Kæmpe potentiale i grøn tech

Camilla Ley Valentin, branchedirektør, DI Digital
Camilla Ley Valentin, branchedirektør, DI Digital

Af:

Beslutningstagere fra hele verden har netop været samlet til klimatopmøde i Dubai for at forsøge at finde fælles fodslag omkring begrænsning af verdens samlede CO2-udledning. Opgaven med at indgå en aftale, som alle verdens lande kan se sig selv i, har højst sandsynlig virket monumental og løsningerne komplekse.

Skrevet af: Camilla Ley Valentin, branchedirektør i DI Digital


Her er det vigtigt, at vi ser på de muligheder, der eksisterer i dag og som nu og på sigt kan bringe os tættere på en grønnere fremtid. Og her spiller teknologi en central rolle. Klimaforandringer er nemlig en af vor tids største udfordringer, og hvis vi ikke bliver bedre til at bremse og håndtere dem, vil det blive en endnu større prøvelse for fremtidige generationer. Og der er ingen tvivl om at bekæmpelse af klimaforandringerne fortsat vil kræve meget store investeringer og store tilpasninger af vores samfund og den måde vi lever vores liv på. Derfor er det utrolig vigtigt at kigge på det kæmpe potentiale, som brugen af teknologi indebærer, når det gælder reduktion af vores samlede CO2-udledning.   

Teknologi og digitalisering kan nemlig levere et væsentligt bidrag til en grønnere fremtid. Eksempelvis vurderer World Economic Forum, at vi med teknologi kan reducere den globale udledning med op til 15 pct. og dermed komme tættere på målet om klimaneutralitet i 2050. Der investeres (heldigvis) massivt i udviklingen af grønne teknologier i disse år, men der findes faktisk allerede i dag rigtig mange digitale løsninger, der er klar til at blive implementeret, og som vi allerede nu kan bruge til at indfri et grønt potentiale. Både store globale tech-virksomheder og innovative danske virksomheder bidrager markant til den grønne digitale udvikling.   

Fjerner flystriber  
Eksempelvis har Google i et AI-forsøg sammen med fly- og energiselskaber reduceret kondensstriber fra fly med hele 54 pct. Ifølge en rapport fra FN’s Klimapanel tegner striberne sig for 35% af luftfartens samlede udledninger. AI-teknologien, som Google tester, udvikler et kort, der forudsiger kondensstriber ved at samle store mængder data fra fx satellitfotos, vejrprognoser og flyrutedata. På baggrund af de AI-genererede kort kan piloterne justere deres rute tilstrækkeligt til at undgå de områder og atmosfæriske forhold, der danner striberne.  

Et mere forbrugerrettet eksempel er grønnere bilruter, hvor brugere af Google Maps kan få vist mere brændstofbesparende ruter. På en myldretidstur fra Silkeborg til Randers kan det f.eks. være muligt at reducere benzinforbruget med cirka 25 pct. ved at følge en omvej, der er fire minutter længere. På globalt plan ville det potentielt kunne føre til en reduktion på 2,4 mio. ton CO2, svarende til at fjerne 500.000 biler fra vejene.  

Derudover kan digitalisering også understøtte øvrig grøn teknologi og forbedre de grønne potentialer. Microsoft har bidraget med AI-understøttelse til bedre performance i vindmøllesektoren, som gør, at vindmøller producerer mere energi ved brug af AI-teknologi. Og det er ikke kun den bedre ydeevne, som er et vigtigt parameter, løsningen var også kun få måneder om at blive udarbejdet, hvilket betyder, at teknologi hurtigt kan optimere processer, som måske har været mange år om at blive udviklet.  

Danske virksomheder som acceleratorer  
Den digitale grønne innovation trives også hos danske virksomheder. Her har en analyse fra DI Digital påvist, at teknologi kan spare klimaet for millioner af tons CO2. Bl.a. har danske NCC udviklet en løsning til reduktion af energiforbrug på byggepladser, hvor man via sensorteknologi som overvåger forbruget og kan nedskalere i de perioder, hvor byggeriet er i standby, fx henover natter og i weekender. Og den danske softwarevirksomhed EG bidrager til, at den kommunale bygningsmasse på landsplan kan blive mere energieffektiv ved hjælp af data og ved brug af EG’s systemer. Udbredes løsningerne vil det kunne føre til energioptimeringer på ml. 10-20 pct.   

Vi har i Danmark et stærkt ståsted på både det grønne og det digitale område, og vi er allerede i dag eksportør af mange af de løsninger, som beskrives ovenfor. Fremtiden rummer også mange potentialer, fx er forventningen af kunstig intelligens vil kunne få os endnu tættere på en fossilfri fremtid. AI bliver hele tiden klogere, og derfor kan den hjælpe os med at forstå og håndtere nuværende klimaudfordringer, men også forberede os på fremtidige hændelser. Og det er i den kontinuerlige udvikling af AI, at potentialerne ved at bruge kunstig intelligens bliver endnu større og helt afgørende for vores mission om en mere bæredygtig verden. Teknologi kan ikke redde klimaet alene, men det kan få os rigtig langt og muligvis endnu længere end det vi går og håber på i dag.

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
sko_opdateret_
Change of Control-klausulers betydning
-
Forretningsrejserne er blevet mere sociale
nicholas-doherty-pONBhDyOFoM-unsplash
Den grønne omstilling er vores alles projekt
1-LOFT hoogglans halfopen
Vælg din nye seng med omtanke

Læs også

DSC00084 copy
Elgiganten vil give tech længere levetid
Der er sket en positiv udvikling i måden, vi arbejder med bæredygtighed på. Fordomme mod bestemte brancher brydes ned i takt med, at...
Aya Fabricius Colour - 1
Undgå Greenwashing: Bring kommunikation og innovation tættere på din kerneforretning
Kommunikation omkring bæredygtighed og risikoen for “greenwashing” er et hot og følsomt emne. Jeg støder ofte på både kommunikationsansvarlige...
Berit_Btil_ESG-artikel (1)
ESG - hvem fikser den?
Mange virksomheder får ikke eksekveret tilstrækkeligt på bæredygtighed og ESG til trods for ambitiøse mål og udmeldinger fra ledelsen. Sagen...