Sponseret indhold

Iværksætteri blomstrer og styrker lokalsamfundet

Fra venstre ses Karin P. Thorsen, Per Buhl Olsen og Inoqut Kristensen der er Investment Managere for kunder der har behov for lån og investering til deres projekter.

Af:

Sidste år satte turisme ny rekord på Grønland, og det afspejles i antallet af tilbud til adventureturisterne, der besøger det majestætiske land med de mange kontraster. Hos Nalik Ventures oplever de en stigning af iværksættere og mindre virksomheder, der søger vejledning i deres rejse mod at skabe vækst og arbejdspladser i lokalsamfundet samt bidrager positivt til den bæredygtige turisme. 

”Vores forretningskoncept er markedsbaseret og under kommercielle vilkår. Vi er en vigtig del af det finansielle økosystem for de iværksættere og virksomheder, der mangler et skub enten finansielt eller rådgivningsmæssigt. Når virksomhederne er klar til anden del af rejsen, kan vi stille lån og finansiering i samarbejde med bankerne,” forklarer Karsten Høy, CEO, Nalik Ventures.

Nalik Ventures har 18 medarbejdere og har kontor både i Ilulissat og Nuuk, som rådgiver, giver økonomisk støtte og finansierer virksomheder med risikovillig finansiering i form af lån og investeringer, for virksomheder der ønsker udvikling og vækst i alle brancher. Finansieringen fra Nalik Ventures skal være med til at skabe vækst i det Grønlandske erhvervsliv.

Stor modning af det private erhvervsliv
Med tre nye lufthavne på vej herunder de to internationale lufthavne i Nuuk og Ilulissat samt den regionale i Qaqortoq sikres en bedre infrastruktur med færre mellemlandinger, flere passagerer og dermed øget antal af turister. En udvikling der afspejles i det private erhvervsliv, der kan skabe vækst og styrke vejen mod en bæredygtig fremtid. Grønland vil kunne styrke helårsturismen som oppebærer jobs. 

”I vores tilgang til iværksætterne og virksomheder, der søger rådgivning og finansiering hos os, er det centralt, at vi udviser rettidig omhu. Det nytter jo ikke noget, at projekterne først skydes i gang, når turisterne står i lufthavnen. Derfor er vi med til at udvikle projekterne hele vejen,” siger Karsten Høy, og han uddyber:

”I de 15 år jeg har drevet virksomheden, har jeg oplevet en modning af det private erhvervsliv, som gør mig stolt. Vi oplever et stort engagement og professionel tilgang fra de iværksættere og virksomheder, som vi indgår partnerskaber med.”

Augusta Lundblad har medansvarlig for inkubator-program der er under udvikling.
Allan Chemnitz er Manager for den afdeling der arbejder med udvikling af iværksættere, økonomisk støtte samt iværksætterlån.
Gorm Geisler Vold har ansvaret for Internationale programmer, herunder NORA og NPA, og som er ham der tager imod ansøgninger og kan finde samarbejdspartnere til ansøgere.

Grøn omstilling skaber vækst 
Et andet område, hvor Nalik Ventures oplever en stigende interesse, er inden for energi- og mine-området. Den grønlandske regering støtter op om den grønne omstilling, hvor det fulde potentiale for vandkraft skal udnyttes. I dag leveres 70 % af strømmen i Nuuk via vandkraft, men i horisonten ligger et potentielt eksporteventyr. Det samme gælder Power-to-X, hvor ammoniak og hydrogen kan blive til e-fuel.   

Minedriften i Grønland har også fået international bevågenhed, da kritiske råstoffer som fx jernmalm, ilmenit og grafit kan bidrage til den grønne omstilling. Den grønlandske grafit vil fx kunne understøtte elbilproduktion i Europa. Derudover har Grønland forekomster af guld og rubiner.

”Vi rådgiver og finansierer flere projekter indenfor grøn energi og minedrift, der forhåbentlig kan være med til at tiltrække internationale investeringer,” siger Karsten Høy. 

Partnerskaber skal styrke udviklingen
Hos Nalik Ventures er det helt centralt at tilbyde attraktive og ligeværdige partnerskaber. 

”I takt med den stigende interesse har vi styrket vores narrativ. Vi gør meget ud af at tilbyde partnerskaber, så de erhvervsdrivende ikke føler, vi sidder på hver sin side af bordet,” forklarer Karsten Høy. 

Nalik Ventures samarbejder blandt andet med grønlandske banker, den grønlandske regering, kommuner og stakeholders.

”Vi er meget optaget af at nå ud til alle afkroge af vores store land og fungere som en inkubator for alle de spirende ideer og potentielle virksomheder. Derfor udvikler vi en digital platform i tæt samarbejde med de lokale kommuner og stakeholders, så vi kan nå ud til kunder som er iværksættere og virksomheder, fornemme de kommercielle trends og tendenser og ikke mindst finde ud af, hvad der er behov for fra syd til nord og øst til vest,” siger Karsten Høy. 

Nalik Ventures, der tæller 17 medarbejdere, hjælper iværksættere og private virksomheder indenfor:

  • Rådgivning
  • Produktudviklingsstøtte
  • NORA projektstøtte
  • Iværksætterlån
  • Lån og investering
  • Værktøjer til at komme i gang

Læs mere og begynd vækstrejsen her: www.nalik.gl/ 

Mest læste på BusinessReview.dk

Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?

Læs også

DSC00316_@vegasti1
Grønland har mange af de løsninger som verden har behov for...
Skrevet af Mads Qvist Frederiksen, adm. direktør, Arctic Economic Council I 2050 forventer FN at vi vil være 9,7 milliarder mennesker...
EVE-2569-02-A330neo delivery to Air Greenland-VIP group-04
Grønland baner vejen for bæredygtig infrastruktur
Grønland tager med tre nye lufthavne og miljøvenligt fly et stort skridt mod en mere bæredygtig og effektiv infrastruktur, der...
Terminalbygningen i den nye lufthavn i Nuuk, uge 48 i 2022
Arktisk entreprenør spiller vigtig rolle i Grønlands infrastruktur
Entreprenøren MT Højgaard Grønland og el- og teknikspecialisten Arssarnerit har over 50 års erfaring i det arktiske klima, der byder...