Sponseret indhold

Udviklingen skal være bæredygtig på alle parametre

Af:

For Air Greenland handler fremtiden om at løfte hele Grønland i fællesskab med befolkningen og øvrige interessenter. Målet er at skabe eventyret for både turister og lokale på en bæredygtig måde i forhold til kompetenceudvikling og klima og i kvaliteten af de produkter, der udbydes. 

Vi står over for store forandringer,” fastslår Jacob Nitter Sørensen. Han er CEO i Air Greenland, som spiller en helt afgørende rolle i landets infrastruktur, der er afhængig af transport med fly. Selskabet, der blev grundlagt i 1960, er ejet af selvstyret og beskæftiger ca. 450 ansatte. Air Greenland spiller også en anden vigtig rolle i samfundet, nemlig som sponsor af sportslige begivenheder, teater og musik. 

”Vi har brug for udvikling i Grønland, for vi drømmer om en stærk fremtid for vores børn og om at de også kan nyde goderne i et bæredygtigt velfærdssamfund. Det kræver nye indtægtskilder, og her er turismen en vigtig driver.”

Jacob Nitter Sørensen har selv haft mulighed for at rejse til alle afkroge af det enorme land i gennem hans 22-årige lange karriere i Air Greenland. Først som styrmand, kaptajn, chefpilot, training manager, chefpilot, flyvechef indtil han i 2017 blev udpeget som CEO, først som fungerende og sidenhen fastansat i stillingen. Til daglig sidder han i Air Greenlands hovedkontor i hovedstaden Nuuk. 

”Det er et fantastisk sted at bo. Nuuk er verdens mindste hovedstad, her er fem minutter til alting, og vejen slutter ved sidste hus, hvor naturen tager over krydret med dejlige mennesker. Det giver en dejlig følelse af frihed.”

Fremtiden tegner lys 
Der blæser nye vinde over Grønland, og der hersker en stor bevidsthed om, at udviklingen inden for turismen skal være bæredygtig. 

”Der er ikke tale om, at vi skal have masseturisme i Grønland, for så er vi lige vidt, og vi skal også være bevidste om, at der er forskellige definitioner på det gode liv. Andres sandhed behøver ikke være den samme som vores.” Respekten for det eksisterende er vigtig i Jacob Nitter Sørensens optik.

”Det er også det, der gør det interessant at være med til at udvikle landet. Turisme er et vækstområde, vi kan leve af i fremtiden. Det rummer både store muligheder og et stort ansvar. Målet er at sikre et maksimalt udbytte for os på en bæredygtig måde, for vi inviterer turister på besøg i et samfund, der er sårbart, fordi vi er så få, og en natur, der er tilsvarende sårbar, og som vi skal passe på.”

Hønen og ægget
Lige nu handler det primært om at få gang i investeringerne i landet.  

”Det er lidt hønen eller ægget; udvikling og investering følges ad. Derfor er det vigtigt, at vi får nogle first movers til at bane vejen. Gode partnerskaber for Grønland, der ser muligheder. Der er allerede mange dygtige operatører i gang, men vi mangler at se det næste store boom. Det er tæt forbundet til de nye lufthavne.” 

Med den infrastruktur Grønland har i dag, er logistikken kompleks, og man skal ofte skifte en eller flere gange for at nå frem til sin endelige destination. Med de nye lufthavne vil 60% af dem, der ankommer til Grønland, kunne flyve direkte til deres endelige destination.

”Det kommer til at have væsentlig betydning for prisen, at så mange undgår fordyrende indenrigstransport, samtidig med at det kommer til at betyde noget for prisen på flybilletter, at der bliver skabt grundlag for konkurrence.” 

Bæredygtighed i fokus 
Bæredygtighed betyder meget for brandingen af Grønland. Air Greenland er selv i gang med en omstilling til øget bæredygtighed. Således er stort set hele flyflåden blevet skiftet ud inden for de senere år. I 2022 modtager Air Greenland seneste og største investering til dato. En fabriksny Airbus 330-800neo, som er et af verdens mest bæredygtige fly af denne type på markedet. 

”Vi bruger også mange ressourcer på kompetenceudvikling og uddannelse. Vi foretrækker altid lokal arbejdskraft frem for udenlandsk, på den måde får vi forankret viden og sikret lokalt engagement, ligesom medarbejderne bliver her meget længere. Det er også bæredygtighed.”

Af de 450 medarbejdere er langt de fleste lokale. 

”Og det er endnu vigtigere i turismefagene, for de fleste turister vil foretrække at høre en lokal guide fortælle. Det er den autentiske oplevelse, man søger, når man kommer til Grønland,” fastslår Jacob Nitter Sørensen. 

Derfor skal der fokuseres på at sikre, at landets guides kan begå sig på forskellige sprog, ligesom der skal kvalitet i alle de øvrige elementer, der får turister til at føle, at opholdet har haft værdi på alle parametre. 

”Selvom turisterne kommer for naturoplevelserne, forventer de også høj kvalitet i forhold til hotel og bespisning. Der skal være kvalitet i oplevelsen hele vejen igennem. Det er dyrt at rejse til Grønland, så de skal opleve, at de får noget for pengene.”

Michelinrestaurant til Grønland 
Nogle af de perfekte turistdestinationer, som Jacob Nitter Sørensen fremhæver, er fx Ilulissat, Grønlands tredjestørste by, der ligger på Grønlands vestkyst i Diskobugten. Navnet betyder ”isfjelde”, og intet sted i verden finder man tilsvarende, hvor isfjeldene ligger i gåafstand fra byens butikker og restauranter. Byen er da også det første sted i Grønland, der er blevet udråbt til UNESCO Verdensarv, og som i 2021 slog dørene op til en dansk arkitektonisk perle: det smukke Isfjordscenter tegnet af Dorthe Mandrup. I Centeret findes en permanent udstilling om isen, og omkring det kan man foruden selve isfjordens kælvende getcher også opleve et rigt dyreliv, og som vinteren er der mulighed for at køre med slædehunde i området omkring fjorden. Syd for Ilulissat ligger Ilimanaq, hvor den færøske Michelinrestaurant Koks i 2022 slår dørene op til en særlig grønlandsk afdeling. 

”Det bliver ikke blot en madoplevelse i særklasse for gæsterne, men det er også meningen, at personalet skal oplære lokale kokke og på den måde efterlade et positivt indtryk hos både turister og lokale,” fortæller Jacob Nitter Sørensen. 

Restauranten på Færøerne har to Michelinstjerner, og den afsides beliggenhed på Færøerne har til trods har den tiltrukket madelskere og -anmeldere fra hele verden. Det er forventningen, at den nye lokation i Grønland vil gøre det samme. 

Hyttebyer i luksusklassen giver autentiske oplevelser
Sisimiut er et gammelt jagtområde, og her er rig mulighed for fiskeri, det er i dag også Grønlands næststørste by og en moderne storby efter grønlandsk målestok. Stedet er populært som turistdestination både sommer og vinter. Om sommeren kan man vandre, sejle på fjordene og nyde kulturen, ligesom her er mange lystsejlere, mens der om vinteren er mulighed for at stå på ski, køre med hundeslæde eller på snescooter. Sisimiut er en uddannelsesby med et livligt kultur- og natteliv. Overnatningsmulighederne er mange og meget forskellige. Mange steder er opført såkaldte hyttebyer med god komfort og unik udsigt til naturen, ligesom det er muligt at sove i iglo, fx i Ilulissat, for den helt autentiske oplevelse. 

”Der er mange flere på vej. Når lufthavnen åbner i Nuuk, står 50 luksushytter klar i Kapisillit, en bygd med kun omkring 50 indbyggere, 75 km øst for hovedstaden, lige ved en fantastisk isfjord. Igen handler det om at skabe bæredygtige oplevelser, der er væk fra alfarvej og giver en oplevelse af noget oprindeligt,” slutter Jacob Nitter Sørensen. 

Air Greenland blev grundlagt i 1960, er ejet af Grønlands Selvstyre og beskæftiger ca. 450 ansatte. Store dele af flåden er skiftet ud indenfor de senere år med mere bæredygtige helikoptere og fly. I 2022 modtager virksomheden sin hidtil største investering: en fabriksny Airbus 330-800neo som er et af verdens mest bæredygtige flytyper og skal flyve ruten mellem Danmark og Grønland.

Når Grønlands tre nye lufthavne står klar i løbet af de næste 2-3 år, åbner det helt nye muligheder for turismen og skaber dermed en lysere fremtid for det grønlandske folk. Air Greenlands mål er at drive en sund forretning, som kan stå sig i en øget konkurrencesituation, når de nye lufthavne åbner. 

Læs mere på www.airgreenland.gl

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
li iw2
Podcast om investeringsure: Ekspertindblik fra Investment Watches

Læs også

_0D49705
Iværksætteri blomstrer og styrker lokalsamfundet
Sidste år satte turisme ny rekord på Grønland, og det afspejles i antallet af tilbud til adventureturisterne, der besøger det majestætiske...
DSC00316_@vegasti1
Grønland har mange af de løsninger som verden har behov for...
Skrevet af Mads Qvist Frederiksen, adm. direktør, Arctic Economic Council I 2050 forventer FN at vi vil være 9,7 milliarder mennesker...
EVE-2569-02-A330neo delivery to Air Greenland-VIP group-04
Grønland baner vejen for bæredygtig infrastruktur
Grønland tager med tre nye lufthavne og miljøvenligt fly et stort skridt mod en mere bæredygtig og effektiv infrastruktur, der...