Skru op for data og ned for energien

Kathrine Forsberg, adm. direktør i Atea

Af:

Omkring 40% af Danmarks samlede energiforbrug går til varme, ventilation og lys i bygninger. Atea hjælper private virksomheder og offentlige institutioner med intelligente it-løsninger, der optimerer energiforbruget, udnytter bygningsmassen optimalt og skaber bedre indeklima.

Energikrisen har ført til, at mange danskere har fået nye vaner, som tøj- og opvask om natten. På arbejdspladserne er mange blevet bekendt med, hvordan 19 grader føles. Selv om energipriserne har stabiliseret sig, er mange i erhvervslivet og i det offentlige optaget af klimadagsordenen, de styrkede lovkrav om bæredygtighed, og hvordan ressourcerne kan udnyttes optimalt.

”Den grønne dagsorden har aldrig været mere relevant, og der er et stort potentiale at hente i bygningsmassen. Ved at logge, måle og justere energiforbruget i bygninger kan virksomheder og offentlige organisationer være med til at drive den grønne omstilling og skabe et bedre arbejdsmiljø,” siger Kathrine Forsberg, adm. direktør i Atea, der er blandt de største it-virksomheder i Danmark. 

Smart Buildings, der tager udgangspunkt i bygningens data og brugernes adfærd, kan automatisk tilpasse og optimere energiforbruget og samtidig styrke indeklimaet.

”Det giver jo ikke mening, at alt lyset er tændt på fjerde etage i et kontormiljø, længe efter medarbejderne er gået hjem. Ved at udnytte data intelligent kan varme, ventilation og lys reguleres præcist efter, hvor mange der reelt befinder sig i lokalet. Bygningen kan fx også selv finde ud af, hvornår strømmen er billigst på døgnet,” forklarer Kathrine Forsberg.

Byg bro mellem systemerne
En af de største udfordringer for at drifte bygninger intelligent er de mange enkeltstående systemer: 

”Hos mange virksomheder og offentlige institutioner driftes varme, lys, ventilation osv. i individuelle kredsløb. Ved at samkøre data opstår den synergi, der skaber den intelligente bygning, hvor der er store gevinster at høste,” forklarer Kathrine Forsberg.

553 bygninger styres i samme system
Atea har sammen med Microsoft blandt andet bidraget til, at 553 bygninger, hvilket svarer til 700.000 m2 bygningsmasse på Aarhus Universitet (AU), er blevet koblet sammen i en styringsmodel. Ved at automatisere og optimere bygningsdriften kan universitetet spare tid, penge og energi.  

Det omfattende facility management projekt sikrer blandt andet en bedre luftkvalitet i undervisningslokalerne, fordi temperatur og CO2 indhold monitoreres i realtid. Brugen af data betyder også, at det er nemmere at lokalisere tomme lokaler, så de studerende kan udnytte lokalekapaciteten optimalt. Automatiseringen gør det enkelt for universitetet at udnytte grøn og billig strøm, spare på energien ved at slukke for enheder og systemer, når lokaler eller hele etager i bygningerne ikke bliver brugt.

Verdens største Smart Library
Atea har sammen med DTU skabt verdens største Smart Library, der sikrer et læringsmiljø i verdensklasse. Det 5.000 m2 store bibliotek er spækket med datagenererende sensorer, der sikrer de optimale betingelser for indlæring, når de studerende fordyber sig i de mange bøger. 

”Rejsen mod Smart Buildings begynder med, at vi lytter til kundernes ønske om optimering; det kan være forskellige aspekter som at energioptimere, skabe bedre udnyttelse af mødelokaler, få kortlagt vandforbruget osv. Udgangspunktet er meget individuelt, men netop ved at koble sensorer og målere på netværk kan data bruges til at skabe den ønskede effekt,” fortæller Kathrine Forsberg og uddyber:

”Kunderne bliver ofte overrasket over, hvor meget vi faktisk kan måle på og dermed optimere. I den afsluttende fase uddanner vi kunderne, så de selv kan drifte systemerne.” 

Læs meget mere om vejen mod Smart Buildings på www.atea.dk

  • Nordens største it-leverandør
  • Kåret til verdens mest bæredygtige it-servicevirksomhed af Corporate Knights i 2022 og 2023
  • Står bag Nordens største program for genanvendt it-udstyr, Atea Return

  • Atea-koncernen er repræsenteret i hele Norden og Baltikum med over 8.000 medarbejdere, har en samlet omsætning på NOK 47 milliarder i 2022 og er noteret på Oslo Børs

Hos mange virksomheder og offentlige institutioner driftes varme, lys, ventilation osv. i individuelle kredsløb. Ved at samkøre data opstår den synergi, der skaber den intelligente bygning, hvor der er store gevinster at høste.

Mest læste på BusinessReview.dk

Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?

Læs også

DSC00084 copy
Elgiganten vil give tech længere levetid
Der er sket en positiv udvikling i måden, vi arbejder med bæredygtighed på. Fordomme mod bestemte brancher brydes ned i takt med, at...
Aya Fabricius Colour - 1
Undgå Greenwashing: Bring kommunikation og innovation tættere på din kerneforretning
Kommunikation omkring bæredygtighed og risikoen for “greenwashing” er et hot og følsomt emne. Jeg støder ofte på både kommunikationsansvarlige...
Berit_Btil_ESG-artikel (1)
ESG - hvem fikser den?
Mange virksomheder får ikke eksekveret tilstrækkeligt på bæredygtighed og ESG til trods for ambitiøse mål og udmeldinger fra ledelsen. Sagen...