Lad os holde fast i Danmarks digitale forspring

adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, Dansk Industri

Af:

Det seneste halvandet år har på mange måder været forfærdeligt for os som danskere og hele vores samfund. Men på et område har vi set en utrolig positiv udvikling, både i den enkelte virksomhed og politisk. Digitalisering har vist sit værd, og vi har alle måtte lære at holde af det digitale. Rigtig mange ting, vi ikke troede muligt, kan faktisk godt fungere i et digitalt univers. F.eks. at holde virksomheden i gang, levere funktionel undervisning og endda hjemmetræning i stuerne.

Det positive i den udvikling er, at rigtig mange danskere har fået digitalisering tæt ind på livet, og har fået lidt mere mod på det digitale. Det gælder den enkelte medarbejder, virksomhedslederen og ikke mindst statsministeren, der offentligt har betegnet sig selv som ”digital omvendt” – fordi vi som et af verdens mest digitale lande har klaret os bedre gennem coronakrisen end mange andre lande – ikke mindst på grund af de digitale hjælpemidler. Og heldigvis er der også opbakning fra en stor del af Folketinget.

Danske virksomheder og den offentlige sektor har i denne sammenhæng en helt unik position. Vi har været dygtige til at gribe nye teknologier, bruge data, robotter og digitalisere langesomme manuelle processer, i alt fra sagsbehandling til lagerstyring til at revolutionere arbejdsgange på fabrikken, på sygehuset og på advokatkontoret. Men vi kan gøre det endnu bedre. Vi skal blive endnu bedre til at sætte vores data i spil og skabe værdi for både borgere, virksomheder og den offentlige sektor, men under de rette rammevilkår.

Jeg har den fornøjelse at sidde med i regeringens digitaliseringspartnerskab. Her skal en række erhvervsledere sammen med regeringen komme med konkrete forslag til, hvordan vi fremover kan høste endnu større gevinster af avanceret teknologi og digitale værktøjer – i den offentlige sektor og i virksomhederne. I DI har vi en klar prioritering. Vi skal have verdens bedste sundhedssektor med hurtigere og bedre diagnosticering. Vi skal sikre, at Danmark forbliver frontløbere i den grønne omstilling. Vi skal være verdens bedste land at drive virksomhed i – med digitaliseret kontakt til myndighederne og dermed mindre bureaukrati og bøvl. Til sidst, men ikke mindst, skal vi sikre en større digital talentmasse gennem bedre uddannelser og opkvalificering af kompetencer. Digitalisering skal være for de mange og ikke for de få. Målet er at sikre et stærkere og mere velstående velfærdssamfund gennem digitalisering – til gavn for alle danskere.

Vi kan kun lykkes med de konkrete forslag ved at have en fælles dialog mellem erhvervslivet og det offentlige. Her er det vigtigt, at erhvervslivet bliver repræsenteret af en bred skare af virksomheder og ikke blot de digitale. Digitalisering påvirker både byggebranchen, fødevareproduktionen, sundhedsvæsenet og mange flere. Derfor er det også afgørende, at en fælles dialog om fremtidens digitalisering foregår blandt en bred kreds af topledere fra det danske erhvervsliv. Det sætter DI fokus på med vores nye taskforce CEO Commitment, som samler en række af DI’s medlemsvirksomheder, der kommer med konkrete løsninger til, at Danmark kan beholde den digitale anførertrøje.

Vækst trukket af investeringer i it og digitalisering er det, der skal få os ud af den økonomiske stilstand. I en spørgeskemaundersøgelse i efteråret forventede de danske virksomheder samlet set at investere over fem mia. kr. mere i it i 2020 end året før. Det investeringsløft skønnes at løfte produktivitetsvæksten med godt 1,4 mia. kr. i 2021. Det svarer til et afkast af investeringen på ca. 15 pct. efter det første år.

Men det er de store virksomheder, der trækker lokomotivet, mens mange små og mellemstore står tilbage på perronen. Ud af de godt fem mia. kr., som virksomhederne skønnede at øge deres it-udgifter med i 2020, er det kun lidt over en halv mia. kr., som ventes brugt i SMV’erne. At øge investeringslysten i vores SMV’er er derfor også et af de helt centrale ambitioner, som jeg bærer ind i arbejdet i digitaliseringspartnerskabet. Den digitale udvikling venter ikke på nogen, derfor skal vi have samarbejdet op i kadence.

Vi skal spørge hinanden: Har den her regulering eller praksis et formål, der er vigtigere end at få udviklet nye og bedre digitale måder at behandle de syge, mindske ressourceforbruget eller noget helt tredje. Hvis ikke, så skal den laves om med det samme, så vores virksomheder hurtigst muligt kan komme videre og udnytte det momentum, der er for at gå videre af den digitale vej netop nu. Vi skal derfor have skabt den rette balance mellem innovation og etik, for kun på den måde kan vi fastholde Danmarks digitale forspring 

Mest læste på BusinessReview.dk

2N Pharma gruppebillede redigeret
”Hvis vi har ret, vil det forandre verden”
ejd 130624
Ejendomme Epaper
Mette Abildgaard--
Kvindelig intuition kan aflæses på bundlinjen
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi
SKO_billede
Change of Control-klausulers betydning i ejendomstransaktioner

Læs også

Datacenter interiør
Kunstig intelligens stiller store krav til fremtidens datacentre
At drive et datacenter handler om meget mere end blot at putte en masse servere ind i en bygning. Stigende krav til applikationer og...
Natasha Saxberg, Sep 2021, IT, IT-branchen
AI bliver anderledes end alle andre revolutioner
Hvor den industrielle revolution omkring 1800-tallet og automatiseringsbølgen i starten af 1900-tallet i høj grad påvirkede medarbejdere...
Chatbot chat AI concept, artificial intelligence Businessman usi
Standardbrugerflader mindsker frygten for kunstig intelligens
I it-virksomheden itm8 arbejder man blandt andet med at implementere kunstig intelligens i mellemstore virksomheder. Ifølge partner...