Verdens største ø har enorme muligheder – Hvis man forstår konteksten

Af:

Grønland står overfor en eksponentiel udvikling de næste ti år. Med to nye internationale lufthavne der åbner landet mod verden og vandenergiressourcer i uanede mængder fra Indlandsisen, bliver verdens største ø et vækstmarked og en attraktiv investeringscase. 

Skrevet af Rasmus Jakobsen og Claus Christoffersen, konsulentvirksomheden INUVA i Nuuk


Grøn energi bliver en af fremtidens største handelsvarer. Grønlands energipotentialer i hydro, vind og bølgeenergi er enorme, og med to nye lufthavne vil turister og erhvervsfolk fra hele verden kigge mod Grønland. 

Dette gør investeringscasen for langsigtede investorer attraktiv, og fremtidsudsigterne lyse for de store turismeinvesteringer og energiprojekter, der de næste ti år vil blomstre frem på verdens største ø. Landet har dermed på mange måder det hele. Gode investeringscases i flere brancher, stabil økonomi og en gennemsigtig administration uden korruption. Alligevel er investeringer i Grønland ikke simple, og især at forstå konteksten er centralt for at opnå succes og profit. Der er flere områder, hvor cases springer i øjnene, men hvor forarbejdet er vigtigt. 

Nye internationale lufthavne skabt af en milliardinvestering fra den danske stat og det grønlandske selvstyre, har banet vejen for flere investorer, og givet fremtidsudsigter til en langt mere internationaliseret økonomi i Grønland. Flere lande åbner repræsentationer i Nuuk, og Grønland som egenhændigt skaber flere diplomatiske og handelsmæssige forbindelser i hele verden. Grønland er dermed ved at gå fra økonomisk lilleput, til at spille med på den store bane i egen ret.  

Store energiressourcer flere steder i Grønland efterforskes og vil blive til attraktive grønne investeringscases som Power to X, energi til mineindustrien eller energi til anden produktion. De første store energiressourcer er lige nu i udbud, og meget tyder på at flere vil komme det i de næste år. Økonomien i disse projekter spås at have store potentialer for eksponentiel profit, med en hastigt udviklende teknologi. Dette kan give et boost til ikke kun energisektoren, men en lang række omliggende sektorer. 

Epicenter for udvinding af sjældne jordarter
Sjældne jordarter er slet ikke så sjældne endda som professor i geologi  Minik Rosing siger, det er bare kun Kina der kan finde ud af at udvinde og behandle dem. En kombination af de store vandkraftressourcer og forekomsten af sjældne jordarter, danner grobund for en produktion der taler ind i tidens tendens med uafhængighed af Kina og bæredygtig fremstilling af teknologi. På dette kan Grønland blive ikke blot en god case, men måske også et af epicentrene for den vestlige verdens udvinding af sjældne jordarter. 

Infrastruktur udvikler sig konstant
Turismeindustriens slumrende potentialer viser sig i det faktum, at efterspørgslen på hotelovernatninger i Grønland allerede i dag langt overstiger udbuddet. I 2024 åbner to nye lufthavne og antallet af turister vil stige markant. Det er dermed simpel matematik, at et hotel bygget det rigtige sted, vil have gæster fra dag et. Med en infrastruktur der udvikler sig konstant, og en økonomi der åbner sig mod verden, vil Grønland kunne tilbyde produkter til turister på øverste hylde. De velbetalende rejsende der vil opleve det unikke, vil blive tilbudt hvaler, indlandsis, isbjørne, kultur og ikke mindst den ubegribelige storhed, som den grønlandske natur er formet af.  

Kontekstforståelse og lokale partnerskaber er nøglen  
At forstå de lokale og nationale dynamikker er helt centralt for succes med investeringer i Grønland. Inddragelse af interessenter og forståelse af kulturelle, politiske og erhvervsmæssige komplekser kan lægge grund til en succesfuld investering. Modsat har manglende forarbejde, ringe kontekstforståelse og arrogance overfor lokale ønsker vist, at kunne afmontere og blokere for ellers profitable projekter. Grønland er dermed en åben investeringsøkonomi, der forventer at udefrakommende stikker fingeren i jorden og lærer konteksten at kende. Dette viser sig med tydelighed, i de eksempler hvor udefrakommende investorer uden store armbevægelser, i tætte partnerskaber med lokale virksomheder, opbygger store profitable projekter. 

Nøgleordene for investering i Grønland er dermed lokale partnerskaber, forståelse af konteksten og god forberedelse. Ligeledes er det vigtigt, ikke at falde i fælden og tro at Grønland er en forlængelse af Danmark. Selvom flere strukturer er de samme som i Danmark, er der her i Grønland en lang række forhold og strukturer der er vidt forskellige fra Danmark, og som det tager tid og hjælp at forstå. 

Mest læste på BusinessReview.dk

Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
thumbnail_20220223_JSU0133
Betalingsløsninger suger alt for mange penge ud af forretningen
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her

Læs også

_0D49705
Iværksætteri blomstrer og styrker lokalsamfundet
Sidste år satte turisme ny rekord på Grønland, og det afspejles i antallet af tilbud til adventureturisterne, der besøger det majestætiske...
DSC00316_@vegasti1
Grønland har mange af de løsninger som verden har behov for...
Skrevet af Mads Qvist Frederiksen, adm. direktør, Arctic Economic Council I 2050 forventer FN at vi vil være 9,7 milliarder mennesker...
EVE-2569-02-A330neo delivery to Air Greenland-VIP group-04
Grønland baner vejen for bæredygtig infrastruktur
Grønland tager med tre nye lufthavne og miljøvenligt fly et stort skridt mod en mere bæredygtig og effektiv infrastruktur, der...