Digitalisering er et trumfkort, vi har været for længe om at spille: ”Der er et kæmpe uforløst potentiale”

Chef for Viegand Maagøes digitale team Pernille Yding Fredslund sammen med direktør Søren Eriksen. Søren Eriksen har været direktør i Viegand Maagøe siden 2014.

Af:

Vi har kun krattet i overfladen for de muligheder, som digitalisering giver for at sætte fart på den grønne omstilling, siger Søren Eriksen, direktør i rådgivningsvirksomheden Viegand Maagøe, der satser stort på området.  

Vi lever i en digitaliseret tidsalder.  MitID er ikke til at komme udenom – om man vil det eller ej, kunstig intelligens er centrum for den offentlige debat, virtuelle møder den nye normal, og smartphones er allemandseje. Samtidig står vi over for den vel nok største udfordring i flere generationer: Den grønne omstilling.  Imellem de to konstateringer ligger et paradoks. For digitaliseringen af den grønne omstilling halter efter, når man ser på, hvor gennemdigitaliseret alle andre aspekter af vores samfund ellers er. 

”Jeg har ikke noget klart svar på, hvorfor det forholder sig sådan, andet end at vi som samfund har haft fokus på at få gang i den grønne omstilling på andre måder. Men nu er der altså et digitalt efterslæb, vi hurtigst muligt skal have rettet op på,” siger Søren Eriksen. 

Nyt digitalt team
Han er administrerende direktør i Viegand Maagøe, der siden 2006 har beskæftiget sig med rådgivning og realisering af den grønne omstilling. I dag har virksomheden flere end 100 medarbejdere og ser sig selv som Nordens førende konsulenthus, når det kommer til grøn omstilling og ESG. Sidste år så en ny digital afdeling dagens lys. Området er langt fra nyt for Viegand Maagøe, som fra begyndelsen har varetaget digitaliseringsprojekter for kunder i ind- og udland.

”Det nye team er et udtryk for en fokuseret satsning og en strømlining af indsatsen,” fortæller Søren Eriksen. ”Vi har behov for værktøjer, der giver private virksomheder og offentlige institutioner overblik over deres CO2-aftryk. Det er denne indsigt, der giver mulighed for at handle aktivt. I vores gas- og elmålere har vi værdifulde data, som vi kan bruge til f.eks. at styre vores energiforbrug langt mere intelligent og automatiseret, end vi gør i dag.”

50.000 byer
Dataindsamling og formidling af store mængder tal er da også en arbejdsopgave, der står højt på dagsordenen for Viegand Maagøes digitale team. Pernille Yding Fredslund er chef for teamet og fremhæver to eksempler på digitalisering, der er med til at accelerere den grønne omstilling. Det første er dataplatformen Data Portal for Cities, som Viegand Maagøe udvikler for organisationen Global Covenant of Mayors. Tjenesten tilbyder klimadata til flere end 50.000 byer.

”Kommuner verden over mangler viden og data, der giver overblik over udledningen fra industrien, trafikken og private hjem. Med Data Portal for Cities får byerne data og mulighed for at skabe et oplyst udgangspunkt for klimahandling.” Det andet eksempel er Boliganalysen, som Viegand Maagøe har udviklet for Realdania og nu driver i samarbejde med Energistyrelsen. Værktøjet samkører og udstiller en stor mængde data fra offentlige kilder og gør det nemt for kommunerne at mikrosegmentere kommunikation til borgerne. 

“Med et intuitivt interface har vi nedsat den tid, det tager kommunerne at sende personaliseret post til borgerne fra 14 dage til en formiddag – og ved hjælp af en lang række data kan vi gøre kommunikationen hyperrelevant,” forklarer Pernille Yding Fredslund.  

Den gode nyhed
For Viegand Maagøes direktør, Søren Eriksen, handler digitaliseringen ikke kun om at fremtidssikre virksomhedens position på markedet, men også om at få forløst Danmarks potentiale. Det vil han blandt andet arbejde på som en del af det kollektive formandskab i Alliancen for Digital og Grøn Omstilling, som Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv står bag.

”Den gode nyhed er, at der er et kæmpe uudnyttet potentiale, fordi Danmark på mange områder allerede er et gennemdigitaliseret land. Det betyder, at vi kan udvikle digitaliseringsværktøjer, som resten af verden kan bruge i den grønne omstilling,” siger han.  

3 andre digitaliseringsprojekter, som Viegand Maagøe er med på:

  • MLEEP - optimerer industrielle processer ved at integrere maskinlærings-algoritmer
  • Energi- og CO2-regnskabet - samler data for kommunerne og udfolder tal og indsigter i et lettilgængeligt, visuelt format
  • EEMAP – værktøj, der gør det nemt for produktionsvirksomheder at kortlægge energiprocesser

Læs mere på www.viegandmaagoe.dk

Mest læste på BusinessReview.dk

airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
_J3I5661
Kunstig intelligens hjælper med at optimere kommunal sagsbehandling i byggesager
etf_
🔊 Nyt afsnit af "Energi til Fremtiden" – Uudnyttet potentiale i overskudsvarme
IAN-C-0005
Trods Blackstone-indgreb: Ian Winther-Høiland geninvesterer fortjeneste i ejendomsmarkedet
Mother_and_child_cancer_cmyk
Ny dansk kræft-test når markedet

Læs også

DSC00084 copy
Elgiganten vil give tech længere levetid
Der er sket en positiv udvikling i måden, vi arbejder med bæredygtighed på. Fordomme mod bestemte brancher brydes ned i takt med, at...
Aya Fabricius Colour - 1
Undgå Greenwashing: Bring kommunikation og innovation tættere på din kerneforretning
Kommunikation omkring bæredygtighed og risikoen for “greenwashing” er et hot og følsomt emne. Jeg støder ofte på både kommunikationsansvarlige...
Berit_Btil_ESG-artikel (1)
ESG - hvem fikser den?
Mange virksomheder får ikke eksekveret tilstrækkeligt på bæredygtighed og ESG til trods for ambitiøse mål og udmeldinger fra ledelsen. Sagen...