Sponseret indhold

42.000 virksomheder får producentansvar

Marianne Roed Jakobsen, adm. direktør i VANA og Per Ahlmann Andersen, adm. direktør i GS1 Denmark

Af:

Vi skal bruge mindre og genanvende mere emballage – derfor får ca. 42.000 danske virksomheder fra 2025 et lovpligtigt producentansvar for den emballage, de sætter på markedet – også efter emballagen er tom og affaldssorteret af forbrugeren. Og allerede fra 2024 skal alle omfattede virksomheder være klar til at registrere deres emballagemængder. 

Er din virksomhed omfattet?
Alle virksomheder, der sætter emballage i omløb på det danske marked bliver omfattet af producentansvaret og får det økonomiske, juridiske og praktiske ansvar gennem hele emballagens livscyklus. Producentansvaret gælder for alle emballagetyper og -materialer.  

En kollektivordning løser opgaven for mange
Producentansvaret for emballage gælder lige fra produktion og indpakning, via forbrugerne, over indsamling og sortering og hele vejen til genanvendelsen i nye produkter. Det er en omfattende opgave, som de færreste virksomheder i praksis kan løfte alene. VANA løfter som kollektivordning opgaven for mange virksomheder i fællesskab gennem medlemskaber. Virksomheder bidrager med den nødvendige emballagedata, og VANA giver sikkerhed for, at medlemmerne lever op til deres producentansvar – juridisk, økonomisk og praktisk. 

Vana gør det nemt og effektivt
VANA er en not-for-profit organisation stiftet for erhvervslivet – af erhvervslivet. Det betyder, at vores medlemmer ikke betaler for unødige omkostninger; hvilket gør det langt mere økonomisk, effektivt og ubureaukratisk at være medlem af VANA, end hvis alle hver for sig skal håndtere egne emballager gennem hele genanvendelsesprocessen. Bag VANA står de 4 store brancheorganisationer: Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer og Dagsam. 

Stregkodesystemet skal lette producentansvar for emballage for danske virksomheder 
VANA og GS1 Denmark, der står bag stregkoderne i Danmark og globalt, er gået sammen om at udvikle en IT-platform til at håndtere det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.  Skåret ind til kernen er VANA og GS1 Denmark blevet enige om at udvikle en IT-platform til registrering af emballagedata. Platformen kommer til at hænge sammen med GS1’s i forvejen udbredte system for udveksling af produktdata, og målet er, at emballagedata så automatisk og simpelt som muligt kan blive indberettet til VANA. Dermed kan de op mod 42.000 danske produktions- og handelsvirksomheder, der om mindre end et år skal til at registrere deres emballagemængder i forbindelse med det udvidede producentansvar for emballage, klare en stor del af arbejdet med et system og en arbejdsgang, de i forvejen kender og bruger. Platformen skal bl.a. danne grundlag for, at VANA kan opkræve korrekt betaling for producentansvaret, og den skal kunne rumme alle, der er omfattet af producentansvaret – små såvel som store virksomheder. Derfor bliver den indrettet, så både medlemmer af GS1 Denmark og virksomheder, der ikke er medlemmer, kan bruge den gnidningsfrit.

”Det er helt afgørende for os, at vi kan hjælpe vores medlemmer med at leve op til producentansvaret så enkelt som muligt. Vi skal tilpasse os til erhvervslivet – ikke omvendt. Vores medlemmer skal kunne koncentrere sig om kerneforretningen og overlade bureaukratiet til os”, siger VANAs adm. direktør Marianne Roed Jakobsen.

Bliv medlem og vær klar
Der kan virke langt til 2025, men virksomheder skal allerede begynde at rapportere på deres emballager fra januar 2024. Og jo før man går i gang med forberedelserne, jo flere miljømæssige gevinster og besparelser vil der potentielt være at hente. Som medlem af VANA guider vi dig sikkert gennem forberedelserne og sørger for, at de nødvendige oplysninger bliver indberettet til de officielle registre til tiden.

Gør som de største
VANAs medlemmer er blandt de største aktører på markedet, hvilket giver fordele til alle vores medlemmer; for jo større emballagemængder, desto lavere bliver omkostninger til drift og administration, og desto større bliver VANAs forhandlingsstyrke i udbudssituationer.
Så gør som de største: Meld dig ind nu – det er gratis og uforpligtende.

Mest læste på BusinessReview.dk

Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
thumbnail_20220223_JSU0133
Betalingsløsninger suger alt for mange penge ud af forretningen
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her

Mød os på Loop Forum - stand nr. 62
Kom og sig hej til os! Vi står klar begge dage til at tage en snak med dig om, hvad det udvidede producentansvar for emballage betyder for din virksomhed, og hvordan VANA kan hjælpe dig med at blive klar. Du kan også bare kigge forbi og deltage i vores konkurrence – måske du bliver den heldige vinder af gavekurven.

Find svar på det meste på www.vana.dk

Læs også

DSC00084 copy
Elgiganten vil give tech længere levetid
Der er sket en positiv udvikling i måden, vi arbejder med bæredygtighed på. Fordomme mod bestemte brancher brydes ned i takt med, at...
Aya Fabricius Colour - 1
Undgå Greenwashing: Bring kommunikation og innovation tættere på din kerneforretning
Kommunikation omkring bæredygtighed og risikoen for “greenwashing” er et hot og følsomt emne. Jeg støder ofte på både kommunikationsansvarlige...
Berit_Btil_ESG-artikel (1)
ESG - hvem fikser den?
Mange virksomheder får ikke eksekveret tilstrækkeligt på bæredygtighed og ESG til trods for ambitiøse mål og udmeldinger fra ledelsen. Sagen...