Sponseret indhold

Vigtigt første skridt mod fælles grønne it-kriterier

Foto: Adobe Stock

Af:

IT-Branchen arbejder lige nu på at udarbejde nogle fælles mål og indkøbskriterier for både erhvervslivet og det offentlige, så man kan købe mere grøn it i fremtiden.

Skærpede grønne indkøbskriterier bliver virkelighed, hvis du da som it-leverandør ikke allerede er blevet mødt af stigende krav og ønsker omkring dette. Så skarp var konklusionen på et netop afholdt møde om grøn omstilling i IT-Branchen. Sidste år blev hver 4. bestyrelsespost i Danmark besat af personer med bæredygtighedskompetencer. Og samtidig har 63% af de største danske virksomheder allerede CO2-mål i strategien, og hos godt hver fjerde CEO er disse mål skrevet ind i bonusordningen. Så der er ingen tvivl om, at kravene, til at kunne dokumentere sit grønne bidrag og bæredygtighed generelt, vil stige.

”Vi oplever flere og flere virksomheder, der arbejder på deres eget sæt af grønne krav. Og det er jo isoleret set rigtigt tænkt, men det skaber også en risiko for, at der vokser en hel jungle op af forskellige mål, krav og indikatorer, som it-leverandørerne skal leve op til,” udtaler Troels Johansen, chefkonsulent i IT-Branchen.

IT-Branchen havde derfor samlet Policy Boardet for Grøn omstilling til et indledende møde om, hvordan vi som branche får skabt en række fælles grønne minimumskrav og tildelingskriterier, som kunderne kan måle it-leverandørerne op mod hinanden på. Mål og kriterier, der bygger på internationale standarder og EU’s grønne indkøbskriterier (Green Public Procurement criteria).

Fokus på hardware og datacentre
Ambitionsniveauet for kravene til mere grønne og bæredygtige it-løsninger er højt i IT-Branchen, og der var også en god diskussion i boardet om, hvad kunderne ønsker at måle på, og hvad branchen reelt kan levere af data på ressourceforbrug og klimaaftryk. F.eks. oplevede nogle, at kunderne gerne ville kunne dokumentere energiforbruget helt ned på den enkelte applikation, system eller bruger. Men det kan være næsten umuligt at måle, hvis man som it-leverandør ikke ejer alle led i værdikæden, f.eks. inden for levering af datacenterydelser. Netop derfor er der brug for at blive enige om nogle fælles indkøbsmål, så hver virksomhedskunde ikke opfinder deres egne urealistiske målekriterier.

”Vi vil gerne definere nogle ambitiøse bæredygtighedsmål, så it-indkøberne kan sammenligne vores løsninger i forhold til den grønne agenda. Men vi skal også være realistiske i forhold til, hvad der praktisk er muligt, og derfor indgår vi også i en god og konstruktiv dialog med kunderne, så vi sammen kan fremme de grønne indkøb,” udtaler Troels Johansen.

Proces i gang inden stort industrimøde
Policy Boardet blev enige om, at man til at starte med, vil fokusere på grønne krav i forhold til hardware, datacentre, serverrum og cloud-tjenester, da det er de områder, hvor man er kommet længst i forhold til at måle på f.eks. levetid, genbrug og energiforbrug. Man kører nu en skriftlig proces for at blive skarpere på de mere konkrete indkøbskrav, så man kan præsentere dem til et større industrimøde, hvor bl.a. Mærsk, Ørsted, COOP, Rambøll og Hempel deltager.

Ambitionen er, at man sammen med nogle af Danmarks største it-indkøbere kan blive enige om en række grønne indkøbskriterier, som hele erhvervslivet efterfølgende kan opfordres til at bruge, når de skal investere i fremtidens it-løsninger.

Mest læste på BusinessReview.dk

Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...