Sponseret indhold

Grønland har mange af de løsninger som verden har behov for…

Af:

Skrevet af Mads Qvist Frederiksen, adm. direktør, Arctic Economic Council


I 2050 forventer FN at vi vil være 9,7 milliarder mennesker på kloden, og det derfor vil lægge et pres på vores fødevaresikkerhed. Her kan Grønland være med til at eksportere den bæredygtigt fanget fisk, som har været hjørnestenen i landets økonomi i mange årtier.

Den grønne omstilling kræver vedvarende energi, og her vil Grønland satse på en milliardinvestering i produktionen af hydrogen fra vandkraftværker. Men den grønne omstilling kommer ikke uden råstoffer fra undergrunden, og i Grønland finder du de byggesten, som skal bruges til at producere vindmøller, solceller og batterier. Flere af de råstoffer som både USA og EU klassificerer som kritiske, er placeret i Grønland. Nikkel, kobber, grafit og mere ukendte som scandium, gallium vanadium er der på hele øen. Mest kendt er nok sjældne jordarter, hvor virksomheder i Europa i dag får det meste fra Kina.

Så Grønland har mulighederne for at eksportere fisk, vedvarende energi og råstoffer, der skal bruges i den grønne omstilling. Det der vil muliggøre den øget eksport er bl.a. de investeringer,  der sker i infrastrukturen disse år. I slutningen af 2024 vil det være muligt at flyve direkte fra Københavns kanaler til isfjorden i Ilulissat. Amerikanske turister kan flyve fra New York til Nuuk på få timer, og med øget konkurrence på flyruter, nok også til lavere priser end i dag. Infrastrukturen i dag er på mange måder baseret på en situation der er meget forskellig fra i dag. De største lufthavne blev bygget af det amerikanske forsvar for netop at ligge langt væk fra der hvor menneskerne boede, men nu kommer der atlanterhavs- lufthavne til både Nuuk og Ilulissat.

De nye lufthavne, der bygges i Grønland åbner for nye investeringsmuligheder indenfor turismen. Der skal bygges flere hoteller, modtageappartet skal forbedres og endnu flere aktiviteter skal tilbydes til turisterne. Den største barriere for disse investeringer bliver arbejdskraften der er behov for, som det er i så mange andre lande.

Grønland har enorme muligheder – det er dog ikke uden udfordringer. Med 57.000 indbyggere er der et pres på arbejdskraften, og samtidigt sker den globale opvarmning hurtigere i Arktis end andre steder. Derfor er der et behov for politiske reformer, der ser på bæredygtigheden i økonomien. Er fiskeindustrien klar til fremtiden? For den står for 90% af eksporten, så Grønland risikerer at save den gren over de sidder på. Er de små lokalsamfundet rustet til fremtiden? For i dag er der isoleret bosteder med under 20 personer. Og er man klar til at skabe forudsigelige og langsigtede rammevilkår, der vil tiltrække udenlandske investeringer i minesektoren? For i dag er der to aktive miner i landet.

I Arktis Økonomiske Råd arbejder vi for at tiltrække investeringer og folk til nord. Vi er den ene pan-arktiske erhvervsorganisation med medlemmer i 11 forskellige lande, som alle har det til fælles at de vil skabe en bæredygtig økonomisk udvikling i Arktis. Vi arbejder med interessevaretagelse for bedre rammevilkår for virksomhederne, og vi skaber netværk blandt virksomheder og organisation. Igennem de seneste år har vi oplevet en øget interesse fra lande som Sydkorea, Indien og Japan som nu ser nordpå for potentielle investeringer. 

Vi ser også en øget interesse for udbredelsen af teknologier, der både gavner lokalsamfund, støtter klimaforskningen og kan skabe grobund for økonomisk vækst. Det er f.eks. investeringer i øget satellitter og radarovervågning, udbygningen af havne og udviklingen af skibe der kan sejle i arktiske farvande. 

Grønland kan blive et kæmpe test-center for mange af disse løsninger, som så skal udbredes til resten af regionen. Det samme gælder med de grønne løsninger, for hvis det fungerer i Arktis, så fungerer det mange steder. Når du under nordlysets skær sidder på hundeslæden efter en dag i fjorden på kajaktur blandt hvaler og isbjerge, oplever du et enormt land med enorme muligheder. Grønland har altid handlet med omverden, hvilke man kan se i de gamle bosættelser i Sydgrønland hvorfra vikinger sejlede ud i verden igennem 400 år. Landet har altid tiltrukket eventyrer og dristige sjæle. Nu er der åbnet for nye muligheder.

Mest læste på BusinessReview.dk

Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
thumbnail_20220223_JSU0133
Betalingsløsninger suger alt for mange penge ud af forretningen
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her

Læs også

_0D49705
Iværksætteri blomstrer og styrker lokalsamfundet
Sidste år satte turisme ny rekord på Grønland, og det afspejles i antallet af tilbud til adventureturisterne, der besøger det majestætiske...
EVE-2569-02-A330neo delivery to Air Greenland-VIP group-04
Grønland baner vejen for bæredygtig infrastruktur
Grønland tager med tre nye lufthavne og miljøvenligt fly et stort skridt mod en mere bæredygtig og effektiv infrastruktur, der...
Terminalbygningen i den nye lufthavn i Nuuk, uge 48 i 2022
Arktisk entreprenør spiller vigtig rolle i Grønlands infrastruktur
Entreprenøren MT Højgaard Grønland og el- og teknikspecialisten Arssarnerit har over 50 års erfaring i det arktiske klima, der byder...