Sponseret indhold

Råd til kommuner og regioner: Tænk grønt, når I køber, bygger og lægger planer

Af:

Kommunerne og regionerne spiller en helt central rolle i den grønne omstilling. Det handler både om at bidrage gennem egne indkøb, gennem byggeri og bygningsdrift, gennem indflydelse i de kommunale forsyningsselskaber, gennem rollen som planmyndighed og som engagementsskabende og demokratiske institutioner.

Skrevet af; Claus Ekman, direktør, Rådet for Grøn Omstilling


Kommunal- og regionsvalg 2021 er lige om hjørnet, og der venter de nye kommunalbestyrelser og re-gionsråd en række vigtige opgaver. En af de vigtigste opgaver, som også er højt på dagsordenen i forbindelse med valgene, er den grønne omstilling. Regionerne og kommunernes indkøb har en klimaeffekt på hhv. 2,7 og 5,9 mio. ton CO2 om året , og der er mange oplagte initiativer, der kan sænke disse udledninger. Samtidig kan kommuner og regioner arbejde systematisk med tiltag, der reducerer de negative miljøpåvirkninger og presset på natur og biodiversitet, så vi kan komme i mål med hele den grønne omstilling. Kommunerne og regionerne har derfor en meget vigtig rolle i forbindelse med den grønne omstilling. Kommuner og regioner bør nu i kølvandet på valgene stille grønne krav og lave ambitiøse mål og planer. Det handler både om at bidrage gennem egne indkøb, gennem byggeri og bygningsdrift, gennem indflydelse i de kommunale forsyningsselskaber, gennem rollen som planmyndighed og som engagementsskabende og demokratiske institutioner. 

Rådet for Grøn Omstilling har samlet en række anbefalinger, som vi håber, de nye kommunalbestyrelser og regionsråd vil lade sig oplyse og inspirere af i arbejdet med den grønne omstilling. Anbefalingerne er tænkt som et inspirationskatalog og er ikke en udtømmende gennemgang af alle tænkelige initia-tiver. Der er mange kommuner og regioner, som er godt i gang, og nogle af tiltagene er allerede gennemført eller igangsat flere steder i landet, mens andre tiltag mangler helt at blive gennemført. Brug vores anbefalinger til at tjekke, hvor langt kommunen eller regionen er i den grønne omstilling og hvilke initiativer, der bør sættes i gang. Vi har opstillet fire overordnede råd, som hver omfatter en række konkrete initiativer.

De fire overordnede råd er:
Mål og sæt mål: Kortlæg klima- og miljøaftryk og sæt ambitiøse mål. Mange kommuner har allerede klima- og bæredygtighedsplaner, der sætter kursen for kommunens grønne indsats. Med politisk opbakning og en veldefineret ramme for de grønne fremskridt, der skal ske i kommunen og regionen, kan der arbejdes fokuseret med reduktioner i CO2-udledninger og forurening generelt.   

Køb  og byg  grønt: Kommuner og regioner køber ind og byg-ger for 139 mia. kr. hvert år, hvilket i sig selv skaber CO2-udledninger på 8,6 mio. ton CO2. Med en ambitiøs grøn indkøbs- og byggepolitik, kan kommuner og regioner gøre en stor forskel og gennem deres efterspørgsel være med til at påvirke markedet.   

Planlæg  den  grønne  fremtid: Kommunen er planlægnings- myndighed og kan være med til at sætte rammerne for bl.a. arealanvendelse, typer og placering af byggeri, samt forsyning i hele kommunen. 

Det er helt centralt for den grønne omstilling, at der bliver planlagt grønt og i tide, så arealer bliver anvendt bedst muligt, så udviklingen i bygningsmassen tager hensyn til bæredygtighed, og så fossile energiformer bliver erstattet med vedvarende og bæredygtig energi.  

Engager  og samarbejd: Kommuner og regioner er demokratiske institutioner og spiller en vigtig rolle i at formidle viden og engagere borgerne i den grønne omstilling. Kommunerne bør også sikre et bredt samarbejde med bl.a. virksomheder og civilsamfundsaktører for at danne grundlag for implementering af de bedste lokale løsninger.  

Mest læste på BusinessReview.dk

2N Pharma gruppebillede redigeret
”Hvis vi har ret, vil det forandre verden”
Mette Abildgaard--
Kvindelig intuition kan aflæses på bundlinjen
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi
SKO_billede
Change of Control-klausulers betydning i ejendomstransaktioner
ejd 130624
Ejendomme Epaper

Læs også

DSC00084 copy
Elgiganten vil give tech længere levetid
Der er sket en positiv udvikling i måden, vi arbejder med bæredygtighed på. Fordomme mod bestemte brancher brydes ned i takt med, at...
Aya Fabricius Colour - 1
Undgå Greenwashing: Bring kommunikation og innovation tættere på din kerneforretning
Kommunikation omkring bæredygtighed og risikoen for “greenwashing” er et hot og følsomt emne. Jeg støder ofte på både kommunikationsansvarlige...
Berit_Btil_ESG-artikel (1)
ESG - hvem fikser den?
Mange virksomheder får ikke eksekveret tilstrækkeligt på bæredygtighed og ESG til trods for ambitiøse mål og udmeldinger fra ledelsen. Sagen...