IT-Branchen: Tech-startups skal have nemmere adgang til kapital

Michael Moesgaard Andersen, formand IT-Branchens udvalg for iværksætteri, kapital og vækst.

Af:

Adgang til kapital er af vital betydning for tech-startups. Og det kniber i Danmark.

Undersøgelser fra IT-Branchen fra april i år viser, at 27 pct. af de adspurgte IT-virksomheder har forsøgt at rejse kapital inden for de seneste tre år, men at det mislykkedes for mere end hver fjerde virksomhed. Historisk har det for virksomheder været naturligt at søge bankfinansiering. 

”Tech-startups er imidlertid karakteriseret ved, at der normalt ikke er fysiske anlægsaktiver. En traditionel bank i Danmark kan godt lide fysiske anlægsaktiver, fordi man kan tage pant i disse. Tech-startups har ofte software som det vigtigste anlægsaktiv, og det er for vores traditionelle bank lig med risiko, fordi det ikke er fysisk, som f.eks. en ejendom eller maskiner,” forklarer Michael Moesgaard Andersen, der er formand IT-Branchens udvalg for iværksætteri, kapital og vækst.

I USA, hvor udviklingen er gået meget hurtigere end i Danmark, er der en anden tilgang. Her tager långiver/investor ikke pant i fysiske anlægsaktiver, men i patenter. Det har gjort finansieringsmulighederne lettere for både banker og andre. Denne udvikling er endnu ikke slået markant igennem i Danmark.

Gerne finansiering fra pensionsfonde
Brancheorganisationen IT-Branchen håber derfor, at eksempelvis pensionsfondene og de erhvervsdrivende fonde, der har opbygget deres formuer under skattebegunstigede former, vil investere mere i danske tech-startups. ”Ved de seneste lovændringer for ATP, har IT-Branchen slået til lyd for, at ATP skal investere mere i tech-startups, både i unoterede selskaber og selskaber på First North og andre vækstbørser, hvilket kun er delvis imødekommet, da ATP typisk først ønsker at gå ind i vækstvirksomheder, når de er forholdsvis langt henne i deres livscyklus,” siger Michael Moesgaard Andersen.

Udvikling af kapitalværktøjer til at forbedre vilkårene for det, der i USA kaldes C- og D-finansieringsrunder, kan være med til at skabe de eftertragtede Unicons.

”Vi har i IT-Branchen med glæde noteret os, at regeringen har taget spørgsmålet op som et selvstændigt mål i forbindelse med den planlagte sammenlægning af tre statslige fonde, men vi mangler at se, om udmøntningen bliver tilfredsstillende,” understreger Michael Moesgaard Andersen.

Restriktiv SKAT-praksis er ødelæggende
Desuden peger brancheorganisationen på udfordringer i forbindelse med SKAT’s praksis i forhold til skattekredit.

”SKAT bør opgive sin nye praksis om ikke at anerkende softwareudvikling som udvikling. Det er vigtigt at gøre noget ved, da SKAT’s krav om tilbagebetaling af skattekredit ellers vil afstedkomme en konkursbølge blandt tech-startups. Der bør være mulighed for en retlig prøvelse af dette principielle spørgsmål,” siger Michael Moesgaard Andersen.

Når banken siger nej

Når bankerne siger nej til finansiering kan tech-startups i stedet prøve alternative muligheder:

A) Der er ventureselskaber, der har specialiseret sig i tech-startups, f.eks. byFounders, Seed Capital og Nordic Eye. Vækstfonden har også en ”venturearm”, der går ind med venturekapital til tech-startups.

B) Mindre kapitaltilførsel kan fås hos Innovationsfonden (hvor der ikke er tale om lån, men et tilskud) og Pre-seed Ventures. 

C) Der er efterhånden et velorganiseret net af Business Angels i Danmark, hvoraf den vigtigste del er organiseret i DanBan. Man kan enten gå direkte til en Business Angel eller deltage i nogle af DanBans mange pitch-events. Nogle gange syndikerer Business Angels også deres investeringer, således at det enkelte firma får en større kapitaltilførsel, end den enkelte Business Angel vil være parat til.

D) Kan man ikke få en kassekreditforøgelse i banken, og slår A), B) og C) fejl, så står Vækstfonden parat med låneordninger. Disse indebærer typisk en høj rente, diverse gebyrer og nogle gange et succes fee element. Det betyder, at den samlede pris for et lån her kan blive høj, og det afspejler, at Vækstfondens lånemuligheder for mange er sidste udvej.

Seneste nyt

Foto bre051224
AKF vinder Årets Bæredygtighedspris 2024 🔊
bre281124
Ejendomme
Køhlers Have
Boligbyggeriet ser ud til at komme op i tempo igen
Winners gold trophy with golden star confetti
Årets vindere af ejendomsbranchens priser er fundet
default
Kopenhagen Furs tidligere hovedsæde i Glostrup til salg for 630 mio. kr.

Mest læste på BusinessReview.dk

bre141124
Ejendomme
Stationsparken-in-Glostrup_lowres
3 hurtige
Reg_compliance_article
Etisk markedsføring: Reglerne for markedsføring af lægemidler
Jabra Evolve2 55 female working in office listening to a call boom arm up_ Large CMYK
Stemmen –arbejdsdagens nye nøgleværktøj
DSCF6432-tryk
KLIFO satser stort på området for medicinsk udstyr
man-273635_1920
Onboarding i en coronatid: Efter en måned har Bo endnu ikke mødt sine nye kolleger
_DSC7782
Danmarks største batteri
Portræt Adm direktør i Dansk Erhverv BNrian Mikkelsen
Vi kan leve af sundhed i Danmark
1
Brobizz viser vejen i Europa
Ikanobolig_Rene_0003_high frit--
Ejendomsudvikleren: Social bæredygtighed er blevet et nyt omdrejningspunkt for boligudvikling

IT-Branchen er Danmarks største brancheorganisation for IT- og televirksomheder. IT-Branchen brænder for at skabe et digitalt samfund for alle, og hvor Danmark står som et globalt fyrtårn, fordi vi udnytter teknologien til gavn for klimaet, økonomien og det enkelte menneske.

Trods det nymodens navn kan IT-Branchen faktisk spore sine aner helt tilbage til 1917, hvor en kreds af importører stiftede ”Foreningen af Skrive Maskine Importører i Danmark”. Den gang, som nu, handlede det om at skabe forståelse for, at ny teknologi kan være med til at skabe vækst i erhvervslivet til gavn for samfundet.

IT-Branchen tæller ca. 800 medlemsvirksomheder. Hele branchen anslås at bestå af godt 4.300 virksomheder, der med ca. 95.000 ansatte i 2020 omsatte for ikke mindre end 248 mia. kr. 

Se mere på www.itb.dk

Læs også

Henrik Pedersen 1
Instant lønudbetaling til vikarer med Freepay PayOut: Fremtiden er nu
”Det har altid været et ønske i vores organisation at tilbyde en løsning, hvor arbejdstagere kan få deres penge med det samme efter...
Boxes on laptop computer. online shopping
Den grønne kurv vinder ordren i B2B-indkøb
I Dansk Industri´s B2B e-commerce analyse ses det, at nye bæredygtige trends for alvor slår igennem, når de professionelle danske indkøbere...
Kardex_img_Customer_Bonver_01
Fremtidens logistikløsninger: Kardex forvandler e-handelslagre
Når vi klikker ”køb nu” på en webshop, forventer vi, at varen hurtigt og effektivt lander på vores dørtrin. Men bag den simple handling...