Robotindustrien og mange andre brancher udnytter de stadig flere fordele ved 3D-print både til decideret produktion og til fremstilling af prototyper med kort leveringstid. Det letter produktudviklingen og afkorter vejen til markedet og masseproduktion.
Den ene nye teknologi og maskine har afløst den anden hos Damvig A/S i Taastrup, siden virksomheden blev grundlag i 1995 med speciale i 3D-print af prototyper og produktionsemner.
”Trods den store opmærksomhed, der især har været omkring 3D-print det seneste tiår, er 3D-print en velkendt teknologi, der har eksisteret siden slutningen af 1980’erne. Vi har selv lige haft 25-års jubilæum, og i den tid er der sket en fantastisk udvikling – både teknologisk af de maskiner, vi benytter, og af de materialer, man kan anvende i 3D-print. Samtidig øges konstant hastigheden, hvormed emnerne kan printes, så man ved hjælp af 3D-print ofte kan lave lavvolumenproduktion af emner billigere, end hvis man først skal have lavet støbeværktøjer,” forklarer produktionsdirektør Jesper Damvig.
3D-print til robotindustrien
Damvig A/S producerer alt fra elementer i high end-materialer, der skal sidde skjult bag paneler i fly og biler, til briller og indmad i cykelhjelme. Det sker efter produktionsmetoderne Rapid Prototyping og Additive Manufacturing. Damvig A/S er også storleverandør af emner til robotindustrien, der udnytter fleksibiliteten i 3D-print.
”Vi laver et kæmpe antal gribere, guides og rails til robotindustrien, der typisk har brug for emner med meget speciel geometri i lavt styktal.”
Prototyper og produktion
40 procent af arbejdet i Damvig er fremstilling af prototyper, mens 60 procent er decideret produktion.
”Der er vækst i begge segmenter, men væksten i produktionssegmentet er langt større, fordi kvaliteten bliver bedre og bedre, og anvendelsesmulighederne bredere og bredere.”
Ifølge Jesper Damvig kan 3D-print som udgangspunkt bedst betale sig, når kunden skal bruge op til 10.000 emner i dimensioner op til 100 x 100 x 100 millimeter af en vis kompleksitet. Derimod kalder 10.000 styk af et simpelt emne, der er lige ud ad landevejen, mere på, at man får lavet et sprøjtestøbeværktøj hos Damvigs moderfirma Prototal.
”For eksempel rummer mange medicotekniske apparater, der ikke sælges i voldsomme oplag, ekstremt mange komplicerede dele, som det er oplagt at printe.”
Fleksibiliteten i Additive Manufacturing viser sig blandt andet i Damvigs produktion af briller.
”Fordelen er, at du kan have et ekstremt højt antal varianter hvert år, fordi du ikke skal lagerbinde noget. Har du 30 modeller, hvoraf 20 sælger tilfredsstillende, kan du nemt producere flere kun af dem, og du skal ikke bestille flere, end du har brug for. Dermed bliver Additive Manufacturing også vigtig i forhold til bæredygtighed, fordi du ikke overproducerer.”
Bedre efterbehandling
Fordi 3D-print bruges mere og mere til decideret produktion, handler meget af udviklingen inden for 3D-print i dag om efterbehandling af de printede emner, så de får en mere raffineret og æstetisk overflade og finish, end det hidtil har været muligt at give dem.
”Det har været lidt et problem, at man ikke har kunne give de printede emner en overflade, kvalitet og farve, som man kender fra almindelig produktion, men det begynder så småt at komme nu. Vi ser nye efterbehandlingsprocesser, og snart kommer store 3D-maskiner dedikeret til produktion, hvor hidtidige maskiner i højere grad har været bygget til at lave enten prototyper eller både prototyper og produktion.”
Hurtigt levering
En anden fordel ved 3D-print er den hastighed, prototyper eller produktionsemner i dag kan fremstilles med.
”Det er muligt at lave produktion fra dag til dag eller fra uge til uge. Det er godt i et udviklingsforløb, hvor man er i gang med et nyt apparat, som man gerne vil have på markedet for at få feedback. Dermed kan man foretage ændringer og forbedringer, inden man går i de dyre værktøjer, der skal masseproducere produktet,” siger Jesper Damvig.