Sponseret indhold

Tre direktører i samarbejde for en hel byggebranche

Administrerende direktør i EWII, Lars Bonderup Bjørn, administrerende direktør i COWI, Lars-Peter Søbye og Mads Kann-Rasmussen, administrerende direktør i VKR Holding, er klar til at fortsætte det gode samarbejde fra Urbantech programmet. Samtidig har VKR Holding netop lanceret venturekapitalfonden KOMPAS, der retter sig specifikt mod byggebranchen. (Foto: Christoffer Rosenfeldt)

Af:

Innovations- og accelerationsprogrammet Urbantech er nu slut. Men ånden i det lever videre, blandt andet gennem den nye venturefond KOMPAS, som retter sig specifikt mod byggebranchen. Stifter er VELUX’s ejer VKR Holding, som sammen med COWI og EWII har været aktive partnere i programmet – og efter eget udsagn har lært så meget, at de ser en række fordele i et fortsat samarbejde.

En lang rejse er slut – og så alligevel ikke helt. Over de seneste tre år har byggebranchen set en masse nye opstartsvirksomheder, der over en bred kam har beriget den med en række nye initiativer inden for blandt andet nye byggematerialer samt nye og mere effektive former at bygge på. Desuden kan nævnes nye og intelligente metoder til energistyring, reduktion af branchens CO2 aftryk, nye initiativer til cirkulær økonomi og meget mere.

Det er sket gennem Urbantech, et dansk innovations- og accelerationsprogram for verdens mest lovende, nye og innovative teknologivirksomheder. Målet har været, at disse skal bidrage til at styrke udviklingen af techbaserede løsninger til såvel bæredygtigt byggeri som byudvikling. En række af opstartsvirksomhederne har derfor ikke kun arbejdet med det bygningsmæssige, men også med fremtidens infrastruktur.

Forpligtelse til at skubbe på
Her i efteråret sluttede forløb nummer tre, og dermed er det farvel og tak for denne gang til Urbantech som koncept. Det blev i tidernes morgen initieret af Realdania i samarbejde med Industriens Fond, der også har ydet økonomisk støtte, samt tre af dansk erhvervslivs store aktører. Disse – ingeniørvirksomheden COWI, energiselskabet EWII samt vinduesproducenten VELUX – har imidlertid besluttet at videreføre samarbejdet. VELUX ejes af VKR Holding, der samtidig har skudt 1 mia. kr. i den helt nye venturefond KOMPAS, som retter sig specifikt mod byggebranchen. Mads Kann-Rasmussen, der er administrerende direktør i VKR Holding, er nemlig af den opfattelse, at koncernen har en forpligtelse til at være med til at skubbe byggebranchen endnu mere i den bæredygtige retning.

Rette beslutning på rette tid
”Når fonden etableres nu, er det fordi, vi mener tidspunktet er helt rigtigt. Jeg tror ikke, det ville have været en beslutning, vi havde været modne nok til at tage tidligere, men i VELUX har vi lært utrolig meget af samarbejdet med Urbantech, der på en række områder har udfordret os som virksomhed og har fået os til at tænke i nye baner. Mentalt har vi virkelig rykket os”, siger Mads Kann Rasmussen.

EJENDOMME møder ham sammen med Lars-Peter Søbye, der er administrerende direktør i COWI og Lars Bonderup Bjørn, der er administrerende direktør i EWII. Stedet er innovationshub’et BLOXHUB i det indre København, som sammen med entrepreneurhuset Rainmaking, Dansk Design Center og Dansk Arkitektur Center har stået for den praktiske facilitering af Urbantech programmet.

Har taget et mentalt tigerspring
”Over de tre år, vi har været med i Urbantech projektet, har den grønne bølge og hele bæredygtighedstanken ramt byggebranchen med massiv kraft. Det har vi kunnet mærke i vores samarbejde med vores mange forskellige partnere, så jeg er helt enig med Mads. Vi har også taget et mentalt tigerspring”, siger Lars-Peter Søbye idet han diskret antyder, at COWI i starten af 2022 er klar med en helt ny forretningsstrategi.

Samme holdning har Lars Bonderup Bjørn fra EWII. Udfordringen for en virksomhed som EWII er dog den lovgivning, der gælder for energisektoren. Han siger, det ikke er muligt hverken at være innovativ eller at tænke klimalovgivningen ind i de monopolregulerede aktiviteter. I den kommercielle del er der til gengæld frit slag, så her håber man at kunne skabe innovative løsninger, der kan gavne den monopolregulerede del af forretningen.

Lovgivningen skal følge med
”Jeg er derfor ikke i tvivl om, at der på sigt vil være en lang række fordele ved at fortsætte samarbejdet. Vores deltagelse i Urbantech har været en rejse, hvor vi tre virksomheder har deltaget som ligeværdige partnere”, siger Lars Bonderup Bjørn, der i løbet af projektet har oplevet, hvorledes adskillige innovative opstartsvirksomheder har rykket ved hele den grundlæggende tankegang om energistyring og ikke mindst energioptimering. En af de helt store udfordringer for energisektoren er imidlertid, at håndtering af forbrugernes energidata meget nemt kommer i konflikt med persondataforordningen (GDPR), hvilket tidligere energiminister Lars Christian Lilleholt (V) allerede for flere år påpegede under en konference hos COWI i Lyngby. Det understreger med al tydelighed, at lovgivningen skal tilpasses innovation og nye teknologiske muligheder.

Forretningsmæssigt incitament
”Samtidig med at vi har etableret den nye fond, er det imidlertid vigtigt at påpege, at vi naturligvis ikke blot gør det for vores blå øjnes skyld. Jeg mener det er vigtigt, at der er et forretningsmæssigt incitament i de projekter og virksomheder, vi fremover skal investere i, for det er dét, der skal være drivkraften”, siger Mads Kann-Rasmussen, og såvel Lars-Peter Søbye som Lars Bonderup Bjørn er ganske enige.

Kun en del af de opstartsvirksomheder, der har deltaget i Urbantech, har været rent danske, men flere udenlandske er siden startet op i Danmark. Målet har da også været at række ud over grænserne med henblik på at slå på tromme for Danmark som et godt sted at være innovator. Målet er præcis det samme med den nye KOMPAS fond. Den kommer også til at række ud til store dele af verden.

Kobots er en af de danske virksomheder, der har deltaget i Urbantech programmet. Her har man både fokus på øget produktivitet og bedre arbejdsmiljø på byggepladserne. Det har blandt andet resulteret i en mobil skærerobot, der kan automatisere processen, når der f.eks. skal skæres plader til vægbeklædning. Det kan ske både ved hjælp af en app og ved hjælp af stemmestyring. (Foto: Mathias Vilhelmsen)

Urbantech programmet har været afviklet over en periode på tre år, og i alt 39 iværksættervirksomheder har været igennem accelerationsforløbet. Programmet blev oprindelig initieret af Realdania, Industriens Fond, COWI, EWII og VELUX/VKR Holding. (Foto: Mathias Vilhelmsen)

Fakta om KOMPAS
KOMPAS er en uafhængig venturekapitalfond stiftet af VKR Holding med fokus på bæredygtighed og teknologisk innovation inden for fast ejendom, byggeri og produktion. KOMPAS vil investere 1 mia. DKK i nystartede teknologivirksomheder, som udvikler banebrydende løsninger, der kan ændre byggebranchen radikalt og skabe en mere bæredygtig fremtid. Målet for fonden er at opbygge en investeringsportefølje bestående af direkte investeringer i Europa, Israel og USA. Fonden opererer selvstændigt og er organiseret som et partnerskab, der administreres af partnerne Sebastian Peck og Talia Rafaeli.

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Screenshot 2024-03-13 at 08.23
Cybersikkerhed Epaper
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
FUJIFILM Diosynth Biotechnologies 8336 web
Biotek-dna gør FUJIFILM i Hillerød til ombejlet CDMO

Der er hård kamp om de kloge hoveder

Urbantech programmet har løbet over i alt tre år fra 2019 til 2021 og har hvert år inviteret både danske og internationale opstartsvirksomheder med i et tre måneders accelerationsforløb med efterfølgende alumneprogram. Såvel COWI som EWII og VELUX har på den front haft tætte udviklingssamarbejder med en række af disse i programmet, der ligeledes har haft mere end 100 mentorer tilknyttet. I alt 39 iværksættervirksomheder har deltaget og har indtil videre skabt mere end 118 arbejdspladser. 

Endnu mere bemærkelsesværdigt er det imidlertid, at det er lykkedes for iværksætterne at rejse 202 mio. kroner i samlet venturekapital, hvilket er dobbelt så meget som Urbantech programmet sigtede efter til at starte med. Det beviser dog også, at kampen om de innovative iværksættere er intensiveret. Det erkender administrerende direktør i VKR Holding, Mads Kann-Rasmussen. 

Selv om, der foreløbigt er placeret 1 mia. gode danske kroner i den nye KOMPAS venturefond, er kampen om at gøre sig lækker over opstartsvirksomhederne benhård. KOMPAS kigger nemlig ikke kun mod det danske marked, men også mod både resten af Europa samt USA, og her kommer man i skarp konkurrence med flere andre pengestærke investorer.

Podcast

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Nationalbanken Risikoråd: Solide ejendomskunder, trods afmatning i markedet Ejendomsbranchen har ofte en fremtrædende...
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGSLOVEN SENDT I HØRING - Billede Berlingske Ejendomme uge 13
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGS-LOVEN SENDT I HØRING
Skatteministeriet har sendt en ændring til ejendomsskatteloven og ejendomsvurderingsloven i høring. Ændringer er kærkomment nyt for...
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Det er en almindelig udbredt misforståelse, at tidsbegrænsede lejeaftaler højst kan indgås for en periode på 2 år. Denne misforståelse...