Adgang til kapital er af vital betydning for tech-startups. Og det kniber i Danmark.
Undersøgelser fra IT-Branchen fra april i år viser, at 27 pct. af de adspurgte IT-virksomheder har forsøgt at rejse kapital inden for de seneste tre år, men at det mislykkedes for mere end hver fjerde virksomhed. Historisk har det for virksomheder været naturligt at søge bankfinansiering.
”Tech-startups er imidlertid karakteriseret ved, at der normalt ikke er fysiske anlægsaktiver. En traditionel bank i Danmark kan godt lide fysiske anlægsaktiver, fordi man kan tage pant i disse. Tech-startups har ofte software som det vigtigste anlægsaktiv, og det er for vores traditionelle bank lig med risiko, fordi det ikke er fysisk, som f.eks. en ejendom eller maskiner,” forklarer Michael Moesgaard Andersen, der er formand IT-Branchens udvalg for iværksætteri, kapital og vækst.
I USA, hvor udviklingen er gået meget hurtigere end i Danmark, er der en anden tilgang. Her tager långiver/investor ikke pant i fysiske anlægsaktiver, men i patenter. Det har gjort finansieringsmulighederne lettere for både banker og andre. Denne udvikling er endnu ikke slået markant igennem i Danmark.
Gerne finansiering fra pensionsfonde
Brancheorganisationen IT-Branchen håber derfor, at eksempelvis pensionsfondene og de erhvervsdrivende fonde, der har opbygget deres formuer under skattebegunstigede former, vil investere mere i danske tech-startups. ”Ved de seneste lovændringer for ATP, har IT-Branchen slået til lyd for, at ATP skal investere mere i tech-startups, både i unoterede selskaber og selskaber på First North og andre vækstbørser, hvilket kun er delvis imødekommet, da ATP typisk først ønsker at gå ind i vækstvirksomheder, når de er forholdsvis langt henne i deres livscyklus,” siger Michael Moesgaard Andersen.
Udvikling af kapitalværktøjer til at forbedre vilkårene for det, der i USA kaldes C- og D-finansieringsrunder, kan være med til at skabe de eftertragtede Unicons.
”Vi har i IT-Branchen med glæde noteret os, at regeringen har taget spørgsmålet op som et selvstændigt mål i forbindelse med den planlagte sammenlægning af tre statslige fonde, men vi mangler at se, om udmøntningen bliver tilfredsstillende,” understreger Michael Moesgaard Andersen.
Restriktiv SKAT-praksis er ødelæggende
Desuden peger brancheorganisationen på udfordringer i forbindelse med SKAT’s praksis i forhold til skattekredit.
”SKAT bør opgive sin nye praksis om ikke at anerkende softwareudvikling som udvikling. Det er vigtigt at gøre noget ved, da SKAT’s krav om tilbagebetaling af skattekredit ellers vil afstedkomme en konkursbølge blandt tech-startups. Der bør være mulighed for en retlig prøvelse af dette principielle spørgsmål,” siger Michael Moesgaard Andersen.