Sponseret indhold

Datacentre kan være nøglen til bæredygtige data

Digital Realty’s nordiske direktør, Pernille Hoffmann. Foto: Digital Realty.

Af:

Om få år forventes datacentre at sluge strøm svarende til 17 procent af Danmarks samlede energiforbrug. De færreste virksomheder kan reelt skrue ned for deres dataforbrug, men til gengæld kan man gøre sin data mindre klimabelastende ved at placere sig i et såkaldt colocation datacenter. 

I udkanten af Ballerups industrikvarter er et af Danmarks foreløbig største colocation datacentre netop sat i drift. Bag murene står udstyr og personale klar og parat til at drive datacenter faciliteter med en samlet kapacitet på 14,4 MW og 7.000 kvadratmeter for virksomheder, der i stedet for at opretholde eget datacenter flytter deres udstyr til en colocation facilitet, hvor de deler plads, strøm, køling, forbindelser og sikkerhedsforanstaltninger med andre lejere.

Bygningen tilhører Digital Realty, tidligere Interxion, – en global datacenterudbyder med mere end 310 datacenter, fordelt på 50 byer og 6 kontinenter. Den er Digital Realty’s tredje datacenter i Danmark og er bygget på et førende design baseret på bæredygtige principper og energieffektivitet. 

Ifølge Digital Realty’s nordiske direktør, Pernille Hoffmann, er det stadig mere almindeligt, at virksomheder vælger colocation fremfor at opretholde eget datacenter. 

To vigtige årsager til, at virksomheder vælger Digital Realty som deres colocation leverandør, er dels en oppetid på 99,999 procent og det tårnhøje sikkerhedsniveau, virksomheden garanterer.

En tredje er, at man i datacentrene kan få direkte adgang til de netværkstjenester, cloud- og service-udbydere, man som virksomhed har behov for at forbinde sig med. 

Med Digital Realtys globale platform er det desuden nemt og enkelt for kunderne at eskalere deres forretning til andre lande. 

“Vi har i dag en stor mængde kunder i Danmark, der også er etablerede i udlandet og har behov for lokal colocation, og denne del kan vi supportere med vores setup,” udtaler Pernille Hoffmann.

For mange virksomheder handler det i høj grad om time-to-market – dvs. at undgå forsinkelser. 

”Ved at placere sig i et colocation datacenter, hvor man kan forbinde sig direkte med de cloud- og serviceudbydere, man har behov for, kan man spare tid. Millisekunder ganske vist, men i mange tilfælde er det afgørende for en virksomhed, hvis kunder forlanger gnidningsløs streaming eller lynhurtig overførsel af information,” forklarer Pernille Hoffmann. 

Hos Digital Realty i Danmark kan man få direkte adgang til mere end 60 netværksudbydere samt alle førende globale og lokale cloud-udbydere. Og efter Interxion er blevet til Digital Realty, er den direkte opkobling til alle dele af verden mulig via koncernens forbundne datacentre.

”Det er forskelligt, hvor mange nedværksudbydere virksomheder har behov for at forbinde sig med, og hvor meget service og sikkerhed, de ønsker. Vi skræddersyer løsningen til hver enkelt virksomhed og tilbyder hjælp fra vores Solutions Architects til at ramme den enkeltes behov. Løsningen kan i øvrigt løbende justeres i forhold til både plads, strøm eller forbindelser,” siger Pernille Hoffmann. 

Ud over økonomi, sikkerhed, forbindelser og hastighed, som Pernille Hoffmann har nævnt, er der én yderligere ting, som kunderne i stigende grad efterspørger, og som Digital Realty har som et af de vigtigste mål for den nære fremtid; at mindske den enorme klimabelastning, som data udgør i dag.  

”Data kræver enorme mængder af strøm og er en af nutidens helt store klimasyndere. Og intet tyder på, at vores dataforbrug vil falde. På globalt plan bruger vi hele tiden mere data, og de nye teknologier som AI (kunstig intelligens) er ekstremt data-tunge og vil få forbruget til at stige yderligere. Faktisk forventes det samlede strømforbrug at stige på trods af, at vores it-udstyr bliver mere effektivt og mindre strømkrævende, Ifølge Energistyrelsen vil datacentrene om få år – i 2030 – forbruge hele 17 procent af det samlede danske strømforbrug,” siger Pernille Hoffmann. Hun mener dog ikke, at de store datacentre er problemet – tværtimod mener hun, at de skal ses som en del af løsningen. Ifølge hende kan colocation datacentrene være en væsentlig bidragsyder til at reducere det samlede energiforbrug og CO2-udledning. De kan desuden spille en væsentlig rolle i udnyttelsespotentialet for genbrug af overskudsvarme. 

Undersøgelser (foretaget i 2023 af Rejoose Aps) viser, at et moderne colocation datacenter i udgangspunktet er dobbelt så effektivt, som virksomheders lokale datacentre og derfor udleder langt mindre CO2. Hvis en virksomhed flytter sit udstyr ind i et moderne colocation datacenter, kan de opleve en strømbesparelse på hele 25-40 procent. Hvis der desuden er tale om et datacenter, der ligesom Digital Realtys danske centre, udelukkende benytter grøn strøm, er udledningen endnu lavere. Endelig vil en faktor som genbrug af overskudsvarme til opvarmning af boliger og offentlige bygninger give en yderligere afledt gevinst. 

”Rent klimamæssigt giver det altså god mening at samle data-drift i store, effektive centre i stedet for at virksomheder driver deres egne datacentre. Dermed bliver colocation en måde at reducere sit klimaaftryk på,” siger Pernille Hoffmann. 

Men det kræver selvfølgelig, at datacenter-udbyderne forholder sig seriøst til bæredygtighedsproblematikken og arbejder aktivt på at gøre datacentrene så lidt klimabelastende som muligt. Hos Digital Realty er de ifølge Pernille Hoffmann meget fokuserede på at skabe grønnere og energieffektive datacentre. 

Digital Realty i Danmark har blandt andet tilsluttet sig EU’s code of conduct og EU’s Climate Neutral Data Centre Pact. Og som den første af deres størrelse har Digital Realty desuden tilsluttet sig Science Based Target Initiative (SBTi) – hvor de har forpligtet sig til at reducere deres scope 1 og 2 udledninger globalt med 68 procent inden 2030.

Digital Realty har ud over globale tiltag også foretaget en del lokale tiltag for at mindske klimabelastningen. F.eks. køber den danske afdeling kun strøm fra vedvarende energikilder, og de anvender grundvandskøl til at køle vandet i deres lukkede køle-ring, hvilket igen sparer strøm og sikrer et minimalt vandforbrug. 

“Og så er datacentrene alle gjort klar til at kunne sende overskudsvarmen videre. I øjeblikket venter vi f.eks. kun på, at Vestforbrænding bliver færdig med at geare deres distributionsnet til at kunne modtage overskudsvarme fra centrene i Ballerup, og indtil det forventes færdig i 2026 arbejder vi på en midlertidig løsning,” siger Pernille Hoffmann. 

Digital Realty’s klimaindsats ser ud til at virke. I januar i år offentliggjorde mediet Sustainability Magazine de 10 mest bæredygtige data-centre i verden, og her blev Digital Realty placeret som nummer to. 

”Den placering blev vi selvfølgelig glade for. Det er ikke længere en mulighed ikke at arbejde med bæredygtighed. Det er et kunde- og samfundskrav, og hos Digital Realty er det ikke kun en forretningstilgang. Vi mener, at vi har en samfundsmæssig forpligtelse til at forbedre vores klima og miljø mest muligt.” 

Digital Realty er en global udbyder af datacenterløsninger med hovedkontor i San Francisco, USA. Virksomheden driver mere end 310 datacentre i over 25 lande fordelt på seks kontinenter og er en af de største udbydere af colocation-tjenester i verden. I Danmark driver Digital Realty tre datacentre i Ballerup samt et remote site i Valby.
Digital Realty tilbyder en bred vifte af datacenter-tjenester, herunder colocation, private cloud, interconnection og managed services. Virksomheden er kendt for sin høje grad af sikkerhed og driftssikkerhed, og deres datacentre opfylder strenge sikkerhedsstandarder og certificeringer, som ISO 27001, PCI DSS og SOC 2.
Digital Realty’s datacentre er designet til at imødekomme behovene hos en bred vifte af kunder, herunder cloud- og IT-serviceudbydere, finansielle tjenester, sundhedssektoren, netværksoperatører og mange andre. Virksomheden er også meget engageret i at reducere sin miljøpåvirkning og har investeret i bæredygtige teknologier og praksisser for at reducere energiforbruget og CO2-udledningen fra deres datacentre.

Læs mere på www.digitalrealty.com

Rent klimamæssigt giver det altså god mening at samle data-drift i store, effektive centre i stedet for at virksomheder driver deres egne datacentre. Dermed bliver colocation en måde at reducere sit klimaaftryk på.

Mest læste på BusinessReview.dk

thumbnail_20220223_JSU0133
Betalingsløsninger suger alt for mange penge ud af forretningen
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål

Hvad betyder colocation?
Colocation er “datacenter as a service”. Med colocation har man fuld kontrol over eget it-udstyr men slipper for de udfordringer, der er forbundet med at bygge, sikre og drifte den bagvedlæggende infrastruktur i et datacenter.
Fordelene ved colocation er blandt andet muligheden for at reducere omkostningerne ved at opretholde eget datacenter, da du som virksomhed ikke behøver at investere i infrastruktur, compliance, sikkerhed, drift og vedligeholdelse af egne faciliteter. Derudover giver colocation også adgang til avancerede teknologier og infrastruktur, som der ikke vil være råd til at implementere og vedligeholde selv.
Via vores danske datacentre kan man få direkte adgang til vores lokale såvel som globale platform. En platform som forbinder virksomheder, teknologier og data sammen og er designet til at skabe den fleksibilitet og kontrol, som datatunge virksomheder har brug for at kunne understøtte deres produkt og digitale rejse.

Læs også

DSC00084 copy
Elgiganten vil give tech længere levetid
Der er sket en positiv udvikling i måden, vi arbejder med bæredygtighed på. Fordomme mod bestemte brancher brydes ned i takt med, at...
Aya Fabricius Colour - 1
Undgå Greenwashing: Bring kommunikation og innovation tættere på din kerneforretning
Kommunikation omkring bæredygtighed og risikoen for “greenwashing” er et hot og følsomt emne. Jeg støder ofte på både kommunikationsansvarlige...
Berit_Btil_ESG-artikel (1)
ESG - hvem fikser den?
Mange virksomheder får ikke eksekveret tilstrækkeligt på bæredygtighed og ESG til trods for ambitiøse mål og udmeldinger fra ledelsen. Sagen...