Sponseret indhold

Den bæredygtige omstilling gør ondt. Og det er ok

Af:

Merkur Andelskasse har både talt om og arbejdet intenst med bæredygtighed siden stiftelsen for næsten 40 år siden og rager op som et fyrtårn i den samfundsmæssige omstilling. En omstilling, der godt må gøre ondt og koste noget, siger andelskassens adm. direktør, Charlotte Skovgaard.

I de senere år er bæredygtighed og social ansvarlighed kommet højt op i borgernes, politikernes og erhvervslivets bevidsthed – og på den internationale dagsorden. Det er imidlertid emner, der i mange år har været selve værdigrundlaget i Merkur Andelskasse, og det giver pengeinstituttet et særlig stærkt udgangspunkt i dag. For selv om mange taler om det, så er der også behov for handling – og der halter det ofte stadig. Men ikke i Merkur.

”Vi har arbejdet med bæredygtig udvikling og social ansvarlighed siden stiftelsen for snart 39 år siden. Det er værdier, der er skrevet ind i vores vedtægter og vores forretningsmodel, og det gennemsyrer alt, hvad vi gør,” siger Charlotte Skovgaard, der siden september 2020 har været adm. dir. i Merkur Andelskasse.

Hun overtog posten efter Lars Pehrson, der har været med siden starten i 1982 og i meget høj grad har medvirket til at gøre bæredygtighed til en del af Merkurs DNA.

”Vi har aldrig været i tvivl om, at vi er bæredygtige hele vejen rundt, men i takt med, at alle begyndte at kalde sig bæredygtige, blev det vigtigt at få papir på, hvor bæredygtige vi egentlig er i Merkur. Merkur gennemgik derfor sidste år den krævende B-Corp certificering.”

For at opnå en B Corp certificering, der gentages hvert tredje år, bliver virksomheder målt hele vejen rundt – lige fra miljøpåvirkning, ledelse, arbejdsmiljø, leverandører og til i hvilken grad selve virksomhedens forretning bruges til at skabe positiv værdi for samfundet. Det kræver 80 point at blive certificeret, og Merkur Andelskasse er med 115,4 point den højst ratede B Corp virksomhed i Norden målt på tværs af alle brancher– og det første pengeinstitut i Danmark, der opnår at blive B Corp. Det betyder, at Merkur er kommet med i en eksklusiv gruppe af virksomheder, som bl.a. omfatter kosmetikmærket The Body Shop, stjernekokken Jamie Oliver og møbelproducenten Skagerak. Vidt forskellige virksomheder, der kan dokumentere, at de internationalt er blandt de mest ambitiøse i arbejdet med at skabe en mere bæredygtig verden.

”Det interessante er, hvor grundige B Corps er i evalueringen, og at de ser på, om virksomheden arbejder aktivt for ikke at være de bedste i verden, men at være bedst for verden. De fleste virksomheder vælger jo bare en hensigtserklæring, eller vælger bare selv at erklære sig bæredygtig,” siger Charlotte Skovgaard.

Bæredygtige investeringsprodukter

Et af de områder, hvor Merkurs fokus på ansvarlighed kommer særligt til udtryk, er i investeringsuniverset.

”Penge er magt. Man kan f.eks. påvirke bæredygtig udvikling i den måde, man investerer sine penge på. Heldigvis har vi nu fået EU’s disclosure forordninger, der opstiller fælles standarder for, hvad en bæredygtig investering skal indeholde. De fælles standarder er med til at sikre, at de mange forskellige investeringsordninger i dag er blevet mere gennemsigtige, så forbrugerne i højere grad kan se, hvor bæredygtig investeringen reelt er. En sådan gennemsigtighed hilser vi hjertelig velkommen i Merkur,” siger Charlotte Skovgaard.

Hun understreger at samtlige af de investeringer og fonde, som Merkur rådgiver om, har fået EU’s mørkegrønne Artikel 9 stempel – den allermest bæredygtige standard. Desuden er alle de fire fonde, som Merkur tilbyder, også Svanemærkede – hvilket betyder, at 25 bæredygtighedskriterier skal være opfyldt.

Et vigtigt omdrejningspunkt i Merkurs investeringsunivers er den hollandske kapitalforvalter Triodos, der er blandt verdens førende inden for bæredygtige og ansvarlige investeringer.

Charlotte Skovgaard understreger, at et godt afkast og bæredygtighed sagtens kan gå hånd i hånd: ”Vores erfaringer med de bæredygtige investeringer er, at de også kan betale sig økonomisk, når man sammenligner med konventionelle investeringer uden de samme frasorteringer af selskaber. Man sætter altså ikke afkast og pension over styr ved at investere bæredygtigt.”

Det bekræftes også af internationale undersøgelser set i et længere tidsperspektiv. Det hænger sammen med, at virksomheder, der lægger vægt på god ledelse og hensyn til miljø og sociale forhold, har sunde værdier, der giver en god virksomhedskultur og tæt føling med virksomhedens udvikling på mange fronter. Desuden vil de virksomheder yderligere blive belønnet i årene, der kommer, i form af den øgede fokus på bæredygtighed – og straffen fra forbrugere og børsmarkeder til de virksomheder, der ikke lever op til de nye krav om ansvarlig adfærd, vil være tydelig.

Billigste billån til elbiler

Men Merkurs bæredygtighedskriterier handler om mere end investering. I dag kan man heller ikke få et lån i andelskassen til en ny benzin- eller dieselbil. Til gengæld yder pengeinstituttet attraktive lån til elbiler og plug-in hybridbiler – de billigste lån gives til elbiler, der anses for afgørende i klimakampen.

”Det koster noget for os at sige nej til finansiering af nye fossile biler. Men det er en vigtig del af vores værdikamp – omstillingen til et mere bæredygtigt samfund må gerne koste noget. Vi vil gerne udfordre, at omstillingen skal være omkostningsneutral. Hvis det skal være udgangspunktet, så går det alt for langsomt,” siger Charlotte Skovgaard.

Merkur bakker de attraktive lån til elbiler op med etableringen af en selvstændig, erhvervsdrivende fond, der skal sørge for at sætte ladestandere op rundt om i landet hos boligforeninger og dermed give et bidrag til udbygning af den infrastruktur, der er afgørende for, at flere vælger elbiler.

Merkurs store fokus på klimaproblemet kommer også til udtryk i relation til boliglån udover realkreditten, der tilbydes i samarbejde med Totalkredit. Med et Klimalån kan Merkurs kunder energirenovere deres bolig til en attraktiv rente, mens generel renovering eller nyt byggeri også belønnes med en lavere rente, hvis visse bæredygtighedskriterier er opfyldt.

Merkur Andelskasse stiller også krav til de forskellige typer virksomheder og organisationer, de vil låne penge ud til. Før en virksomhed eller institution kan bydes velkommen som kunde, har den været igennem en grundig vurdering i forhold til virksomhedens økonomi og dens påvirkning af samfundet i relation til eksempelvis miljø, klima og sociale forhold.

”Når du er erhvervskunde hos os, så er du screenet på mange kriterier. Det bliver set som et kvalitetsstempel for både forbrugere og virksomheder. Det er meget oppe i tiden at vise, at du er bæredygtig, og derfor er vores erhvervskunder også interesserede i, at vi offentliggør lister, hvoraf det fremgår, at de er kunder hos os,” siger Charlotte Skovgaard.

Del af globalt værdisamarbejde

Lars Pehrson, der sad på chefposten i Merkur i 38 år, var med til at stifte Global Alliance for Banking on Values (GABV) i 2009, som i dag tæller 63 finansielle institutioner på globalt plan. Og det er et samarbejde, der giver en vigtig videndeling og erfaringsudveksling, som er med til at understøtte Merkurs rolle som det bæredygtige fyrtårn i den danske finanssektor.

”Det er enormt værdifuldt for os at kunne trække på den viden og kompetence, der også er hos vores globale kolleger, når vi taler EU-lovgivning, CO2-opgørelsesmetoder og taksonomier for bæredygtighed. Så samarbejdet med vores globale kolleger betyder, at vi får en tyngde som er langt større end vores egentlige størrelse på det danske marked,” siger Charlotte Skovgaard.

Adspurgt om, hvor hun ser verden i 2030 i relation til de mange udfordringer, verden står overfor, er hun bekymret.

”Jeg er optimistisk i den forstand at jeg tror på, at vi kan sende verden i den rigtige retning, hvis vi handler på det og tager de beslutninger, der skal til. Men jeg er bekymret for, at dele af samfundet ikke tager bl.a. de miljømæssige udfordringer alvorligt nok. Vi skal have alle til at tage et personligt ansvar, og det handler også meget om viden og uddannelse. Jo mere viden du får om problemstillinger og de konsekvenser, som dine valg har, jo mere motiveret bliver du for at gøre noget bæredygtigt med dine penge.”

Bæredygtige investeringer i Merkur

Merkur tilbyder fire forskellige investeringsfonde fra Triodos - en hollandks kapitalforvalter, der er blandt verdens førende inden for bæredygtige investeringer. Triodos Pioneer Impact Fund investerer i små og mellemstore virksomheder, mens Triodos Global Equities Impact Fund har en koncentreret portefølje af aktier udstedt af store virksomheder. Triodos Euro Bond Impact Fund er baseret på euro-obligationer udstedt af børsnoterede selskaber og semi-offentlige institutioner samt EU-lande, mens Triodos Impact Mixed Fund har en koncentreret portefølje af globale aktier og obligationer.  

Læs mere på www.merkur.dk

Penge er magt. Derfor kan penge bruges til at påvirke bæredygtig udvikling i den rigtige retning.

Seneste nyt

Steffan4 (1)
Stil din transportør til ansvar: Bæredygtig logistik handler om mere end miljø
Henrik Pedersen 1
Instant lønudbetaling til vikarer med Freepay PayOut: Fremtiden er nu
Boxes on laptop computer. online shopping
Den grønne kurv vinder ordren i B2B-indkøb
Kardex_img_Customer_Bonver_01
Fremtidens logistikløsninger: Kardex forvandler e-handelslagre
kort2
De selvbetjenende B2B-kunder

Mest læste på BusinessReview.dk

DSC_0492_just - lab
Dansk brystkræftvaccine skal testes på patienter
Pila Pharma IMG_0725 (2)
PILA PHARMA baner vejen for nye tanker om behandling af diabetes og fedme
_CAP0102
Unilabs Pharma Solutions: Tæt på 40 års erfaring med kliniske studier
OC2A0036_1F
Jeudan går foran med strategi for samfundsansvar
etf021024
Energi Til Fremtiden
Søren-Damgaard-(SD)
Betydningen af forkøbsret og hjemfaldspligt ved ejendomstransaktioner
ecommerce101024
E-Commerce
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: Erhvervslejelovens § 14: Udlejers ret til at kræve ændring af lejevilkår
roland-samuel-jsMb895HTxY-unsplash--
Nyt branchefællesskab samler hele byggeriets værdikæde
Billede 1
Webshops opnår større ordrer med delbetalinger

Læs også

Steffan4 (1)
Stil din transportør til ansvar: Bæredygtig logistik handler om mere end miljø
Bæredygtighed er i dag en central prioritet for mange virksomheder, men det er vigtigt at huske, at bæredygtighed omfatter mere end...
COPYRIGHT RICKY JOHN MOIIOY
El-lastbiler på fremmarch: Drivkraft Danmark investerer i fremtidens transport
Transportsektoren står over for en af sine største omstillinger nogensinde: Overgangen fra diesel til el. Med det voksende fokus på...
Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Grøn omstilling driver europæisk konkurrenceevne
I en tid hvor Europas konkurrenceevne er under pres, er det afgørende at anerkende, at grøn omstilling og konkurrencedygtighed er hinandens...