Dansk Erhverv vil sætte fart på digital, grøn omstilling med alliance

Dansk Erhverv har som ambition, at Danmark skal blive blandt de førende lande til at anvende digitale værktøjer i den grønne omstilling. Foto: Adobe Stock 135013608.

Af:

Dansk Erhverv har som ambition, at Danmark skal blive blandt de førende lande til at anvende digitale værktøjer i den grønne omstilling. Samlet forventes de nemlig at kunne levere op til 20 pct. af de nødvendige reduktioner i udledningen af klimagasser og er samtidig en omkostningseffektiv og hurtig vej til at opnå reduktionerne. EU har da også med rette gjort digital og grøn omstilling til en topprioritet under navnet ’twin transition’.

Skrevet af: Poul Noer, telepolitisk fagchef, Dansk Erhverv


I Dansk Erhverv har vi samlet en bred gruppe af virksomheder og organisationer i Alliancen for Digital og Grøn Omstilling, som gerne vil sætte mere fart på udrulningen af teknologierne i relevante sektorer. Digitaliseringsminister Marie Bjerre har budt initiativet velkommen og erklæret sig klar til en dialog om, hvordan vi får sat fart på. Det ser vi meget frem til.

Med en blanding af ærgrelse og forståelse kan vi nemlig konstatere, at de digitale løsninger ikke har haft den samme politiske og kommercielle opmærksomhed som en række store grønne projekter. Der vil ofte være mere swung over de store energiprojekter som fx etableringen af en energiø med tilhørende anlæg til over 200 mia. kr.

Brug for en samlet plan
Vi synes dog klart, at det også fortjener medvind i presse og politik, når fx en kommerciel aktør som PFA nu vil installere intelligent varmestyring i foreløbig 1800 boliger med udsigt til energibesparelser på 30 procent. Det samme gælder, når Salling Group vil gøre energiforbruget mere fleksibelt ved at udrulle en digital platform i 500 Nettobutikker. Hvis flere offentlige og private virksomheder går samme vej, vil effekten være et ordentligt grønt ryk fremad. 

Trods høje grønne ambitioner og gode erfaringer med udvikling og kommercialisering af klimateknologi er danske virksomheder desværre de mindst tilbøjelige i hele EU til at anvende digitale teknologier til grøn omstilling, viser en EU-undersøgelse. Tiden er derfor inde til at styrke fokus og udarbejde en samlet plan for udrulningen af de mange digitale, grønne værktøjer.

Kort anlægsfase og tilbagebetaling
Heldigvis er mange af løsningerne velafprøvede og tilgængelige på markedet, så vi behøver ikke at afvente et fremtidigt teknologispring. Anlægsfasen for de digitale værktøjer er typisk kort og gevinsterne kan hurtigt realiseres i form af reducerede energiregninger, hvilket også gør tilbagebetalingstiden kort.

Nok så vigtigt er det nødvendigt at gøre vores el- og energiforbrug mere fleksibelt, så vi kan håndtere en stigende produktion af vedvarende energi, der jo varierer med vind og vejr. Her er digitale energistyrings- og fleksibilitetsløsninger i forskellige sektorer, den såkaldte sektorkobling, en helt nødvendig brik.

Opfølgning på partnerskaber
Erhvervslivet vil gerne og har formuleret en række gode anbefalinger i både Klimapartnerskabet for Service, IT og Rådgivning (2020) og Digitaliseringspartnerskabet (2021). Nogle af dem fandt endda vej helt frem til den daværende S-regerings digitaliseringsstrategi sidste år. Men trods igangsættelse af undersøgende arbejder er partnerskabernes politiske anbefalinger kun i begrænset grad omsat til virkelighed. Vi vil i Alliancen for Digital og Grøn Omstilling nu samle tråden op fra partnerskaberne og sætte foden på speederen.

Alliancen består af virksomheder og organisationer, der på forskellige vis arbejder med disse problematikker. Det drejer sig ud over it- og teleselskaber om rådgivnings- energi og handelsvirksomheder samt institutionelle investorer, vidensinstitutioner og organisationer. I samarbejde vil udarbejde vores bedste bud på, hvordan digitale løsninger kan gøre en forskel for ressourceforbruget og klimaet med udgangspunkt i følgende sektorer:

  • Energi
  • Ejendomme og bolig 
  • Transport
  • Industri
  • Landbrug 
  • IT- og tele
  • Tværgående rammebetingelser

Der er pt. over 30 deltagere i alliancen, og der er fortsat mulighed for at slutte sig til den. Vi er overbeviste om, at erhvervslivet, vidensinstitutioner og det offentlige i fællesskab kan fremme den digitale innovation og rykke samfundet i en grøn retning.

Mest læste på BusinessReview.dk

Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
thumbnail_20220223_JSU0133
Betalingsløsninger suger alt for mange penge ud af forretningen
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her

Læs også

DSC00084 copy
Elgiganten vil give tech længere levetid
Der er sket en positiv udvikling i måden, vi arbejder med bæredygtighed på. Fordomme mod bestemte brancher brydes ned i takt med, at...
Aya Fabricius Colour - 1
Undgå Greenwashing: Bring kommunikation og innovation tættere på din kerneforretning
Kommunikation omkring bæredygtighed og risikoen for “greenwashing” er et hot og følsomt emne. Jeg støder ofte på både kommunikationsansvarlige...
Berit_Btil_ESG-artikel (1)
ESG - hvem fikser den?
Mange virksomheder får ikke eksekveret tilstrækkeligt på bæredygtighed og ESG til trods for ambitiøse mål og udmeldinger fra ledelsen. Sagen...