Sponseret indhold

Intelligente droner vinder Industriens Fonds AI-pris

Af:

Den danske virksomhed Reblade, der arbejder med droner til vedligeholdelse og reparation af vindmøllevinger, har vundet Industriens Fonds AI-pris på 200.000 kr.

Torsdag den 26. oktober blev konferencen AI Denmark Summit 2023 afholdt. Her blev Industriens Fonds AI-pris, der skal fremme brugen af kunstig intelligens i dansk erhvervsliv, uddelt foran over 300 deltagere. Vinderen blev virksomheden Reblade, som kunne gå hjem med 200.000 kr.

”Vi er enormt stolte af prisen, og med AI’s hjælp tør vi nu konkurrere med de helt store inden for vores branche. Ved at kombinere to essentielle elementer – sikkerhed og hastighed – sikrer AI, at processerne omkring at reparere vindmøllevinger forløber sikkert og hurtigt. Det sker mere sikkert end et menneske kan betjene vores droneteknologi og hurtigere, end et menneske kan reagere,” siger Frank Kjerstein, der er direktør for Reblade.

Reblade har fået hjælp af AI Denmark til at anvende AI på to centrale områder. Først og fremmest bruges AI til at sikre præcise landinger af droner på vindmøllevinger i flere hundrede meters højde. Kameraer på dronen, kombineret med AI, muliggør hurtige justeringer under landingsprocessen og sikrer optimal landing – selv i kraftige vindstød på havet. Derudover spiller AI en afgørende rolle i automatiseringen af reparationsprocesser på vindmøllevinger.

”Reblade er i den grad lykkedes med at bruge kunstig intelligens til at optimere forretningen. Både ved landing på møllevingerne og når selve reparationerne skal udføres, er AI en afgørende medspiller, som har ført gode resultater med sig. På den måde er Reblade et godt eksempel på, at kunstig intelligens kan bane vejen for øget konkurrenceevne og gladere kunder. Derfor skal der selvfølgelig lyde et kæmpe tillykke til Reblade, som velfortjente vindere af Industriens Fonds AI-pris,” siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond.

Stærk finalefelt
Reblade blev årets vinder foran et stærkt finalefelt med Svinerådgivningen og FarmDroid.

Svinerådgivningen, en rådgivningsvirksomhed for landmænd og svineproducenter, har fået hjælp til at integrere kunstig intelligens for at forbedre deres vurdering af grisenes tilstand. Udover virksomhedens traditionelle rådgivningstjenester har de en afdeling, hvor de udfører tests for foderstof-firmaer ved at vurdere forskellige foderingrediensers effekt på grise.

Med hjælp fra AI kan virksomheden nu præcist vurdere afføring fra grisene, identificere konsistens og detektere tegn på diarre. Hovedmålet er at finde fodersammensætninger, der kan forhindre diarre uden at anvende antibiotika. Før AI-implementeringen blev alle vurderinger udført manuelt, hvor en person skulle gennemgå staldene dagligt for at evaluere svineafføring. Med AI er denne proces nu i højere grad automatiseret, hvor billeder af fæces analyseres og vurderes af en computer, hvilket sikrer ensartede og præcise resultater.

FarmDroid, der står bagverdens første fuldautomatiske markrobot, har fået hjælp til at integrere et energieffektivt computer vision-system på deres robot, som kan tilbyde landmændene værdifulde data gennem sæsonen og forbedre robottens ydeevne samt navigationsmuligheder i marken. Det AI-baserede vision-system giver en række fordele, herunder operationsovervågning, høstestimation, afgrødeoptælling, skadedyrskontrol, sygdomskontrol, afgrødesundhed og afgrøde- og rækkedetektion.

”De tre finalister viser alle bredden i AI, og hvordan de danske virksomheder kan bruge AI til at styrke konkurrenceevnen, innovationen og effektiviteten. Alle tre projekter er også potentielle eksportsucceser, der skal være med til at understøtte, at Danmark bliver et internationalt foregangsland inden for virksomhedsrettet anvendelse af kunstig intelligens,” siger Peter Lemcke Frederiksen, centerprojektleder hos Teknologisk Institut, der er med til at drive AI Denmark.

AI Denmark, der hvert år uddeler AI-prisen, er finansieret af Industriens Fond med 34,5 mio. kr. og løber over tre år. 120 SMV’er kommer med på en seks måneders udviklingsrejse, hvor eksperter har hjulpet dem med at bruge AI til at få et konkurrencemæssigt forspring. Partnerne er: Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet og IT-Universitetet. www.aidenmark.dk

De tre finalister viser alle bredden i AI, og hvordan de danske virksomheder kan bruge AI til at styrke konkurrenceevnen, innovationen og effektiviteten.

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Schneider 1
Dansk fabrik i Ringsted vækker opmærksomhed i udlandet

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...