Kæmpe potentiale i grøn tech

Camilla Ley Valentin, branchedirektør, DI Digital

Af:

Beslutningstagere fra hele verden har netop været samlet til klimatopmøde i Dubai for at forsøge at finde fælles fodslag omkring begrænsning af verdens samlede CO2-udledning. Opgaven med at indgå en aftale, som alle verdens lande kan se sig selv i, har højst sandsynlig virket monumental og løsningerne komplekse.

Skrevet af: Camilla Ley Valentin, branchedirektør i DI Digital


Her er det vigtigt, at vi ser på de muligheder, der eksisterer i dag og som nu og på sigt kan bringe os tættere på en grønnere fremtid. Og her spiller teknologi en central rolle. Klimaforandringer er nemlig en af vor tids største udfordringer, og hvis vi ikke bliver bedre til at bremse og håndtere dem, vil det blive en endnu større prøvelse for fremtidige generationer. Og der er ingen tvivl om at bekæmpelse af klimaforandringerne fortsat vil kræve meget store investeringer og store tilpasninger af vores samfund og den måde vi lever vores liv på. Derfor er det utrolig vigtigt at kigge på det kæmpe potentiale, som brugen af teknologi indebærer, når det gælder reduktion af vores samlede CO2-udledning.   

Teknologi og digitalisering kan nemlig levere et væsentligt bidrag til en grønnere fremtid. Eksempelvis vurderer World Economic Forum, at vi med teknologi kan reducere den globale udledning med op til 15 pct. og dermed komme tættere på målet om klimaneutralitet i 2050. Der investeres (heldigvis) massivt i udviklingen af grønne teknologier i disse år, men der findes faktisk allerede i dag rigtig mange digitale løsninger, der er klar til at blive implementeret, og som vi allerede nu kan bruge til at indfri et grønt potentiale. Både store globale tech-virksomheder og innovative danske virksomheder bidrager markant til den grønne digitale udvikling.   

Fjerner flystriber  
Eksempelvis har Google i et AI-forsøg sammen med fly- og energiselskaber reduceret kondensstriber fra fly med hele 54 pct. Ifølge en rapport fra FN’s Klimapanel tegner striberne sig for 35% af luftfartens samlede udledninger. AI-teknologien, som Google tester, udvikler et kort, der forudsiger kondensstriber ved at samle store mængder data fra fx satellitfotos, vejrprognoser og flyrutedata. På baggrund af de AI-genererede kort kan piloterne justere deres rute tilstrækkeligt til at undgå de områder og atmosfæriske forhold, der danner striberne.  

Et mere forbrugerrettet eksempel er grønnere bilruter, hvor brugere af Google Maps kan få vist mere brændstofbesparende ruter. På en myldretidstur fra Silkeborg til Randers kan det f.eks. være muligt at reducere benzinforbruget med cirka 25 pct. ved at følge en omvej, der er fire minutter længere. På globalt plan ville det potentielt kunne føre til en reduktion på 2,4 mio. ton CO2, svarende til at fjerne 500.000 biler fra vejene.  

Derudover kan digitalisering også understøtte øvrig grøn teknologi og forbedre de grønne potentialer. Microsoft har bidraget med AI-understøttelse til bedre performance i vindmøllesektoren, som gør, at vindmøller producerer mere energi ved brug af AI-teknologi. Og det er ikke kun den bedre ydeevne, som er et vigtigt parameter, løsningen var også kun få måneder om at blive udarbejdet, hvilket betyder, at teknologi hurtigt kan optimere processer, som måske har været mange år om at blive udviklet.  

Danske virksomheder som acceleratorer  
Den digitale grønne innovation trives også hos danske virksomheder. Her har en analyse fra DI Digital påvist, at teknologi kan spare klimaet for millioner af tons CO2. Bl.a. har danske NCC udviklet en løsning til reduktion af energiforbrug på byggepladser, hvor man via sensorteknologi som overvåger forbruget og kan nedskalere i de perioder, hvor byggeriet er i standby, fx henover natter og i weekender. Og den danske softwarevirksomhed EG bidrager til, at den kommunale bygningsmasse på landsplan kan blive mere energieffektiv ved hjælp af data og ved brug af EG’s systemer. Udbredes løsningerne vil det kunne føre til energioptimeringer på ml. 10-20 pct.   

Vi har i Danmark et stærkt ståsted på både det grønne og det digitale område, og vi er allerede i dag eksportør af mange af de løsninger, som beskrives ovenfor. Fremtiden rummer også mange potentialer, fx er forventningen af kunstig intelligens vil kunne få os endnu tættere på en fossilfri fremtid. AI bliver hele tiden klogere, og derfor kan den hjælpe os med at forstå og håndtere nuværende klimaudfordringer, men også forberede os på fremtidige hændelser. Og det er i den kontinuerlige udvikling af AI, at potentialerne ved at bruge kunstig intelligens bliver endnu større og helt afgørende for vores mission om en mere bæredygtig verden. Teknologi kan ikke redde klimaet alene, men det kan få os rigtig langt og muligvis endnu længere end det vi går og håber på i dag.

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
FUJIFILM Diosynth Biotechnologies 8336 web
Biotek-dna gør FUJIFILM i Hillerød til ombejlet CDMO

Læs også

PortrtThirdroombw_srcset-large copy 2
Menneskeskabte klimaforandringer kræver ansvarlig handling nu
I en verden præget af åbenlyse klimaforandringer, ressourceknaphed og en voksende biodiversitetskrise, er det tydeligt, at vores nuværende...
Johs_2
Transportbranchen kører nu i retning af en større bæredygtighedsindsats
Klimaklar Produktionsvirksomhed har i løbet af 2024 åbnet op for flere brancher, blandt andre energiforsyning, engroshandel og transport,...
sign copy
En fornemmelse for fællesskab
I det moderne liv, der ofte kører i et højt gear, kan fællesskabet let komme i anden række, når hverdagens individuelle behov og hektiske...