Læg frygten på hylden og del dine data

A50I6260

Af:

Mange steder i udlandet – og i særdeleshed i Kina – deler virksomhederne flittigt data med hinanden. Det kunne vi lære rigtig meget af i Danmark, lyder det fra automationsgiganten Beckhoff. Administrerende direktør i Beckhoff Automation ApS, Michael Nielsen, kender ikke den helt præcise årsag til, at kinesiske virksomheder er rigtig gode til at dele deres data med hinanden.

– Måske har det med tradition og erfaring at gøre, eller måske skal forklaringen findes i den kollektivisme, som kineserne har været underlagt i årtier. Jeg er ikke antropolog, og jeg ved det ikke med sikkerhed, smiler han.

Det, der derimod er åbenlyst for Beckhoff-direktøren, er de fordele og synergieffekter, som det giver virksomhederne, når de slipper det krampagtige greb om egne data.

– Kineserne er rigtig gode til at spørge sig selv om, hvem der mon kunne have en interesse i de forskellige typer af data, som en given virksomhed ligger inde med. Og det er i hvert fald én af forklaringerne på, at det går så vanvittigt stærkt i Kina. De er simpelthen bedre til at læne sig op ad hinanden og udvikle ting sammen.

Alt for forsigtige
Og står det til Michael Nielsen, bør danske virksomheder – og i særdeleshed SMV-segmentet – så hurtigt som muligt tage ved lære af kineserne:

– Uden at det skal lyde helt forkert, så er vi herhjemme langt mere selvcentrerede og forsigtige i vores måde at drive virksomhed på. Vi køber ind til os selv, vi udvikler for os selv, og vi beholder data for os selv. Men på den måde går vi glip af store synergieffekter, for ingen kan alting selv, siger han og peger på de lyspunkter, der trods alt er:

– Ud over at lære af kineserne, tror jeg også de etablerede virksomheder bør kaste et blik på de unge iværksættere. Når de laver startups, sidder de i klynger i fælles huse og byder ind – og pludselig er der noget, der virker.

Frugtbar ud-af-boksen-tænkning
Som yderligere inspiration nævner Michael Nielsen skoleeksempel på, hvordan frygtløshed og ud-af-boksen-tænkning kan give gevinst for alle involverede. Og eksemplet er til og med af dansk oprindelse. Det handler om en mand, der servicerede og leverede elektroniske styringer til den slags malerkabiner, som autolakererne benytter sig af.

– Han fik ideen til, at han med autolakererens tilladelse kunne sælge de data, som styringen generede, videre til malingsproducenten. Producenten var fyr og flamme fordi han ikke bare fik indblik i, hvornår malingslageret var ved at være i bund, men også kunne se præcist hvor meget, der blev brugt af de enkelte produkter og hvornår. Det var guld værd for ham, siger Michael Nielsen og fortsætter:

– Og autolakereren var også glad, for han slap for selv at skulle ordre nye leverancer. Det var altså en klassisk win-win, siger Michael Nielsen og tilføjer, at idemanden senere udvidede konceptet ved også at sælge de aktuelle data til bilproducenterne:

– Tanken var, at de sikkert ville være interesserede i at vide, hvilken lak deres biler blev malet med ti år efter at de havde forladt fabrikken. Og selvfølgelig var de det, så det blev igen til en win-win for alle parter, lyder det.

Hvad med sikkerheden?
Nu vil skeptikerne måske indvende, at der i eksemplet ovenfor er tale om relativt simple og ufarlige data, som det er svært at misbruge. Og netop der er vi inde ved noget af sagens kerne – spørgsmålet om sikkerhed. For gør man ikke sig selv meget sårbar i det øjeblik, man lader andre støvsuge ens maskiner for data?

– Til det plejer jeg at sige, at man selvfølgelig altid skal have fokus på sin datasikkerhed. Men min pointe er, at sikkerheden ikke bliver ringere af, at du f.eks. lægger dine data op i skyen. Vi har de systemer, der kan kontrollere, hvem der får adgang, og hvad de får adgang til. Hvis ikke det var sikkert, ville det offentlige jo heller ikke turde lægge personfølsomme oplysninger ud på diverse sundhedsplatforme, og Microsoft ville heller ikke benytte cloud-løsninger i det omfang, de gør, siger Michael Nielsen.

Er vi kompetente nok?
Et andet forhold, der afholder mange fra at tage skridtet fuldt ud i forhold til IoT, Cloud-computing og Big Data, er spørgsmålet om tekniske kompetencer. Er de overhovedet til stede i virksomhederne?

– Det er naturligvis noget, man selv skal vurdere, siger Michael Nielsen. Men min fornemmelse er, at fænomener der har med deling af data at gøre, ofte bliver gjort til noget mere kompliceret, end de i virkeligheden er. De data, vi taler om, er jo langt hen ad vejen allerede til rådighed i maskinerne, og derfra skal de egentlig bare op i skyen. Det kan være, at der er behov for at modne dem lidt under vejs med et lille stykke kode, men det er altså ikke kæmpestore projekter, vi taler om, siger han og fortsætter.

– Når det er sagt, så er det klart, at det kræver en indsats. Min pointe er bare, at der måske ikke rigtig er nogen vej udenom, og at potentialet ved at komme med på vognen er stort – f.eks. i forhold til nye forretningsmodeller og i det hele taget nye måder at gøre tingene på, lyder det.

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
2N Pharma gruppebillede redigeret
”Hvis vi har ret, vil det forandre verden”
ejd 130624
Ejendomme Epaper
Young scientist looking through a microscope in a laboratory. Young scientist doing some research
Den gode idé skal beskyttes i tide
AVDAN det virtuelle m├©de_1
Der er én faktor der afgør, om jeres videomøder er professionelle

Læs også

Datacenter interiør
Kunstig intelligens stiller store krav til fremtidens datacentre
At drive et datacenter handler om meget mere end blot at putte en masse servere ind i en bygning. Stigende krav til applikationer og...
Natasha Saxberg, Sep 2021, IT, IT-branchen
AI bliver anderledes end alle andre revolutioner
Hvor den industrielle revolution omkring 1800-tallet og automatiseringsbølgen i starten af 1900-tallet i høj grad påvirkede medarbejdere...
Chatbot chat AI concept, artificial intelligence Businessman usi
Standardbrugerflader mindsker frygten for kunstig intelligens
I it-virksomheden itm8 arbejder man blandt andet med at implementere kunstig intelligens i mellemstore virksomheder. Ifølge partner...