Sponseret indhold

Bæredygtigt keramik begejstrede på Building Green

Af:

Ultratynd SaphirKeramik og urinseparerende toiletter fra schweiziske Laufen, tiltrak sig masser af opmærksomhed på Building Green.

Det var schweiziske Laufen, der tilbage i 1983 opfandt højtryksstøbning af keramik, og dermed revolutionerede produktionshastigheden. Og det var selv samme designvirksomhed, der udtænkte, at et toilet ikke nødvendigvis skulle stå på gulvet, men lige så godt kunne hænge på væggen.

Og nu har det schweiziske producent så gjort det igen med to revolutionerende – og ikke mindst miljøvenlige produkter – som man netop har præsenteret på Building Green-messen.

Spørger man salgskonsulent, Anja Aabye, der viste de to produkter frem, kunne hun ikke have ønsket sig mere, når det kommer til opmærksomhed og interesserede spørgsmål:

– Vi havde to rigtig dejlige dage, hvor vi bestemt ikke kedede os, siger hun og nævner, at schweizernes frembringelser da også passede perfekt ind i programmet på en messe, med bæredygtighed som tema.

Færre skadelige stoffer
Laufens urinseparerende toiletter vakte da også udelt opmærksomhed. Men ikke fordi virksomheden er den første i verden, der er kommet op med idéen, men fordi – som Anja Aabye formulerer det – at virksomheden er den første, der har gjort installationen lækker at se på.

– Det synes vi i al beskedenhed, vi er sluppet rigtig godt fra, smiler hun og forklarer ideen bag:
– Det handler om, at vi som samfund kan opnå en miljømæssig fordel, hvis vi separerer og opsamler urinen ude hos producenten – om man så må sige – i stedet for at sende det hele ud gennem kloakken.

– Urinen indeholder nemlig store mængder nitrogen, fosfor og kalium, som der i forvejen udledes alt for meget af – bl.a. i landbruget. Pointen er, at man kan omdanne urinen til gødning – enten lokalt eller få det afhentet til behandling. Derefter kan gødningen erstatte noget af den kunstgødning, som ellers bliver spredt.

Dermed er save!, som toilettet hedder en reel mulighed for at reducere mængden af affaldsstoffer i grundvandet og samtidig spare ressourcer i forhold til rensning af spildevand.

Oplagt i nybyggeri
For at toilettet kan fungere, kræves i sagens natur, at et ekstra rør føres frem til badeværelset, så urinen kan sorteres fra i selve toilettet.

Røret leder derefter til en beholder, og eventuelt til et urinbehandlingsanlæg, hvor urinen forvandles til økologisk plantegødning. Selve anlægget fylder omkring 10 – 15 kvadratmeter afhængigt af udformning.

I den forbindelse lægger Anja Aabye da heller ikke skjul på, at save! måske ikke er det første, man vil tænke på, når man som lejligheds- eller parcelhusejer skal udskifte sit gamle toilet:

– Som det er nu, henvender save! sig mest til økologiske landsbyer, nybyggerier og ved totalrenoveringer af f.eks. boligblokke – netop fordi der kræves et ekstra rør og en tank. Men man kan også forestille sig, at kolonihaveforeninger og andre steder, hvor man selv står for spildevandsafledningen, kunne være interesserede.

– Netop i kolonihaveforeninger vil save! jo give ekstra meget mening, fordi man selv kan anvende den udvundne gødning, siger hun og fortæller, at 100 liter urin resulterer i syv liter flydende øko-gødning og 93 liter rent vand.

– Vandet er faktisk så rent, så det kan drikkes, selvom de fleste nok vil betakke sig. En mere oplagt anvendelse er at bruge det til f.eks. toiletskyl eller havevanding, siger Anja Aabye og peger på det andet produkt, som Laufen præsenterede på Building Green.

Tyndt, stærkt og miljøvenligt
Det drejer sig om håndvaske i den ekstremt tynde, men superstærke SaphirKeramik, som Laufen har udviklet.

Ud over de designmæssige muligheder, som materialet tilbyder, har SaphirKeramik også en række miljømæssige fordele, der berettiger dets tilstedeværelse på en bæredygtighedsmesse.

– Det ser måske en smule skrøbeligt ud med de fine linjer, men er faktisk stærkere end traditionel keramik, siger Anja Aabye og peger på den bagvedliggende pointe:

– Fælles gældende for alle typer af keramik er, at det er langtidsholdbart, hvilket betyder, at det i sagens natur også er miljøvenligt, da det sjældnere skal udskiftes. Dertil kommer, at en håndvask i SaphirKeramik, i kraft af materialets styrke er lettere end en traditionel håndvask, og dermed kræver færre ressourcer at transportere.

Som hånd i handske med DGNB
Anja Aabye peger selv på, at både save! og de nye håndvaske i SaphirKeramik er oplagte løsninger i DGNB/bæredygtigheds-certificerede byggerier. Og med interessen for Laufens produkter på Building Green er hun heller ikke i tvivl om, at udviklingen vil fortsætte.

– Et langt stykke hen ad vejen, kan politikerne jo være med til at gøre løsninger som save! attraktive ved f.eks. at give folk et fradrag, når de selv renser en del af deres spildevand. Men selvom det ikke skulle ske, er jeg ret sikker på, at den generelle udvikling vil resultere i en stor efterspørgsel på endnu mere miljøvenlige produkter, lyder det.

LAUFEN fremstiller produkter, der gør det muligt at spare på vores dyrebare vandressourcer.

Derved viser virksomheden sit engagement i at bevare en god balance i naturen. Man lægger derfor vægt på en miljøvenlig produktion, hvor man anvender energi, råvarer, vand m.m. på den mest effektive måde gennem hele fremstillingsprocessen. Denne optimering sætter krav til produktionen, og starter allerede under udviklingen af nye produktkoncepter og deres tekniske udvikling.

Læs mere på laufen.dk

Mest læste på BusinessReview.dk

airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
etf_
🔊 Nyt afsnit af "Energi til Fremtiden" – Uudnyttet potentiale i overskudsvarme
1
Lene Halse løfter køkken- og boligindretningen til nye højder
IAN-C-0005
Trods Blackstone-indgreb: Ian Winther-Høiland geninvesterer fortjeneste i ejendomsmarkedet
_J3I5661
Kunstig intelligens hjælper med at optimere kommunal sagsbehandling i byggesager

Læs også

DSC00084 copy
Elgiganten vil give tech længere levetid
Der er sket en positiv udvikling i måden, vi arbejder med bæredygtighed på. Fordomme mod bestemte brancher brydes ned i takt med, at...
Aya Fabricius Colour - 1
Undgå Greenwashing: Bring kommunikation og innovation tættere på din kerneforretning
Kommunikation omkring bæredygtighed og risikoen for “greenwashing” er et hot og følsomt emne. Jeg støder ofte på både kommunikationsansvarlige...
Berit_Btil_ESG-artikel (1)
ESG - hvem fikser den?
Mange virksomheder får ikke eksekveret tilstrækkeligt på bæredygtighed og ESG til trods for ambitiøse mål og udmeldinger fra ledelsen. Sagen...