Sponseret indhold

Her er de nye regler for hjemmearbejde

Af:

Fremover skal du arbejde gennemsnitligt mere end to dage om ugen hjemme, for at kravene om indretning gælder for dit hjemmearbejde. Det besluttede et bredt flertal i Folketinget i februar.

Skrevet af; HK Privat, Jesper Pedersen


Arbejder du fortsat regelmæssigt hjemmefra? Og planlægger at blive ved med det post-corona? Så skal du være opmærksom på, at der er nye regler på vej. Fremover skal du således arbejde flere dage hjemmefra end hidtil, før arbejdsmiljølovgivningens særlige krav om indretning gælder for din hjemmearbejdsplads. Altså, reglerne for, hvornår det er et krav, at arbejdsgiveren stiller det korrekte udstyr til rådighed. 

Det er resultatet af en politisk aftale, som et bredt flertal blandt Folketingets partier indgik i februar. Indtil nu har de særlige krav om indretning været gældende, hvis du gennemsnitligt har arbejdet hjemmefra cirka en dag om ugen. Fremover kræver det gennemsnitligt mere end to dage om ugen – regnet ud over en periode på en måned. Det betyder altså, at hvis du fx arbejder præcis to dage om ugen derhjemme, så gælder arbejdsmiljølovgivningens regler om indretning af hjemmearbejdsplads ikke for dig.     Det ærgrer Simon Tøgern, formand for HK Privat. For det er en forringelse i forhold til lønmodtagernes rettigheder, når det kommer til lovens bogstaver om kravet om et sundt og sikkert arbejdsmiljø. 

– Vi bakker fuldt op om vores medlemmers muligheder for at arbejde hjemmefra, så længe det selvfølgelig er frivilligt og uden pres. Men vi mener, at det er helt forkert, at det skal ske på bekostning af deres arbejdsmiljø. Og det risikerer at blive konsekvensen ved den her aftale, siger Simon Tøgern. 

– Det betyder i praksis, at vi risikerer, at nogle skal ud og købe udstyr af egen lomme for at passe deres arbejde, hvis de vil undgå gener, som vi ved kommer af fx at sidde ved en bærbar computer. Det er urimeligt. 

Prøv at lave bedre aftaler med din arbejdsgiver
Arbejdsmiljølovgivningen gælder som udgangspunkt for hjemmearbejde, uanset hvor mange dage, du arbejder hjemme. Det vil blandt andet sige alle bestemmelser om psykisk arbejdsmiljø – som fx regler om arbejdsmængde, tidspres, uklare krav, krænkende handlinger og så videre. Men i forhold til indretning af arbejdspladsen har der – og er der – altså særlige regler. Nu først ved hjemmearbejde mere en gennemsnitligt to dage om ugen. De betyder blandt andet, at du skal have en justerbar stol, adskilt skærm og tastatur (det er altså no go at sidde bøjet over en bærbar computer) og den korrekte belysning. 

– Når vi under corona har hørt arbejdsgivere beklage sig over, at reglerne har været alt for restriktive, kan man næsten få det indtryk, at de har skullet ud og købe højteknologisk udstyr og hæve-sænke-borde til alle medarbejdere. Men det er jo slet ikke der, vi er i forhold til at sikre, at man overholder reglerne, siger Simon Tøgern. 

Han har da også et håb om, at mange arbejdsgivere vil sikre sine medarbejdere en sundhedsmæssig forsvarlig hjemmearbejdsplads – uanset at de ikke skulle opfylde lovkravet om mere end to dage om ugen. 

– Du har meget at vinde ved, at dine medarbejdere ikke sidder og får smerter af at passe deres arbejde, og måske ender med flere sygedage, siger Simon Tøgern. 

– Og jeg vil også klart anbefale HK’erne – gennem deres tillidsrepræsentant og/eller arbejdsmiljørepræsentant – at forsøge at lave aftaler med deres arbejdsgiver, som er bedre end de her lovkrav.

Alle kan få udstyr hos Energinet
Et af de steder, hvor de har lavet en aftale, som klart overgår mindstekravene i den nye lovgivning, er hos Energinet, hvor cirka 1.500 medarbejdere driver den danske energiinfrastruktur. Her indgik man allerede i foråret 2021 en meget fleksibel aftale om hjemmearbejde. Udover, at det permanent er blevet helt frivilligt, hvor mange dage medarbejderne vil arbejde enten hjemme eller på kontoret (med det forbehold, at en leder kan kalde folk ind, hvis det vurderes mest meningsfuldt for arbejdet), så har alle fået et tilbud om udstyr til hjemmekontoret. 

– Og det gælder altså virkelig alle. Lige meget om du arbejder 0 eller 5 dage hjemme. Vi har hele spektret i forhold til, hvor meget folk har lyst til at arbejde hjemme, men man har ikke villet gøre forskel på folk – så alle har fået tilbuddet om udstyr, fortæller Berit Schilling, der er HK’ernes tillidsrepræsentant hos Energinet. 

Udstyrspakken består af et tilbud om hæve-sænke-bord, kontorstol, skærm, tastatur, mus, headset og arbejdslampe. 

– Det er selvfølgelig helt frivilligt, om man vil tage imod det – ligesom ingen bliver tvunget eller presset til at arbejde hjemme. De har gjort det, fordi de under coronanedlukninger og senere har kunnet se, at folk virkelig præsterede hjemmefra, og så har ledelsen villet give de bedste muligheder for at arbejde hjemme, hvis man havde lyst, siger Berit Schilling, der vurderer, at de ansatte hos Energinet gennemsnitligt arbejder endnu mere hjemme, end man havde forventet.

Den politiske aftale skal nu omsættes til en bekendtgørelse og en vejledning fra Arbejdstilsynet. Ifølge Beskæftigelsesministeriet forventes de nye regler at træde i kraft i slutningen af april.

Læs meget mere om hjemmearbejde på HK Privats temaside. Her kan du blandt andet læse om regler og tips til at sikre bevægelse og kollegaskabet.

www.hk.dk/omhk/sektor/hk-privat/hjemmearbejde

Vi bakker fuldt op om vores medlemmers muligheder for at arbejde hjemmefra, så længe det selvfølgelig er frivilligt og uden pres. Men vi mener, at det er helt forkert, at det skal ske på bekostning af deres arbejdsmiljø. Og det risikerer at blive konsekvensen ved den her aftale

Mest læste på BusinessReview.dk

Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi
Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...