Læg frygten på hylden og del dine data

Af:

Mange steder i udlandet – og i særdeleshed i Kina – deler virksomhederne flittigt data med hinanden. Det kunne vi lære rigtig meget af i Danmark, lyder det fra automationsgiganten Beckhoff. Administrerende direktør i Beckhoff Automation ApS, Michael Nielsen, kender ikke den helt præcise årsag til, at kinesiske virksomheder er rigtig gode til at dele deres data med hinanden.

– Måske har det med tradition og erfaring at gøre, eller måske skal forklaringen findes i den kollektivisme, som kineserne har været underlagt i årtier. Jeg er ikke antropolog, og jeg ved det ikke med sikkerhed, smiler han.

Det, der derimod er åbenlyst for Beckhoff-direktøren, er de fordele og synergieffekter, som det giver virksomhederne, når de slipper det krampagtige greb om egne data.

– Kineserne er rigtig gode til at spørge sig selv om, hvem der mon kunne have en interesse i de forskellige typer af data, som en given virksomhed ligger inde med. Og det er i hvert fald én af forklaringerne på, at det går så vanvittigt stærkt i Kina. De er simpelthen bedre til at læne sig op ad hinanden og udvikle ting sammen.

Alt for forsigtige
Og står det til Michael Nielsen, bør danske virksomheder – og i særdeleshed SMV-segmentet – så hurtigt som muligt tage ved lære af kineserne:

– Uden at det skal lyde helt forkert, så er vi herhjemme langt mere selvcentrerede og forsigtige i vores måde at drive virksomhed på. Vi køber ind til os selv, vi udvikler for os selv, og vi beholder data for os selv. Men på den måde går vi glip af store synergieffekter, for ingen kan alting selv, siger han og peger på de lyspunkter, der trods alt er:

– Ud over at lære af kineserne, tror jeg også de etablerede virksomheder bør kaste et blik på de unge iværksættere. Når de laver startups, sidder de i klynger i fælles huse og byder ind – og pludselig er der noget, der virker.

Frugtbar ud-af-boksen-tænkning
Som yderligere inspiration nævner Michael Nielsen skoleeksempel på, hvordan frygtløshed og ud-af-boksen-tænkning kan give gevinst for alle involverede. Og eksemplet er til og med af dansk oprindelse. Det handler om en mand, der servicerede og leverede elektroniske styringer til den slags malerkabiner, som autolakererne benytter sig af.

– Han fik ideen til, at han med autolakererens tilladelse kunne sælge de data, som styringen generede, videre til malingsproducenten. Producenten var fyr og flamme fordi han ikke bare fik indblik i, hvornår malingslageret var ved at være i bund, men også kunne se præcist hvor meget, der blev brugt af de enkelte produkter og hvornår. Det var guld værd for ham, siger Michael Nielsen og fortsætter:

– Og autolakereren var også glad, for han slap for selv at skulle ordre nye leverancer. Det var altså en klassisk win-win, siger Michael Nielsen og tilføjer, at idemanden senere udvidede konceptet ved også at sælge de aktuelle data til bilproducenterne:

– Tanken var, at de sikkert ville være interesserede i at vide, hvilken lak deres biler blev malet med ti år efter at de havde forladt fabrikken. Og selvfølgelig var de det, så det blev igen til en win-win for alle parter, lyder det.

Hvad med sikkerheden?
Nu vil skeptikerne måske indvende, at der i eksemplet ovenfor er tale om relativt simple og ufarlige data, som det er svært at misbruge. Og netop der er vi inde ved noget af sagens kerne – spørgsmålet om sikkerhed. For gør man ikke sig selv meget sårbar i det øjeblik, man lader andre støvsuge ens maskiner for data?

– Til det plejer jeg at sige, at man selvfølgelig altid skal have fokus på sin datasikkerhed. Men min pointe er, at sikkerheden ikke bliver ringere af, at du f.eks. lægger dine data op i skyen. Vi har de systemer, der kan kontrollere, hvem der får adgang, og hvad de får adgang til. Hvis ikke det var sikkert, ville det offentlige jo heller ikke turde lægge personfølsomme oplysninger ud på diverse sundhedsplatforme, og Microsoft ville heller ikke benytte cloud-løsninger i det omfang, de gør, siger Michael Nielsen.

Er vi kompetente nok?
Et andet forhold, der afholder mange fra at tage skridtet fuldt ud i forhold til IoT, Cloud-computing og Big Data, er spørgsmålet om tekniske kompetencer. Er de overhovedet til stede i virksomhederne?

– Det er naturligvis noget, man selv skal vurdere, siger Michael Nielsen. Men min fornemmelse er, at fænomener der har med deling af data at gøre, ofte bliver gjort til noget mere kompliceret, end de i virkeligheden er. De data, vi taler om, er jo langt hen ad vejen allerede til rådighed i maskinerne, og derfra skal de egentlig bare op i skyen. Det kan være, at der er behov for at modne dem lidt under vejs med et lille stykke kode, men det er altså ikke kæmpestore projekter, vi taler om, siger han og fortsætter.

– Når det er sagt, så er det klart, at det kræver en indsats. Min pointe er bare, at der måske ikke rigtig er nogen vej udenom, og at potentialet ved at komme med på vognen er stort – f.eks. i forhold til nye forretningsmodeller og i det hele taget nye måder at gøre tingene på, lyder det.

Seneste nyt

Foto BRE071124
ESG i ejendomsbranchen - med fokus på G 🔊
bre311024_
Ejendomme
Øresundsbroen 208
Grænseoverskridende regionalt samarbejde burde medtages i nationale strategier
Diana_1___
Sundhedssektorens komplekse udfordringer kan kun løses i partnerskaber – både kompetencer og funding skal samles
Katrina Feilberg
Innovation og velstand skal være nøgleord i europæisk life science-strategi

Mest læste på BusinessReview.dk

ecommerce101024
E-Commerce
lifescience 311024
Life Science
AGHercepTest mAb_GE001 Dako Omnis_Lab_8
Agilent Technologies: Globalt førende inden for kræftdiagnostik
etf021024
Energi Til Fremtiden
Mie Bilberg
Luk e-hullet, handling er nødvendig
etf221024
Udfordringer og muligheder for det danske elnet 🔊
Good Company
Den største forandring er ikke teknologien og den nye indretning
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: Begrænsninger for 80/20-ejendomme: Hvad skal du vide?
Jimmi Frederiksen bred
Salgsgigant i konstant bevægelse
Søren-Damgaard-(SD)
Ejendomsadvokaten: Closingbetingelser i ejendomstransaktioner

Læs også

Henrik Pedersen 1
Instant lønudbetaling til vikarer med Freepay PayOut: Fremtiden er nu
”Det har altid været et ønske i vores organisation at tilbyde en løsning, hvor arbejdstagere kan få deres penge med det samme efter...
Boxes on laptop computer. online shopping
Den grønne kurv vinder ordren i B2B-indkøb
I Dansk Industri´s B2B e-commerce analyse ses det, at nye bæredygtige trends for alvor slår igennem, når de professionelle danske indkøbere...
Kardex_img_Customer_Bonver_01
Fremtidens logistikløsninger: Kardex forvandler e-handelslagre
Når vi klikker ”køb nu” på en webshop, forventer vi, at varen hurtigt og effektivt lander på vores dørtrin. Men bag den simple handling...