtidig born global. Virksomheden har en høj eksportandel og satser på USA som sit hovedmarked.

Med en målrettet og intens laserlyskilde forhindrer løsningerne fra Norlase uønskede blodkar på bagsiden af det menneskelige øje i at vokse. Det er blodkar, der ellers kan føre til blødninger i øjet, synsnedsættelse og i sidste ende nethindeløsrivelse og blindhed. Med det globalt voksende antal diabetespatienter er forøgede blodkar omkring øjet et stigende problem. Norlases innovative løsning er med til at sikre, at mennesker kan beholde et intakt syn og en velfungerende hverdag uden at skulle gennem en risikofyldt øjenoperation.

Den nyeste 3D print-teknologi
I mere end 27 år har Prototal Damvig været førende inden for 3D print. Virksomheden producerer alt fra elementer i high end-materialer, der skal sidde skjult bag paneler i fly og biler, til briller og indmad i cykelhjelme. Det sker efter produktionsmetoderne Rapid Prototyping og Additive Manufacturing. Damvig A/S er også storleverandør af emner til robotindustrien, der udnytter fleksibiliteten i 3D-print. Prototal-Damvig investerer løbende i den nyeste teknologi, hvilket både sikrer en høj kapacitet og en løsningsmæssig bredde.

På sin højautomatiserede fabrik er Prototal Damvig i stand til at prototype- og seriefremstille 3D printede emner i både SLA, SLS, PolyJet, FDM, MJF og PUR afstøbning. Det betyder, at kunderne på rekordtid kan få fremstillet skræddersyede, komplekse og robuste emner med en funktionalitet, der ofte ikke bare matcher, men også overgår konventionelle produkter.

”Vi hjælper også virksomheder, hvis produktion og salg er ved at gå i stå, fordi de mangler vitale reservedele og komponenter. Det er jo ikke mindst et issue i denne tid, hvor mange virksomheder oplever knas i forsyningskæderne. Så kan en slidstærk og langtidsholdbar 3D printet løsning i eksempelvis plast, stål eller aluminium være et konkurrencedygtigt alternativ,” siger administrerende direktør i Prototal Damvig, Susanne Damvig.

Prototyper og serieproduktion
Et besøg hos Prototal Damvig gave Norlase et indblik i hele teknologipaletten. Det sikrede Norlase et førstehåndskendskab til fordele og ulemper ved de forskellige teknologier og materialer og gjorde den efterfølgende dialog enklere. Nu skal Norlase blot maile sine skitser til Prototal-Damvig, der står for rentegningen. Derefter går der ikke lang tid, før Prototal-Damvig leverer det første bud på en velfungerende løsning.

Det er vigtigt i en tid, hvor time to market skal være så kort som mulig. Prototal Damvig står for både prototyper og serieproduktion og kan på rekordtid levere lige netop det præcise antal, en kunde har brug for, så kunden undgår store lagerbindinger og minimerer risikoen for spild.

Komplekse former og strukturer
Norlase havde brug for fast track prototypeudvikling, og dét sikrer samarbejdet med Prototal Damvig. Norlase får det præcise antal prototyper og kan via Prototal Damvig få serieproduceret lige netop antal, der er behov for. Det er også vigtigt for Norlase, at virksomhedens løsninger er så handy som muligt, så det er brugervenligt og nemt for en øjenlæge at anvende løsningen i hverdagen.

Samtidig er det afgørende for Norlase, at løsningerne bliver fremstillet i komplekse former og specielle strukturer, fordi de blandt andet skal rumme kølekanaler og batterier. Hos Prototal-Damvig får Norlase – og andre virksomheder – derfor også værdifuld sparring om, hvilke muligheder de har for at udvikle og fremstille 3D printede løsninger, der rummer de rette dimensioner og mindste tolerancer.

Mest læste på BusinessReview.dk

Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?

Læs også

Emil_Drevsfeldt_Nielsen1
Virksomhedsleder, sådan skal du bruge dit rekord-overskud til at få hænder nok
Det er i disse dage, når ordrebøgerne er fulde, at danske virksomhedsledere bør kigge fremad. Lige nu arbejder medlemmer i Dansk Metal...
Ruben_Kilgast_2016 (6) (2)--
Vælg det bedste fra de bedste
Med åbne standarder inden for automationsområde er det slut med låsning til gamle, proprietære systemer og goddag til produktivitet,...
Søren Peter Johansen--
Automatisering - vigtigere end nogensinde før 
Globale pandemier, øgede transportpriser, krav om bæredygtighed og mangel på råvarer, energi og medarbejdere – og nu også krig...