Robotsalget går strygende – udnyttelsen halter

Welding robot in production plant or factory

Af:

Der købes og sælges robotter som aldrig før. Men mange af robotterne bliver stadig ikke udnyttet til fulde i den daglige drift, viser flere hundrede virksomhedsbesøg foretaget af Dansk Industri samt uvildige roboteksperter fra rådgivningsvirksomheden Gain & Co.

Mikkel Viager er uvildig rådgiver i robotter og automatisering hos Gain & Co. Mød ham og hans kolleger til Hi-messen ved stand L9352.

Det går rigtig godt for robotsalget i øjeblikket. Producenterne langer flere robotter end nogensinde over disken, og på blot fem år er mængden af robotter i dansk industri steget med 59 pct. i forhold til antallet af medarbejdere ifølge International Federation of Robotics.

Men trods købelysten er der stadig blandede erfaringer med at få udnyttet robotterne optimalt i den daglige drift. En stor del af industrien ser nemlig ikke ud til at få udnyttet kapaciteten til fulde og høste alle de ønskede produktivitetsgevinster. Det er konklusionen fra flere hundrede virksomhedsbesøg hos danske produktionsvirksomheder foretaget af Gain & Co samt Dansk Industri.

”De fleste virksomheder er stadig i begyndelsen af at lære, hvordan de udnytter teknologierne optimalt. Mange har et uudnyttet potentiale for at få langt mere ud af deres eksisterende robotter,” siger chefkonsulent hos Dansk Industri, Mark Fisker.

#HowToRobot: Dansk platform skal øge
industriens udbytte af robotter 

Det er svært for køber at gennemskue robot-markedet og finde den bedst egnede leverandør
i både Danmark og udlandet.

Det uvildige rådgivningshus Gain & Co lancerer derfor robotbranchens første officielle platform, der hjælper virksomheder med at finde de mest relevante robot-leverandører, integratorer og producenter.

#HowToRobot-platformen er anbefalet af bl.a. Dansk Industri og lanceres i forbindelse med Herning Industrimesse den 1.-3. oktober 2019.

Læs mere på

howtorobot.com 

Ny robotteknologi bliver dyrere end forventet
De fleste virksomheder køber robotter for at øge produktiviteten. I praksis oplever flere virksomheder dog, at det kniber med at indfri de høje forventninger, forklarer uvildig robotrådgiver hos Gain & Co Mikkel Viager.

”Der er en tendens til at overse væsentlige omkostninger og tekniske begrænsninger i teknologien,” siger han og forklarer, at det især er en udfordring, når man har med relativt ny robotteknologi at gøre.

Et eksempel er kollaborative robotter, som har vundet meget frem de seneste år. Denne type af robotter har flere fordele ifølge rådgiveren, blandt andet at de er lette at programmere og i nogle tilfælde kan anvendes uden afskærmning, da de stopper automatisk, når de støder ind i noget eller nogen.

Til gengæld er de ikke altid lige så hurtige og præcise som visse andre traditionelle industrirobotter.

”Vi ser flere eksempler på virksomheder, der ikke får analyseret deres behov grundigt nok til at begynde med og sat sig ind i de enkelte robotters muligheder og begrænsninger,” siger Mikkel Viager og tilføjer:

”Det er eksempelvis et problem, hvis man får sat en sikker, men langsom robot til at udføre tidskritisk arbejde. I værste fald kan robotten ikke bruges til opgaven.”

Robotter på førtidspension
I yderste konsekvens kan en svigtende robotløsning betyde, at den må kasseres, før investeringen er betalt hjem. Dette sker med jævne mellemrum i selv større virksomheder, vurderer Mikkel Viager:

”Vi har set eksempler på robotter til trecifrede millionbeløb blive skrottet kort efter anskaffelse, fordi de ikke kunne udføre arbejdet tilfredsstillende,” siger han.

Mange af disse fejlinvesteringer kan ifølge rådgiveren både undgås og rettes op på med grundigt forarbejde og en realistisk business case, der tager højde for alle væsentlige omkostninger og gevinster.

Har man allerede købt en robot, kan der ofte findes et forbedringspotentiale– eksempelvis ved at omprogrammere den til at håndtere nye typer af opgaver eller ved at optimere miljøet omkring den.

”Ny teknologi har en særlig evne til at begejstre, men også at gøre os mindre kritiske. De virksomheder, der får størst udbytte af robotter, er derfor også dem, der laver et grundigt forarbejde,” afslutter adm. direktør for Gain & Co, Søren Peters.

Gain & Co – uvildige rådgivere i robotter og automatisering

  • Dansk rådgivningsvirksomhed og en af få uvildige eksperter i robotteknologi på verdensplan. 
  • Har de to sidste år vurderet flere hundrede danske og udenlandske virksomheders potentiale for robotter.
  • Hjælper virksomheder med at automatisere fysiske processer, optimere eksisterende robotløsninger samt yde syn og skøn og rette op på kuldsejlede projekter.


Læs mere på

gainco.dk

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
sko_opdateret_
Change of Control-klausulers betydning
EZ_12-08-19_BII_9369
En game changer på vej inden for transplantation og infektionssygdomme
digital transformation concept in business, disruption
Coronakrisen har lært os meget om digitalisering

Læs også

Datacenter interiør
Kunstig intelligens stiller store krav til fremtidens datacentre
At drive et datacenter handler om meget mere end blot at putte en masse servere ind i en bygning. Stigende krav til applikationer og...
Natasha Saxberg, Sep 2021, IT, IT-branchen
AI bliver anderledes end alle andre revolutioner
Hvor den industrielle revolution omkring 1800-tallet og automatiseringsbølgen i starten af 1900-tallet i høj grad påvirkede medarbejdere...
Chatbot chat AI concept, artificial intelligence Businessman usi
Standardbrugerflader mindsker frygten for kunstig intelligens
I it-virksomheden itm8 arbejder man blandt andet med at implementere kunstig intelligens i mellemstore virksomheder. Ifølge partner...