Sponseret indhold

Gør din ledelse klar til blockchain-revolutionen

Atrium-blue-Blockchain-2021_08_2000x1000--

Af:

Forsyningskæder og outsourcing væver i dag virksomheder så tæt sammen, at grænserne mellem dem udviskes. Hvis du vil drage fordel af den udvikling, og de teknologier den hviler på, skal du vende vrangen ud på din ledelse.

Skrevet af; Andreas Bay-Larsen, IT-Universitetet


Når kryptovalutaer og blockchain-teknologi rammer medierne, er det ofte med historier om Bitcoin-spekulation, højt energiforbrug og lyssky aktiviteter. Men bag de farverige overskrifter gemmer der sig historien om en hastigt voksende digital økonomi baseret på blockchain og lignende distributed ledger technology (DLT), som frontløbervirksomheder verden over arbejder på at blive en del af.

Ifølge analyse-virksomheden IDC forventes virksomheder globalt at indkøbe løsninger baseret på disse teknologier for over 40 milliarder kroner i 2021, og det vil vokse med 50 procent årligt de kommende år.  At drive forretning på og med blockchains kræver dog en nytænkning af virksomhedens rolle, som for mange vil virke noget radikal. Og det kræver ledere, der forstår at navigere dette hastigt innoverende felt.

”Vi er vant til at opfinde, producere, pakke og udsende et produkt. Sådan fungerer det ikke i distribuerede miljøer. Her skal du være medskaber af værdi i et netværk. Og det kræver et decentraliseret mindset,” forklarer Roman Beck, forskningschef på European Blockchain Center på ITU i København. 

Bag blockchain-teknologien ligger nemlig en styrende filosofi om decentralisering, som griber ind i selve den måde, vi opfatter vores organisationer og forretningsmodeller.

Grænserne udviskes
Når spørgsmålet i bestyrelseslokaler verden over hidtil har lydt ”Hvordan kan vi integrere blockchain i vores forretningsmodel?” er det grundlæggende det forkerte spørgsmål, der er blevet stillet. Et bedre spørgsmål er ”Hvordan kan vi tilpasse vores forretningsmodel til blockchain?”. Det handler om at se netværket som udgangspunktet. Og din virksomhed som blot ét knudepunkt. En aktør, der bidrager med services på og til netværket. I dag fungerer mange virksomheder reelt allerede sådan, når man ser på de forsynings- og værdikæder, de er en del af, påpeger Roman Beck.

”Vi har svindende grænser mellem mange virksomheder. Nogle virksomheder ved ikke helt, hvor de stopper, og deres service- og underleverandører begynder. De er vævet så tæt sammen.”

Det er den udvikling, som de decentrale netværk tager til næste niveau, og at udnytte potentialet kræver, at man tilpasser og forfiner sin strategi til de vilkår.

”Det kræver, at du tager hele forsyningskæden, hele værdikæden, i betragtning, sammen med de incitament-mekanismer, der er i spil. Det handler om market engineering – hvordan du kan påvirke dit økosystem. Hvordan du kan påvirke andre aktører og stakeholders, så de har incitament til at handle med dig,” siger Roman Beck.

At navigere den boomende blockchain-økonomi kræver derfor en forståelse af blandet andet spilteori og digital serviceøkonomi – begge centrale elementer i ITU’s blockchainkursus på ITU’s masteruddannelse i it-ledelse.

Ledelse på vrangen
Men lad os tage udgangspunkt i noget velkendt: personaleledelse. Som leder er du vant til at definere og styre adfærden blandt en gruppe mennesker. Ikke med kontrakter, der definerer enhver tænkelig situation – det er håbløst – men med målsætninger, retningslinjer og incitamenter. Medarbejderne skal gerne være næsten selvkørende. I dag, hvor virksomheder på grund af outsourcing og lange forsyningskæder ikke længere har alle kompetencer, ressourcer og ydelser samlet hos dem selv, skal denne ledelsestilgang i højere grad anvendes udadtil mod de eksterne partnere. Ledere skal så at sige vende vrangen ud på deres ledelse. For når eksterne ydelser bliver centrale og forretningskritiske for organisationen, bliver det nødvendigt at påvirke adfærden i økosystemet, forklarer Roman Beck.

“Virksomheder skal tilpasse sig en verden, hvor de ikke har total kontrol. Jo, du har juridiske kontrakter, service level agreements og andre erstatninger, men det er ikke det samme. Der er meget, du ikke kan håndhæve, og det gør det skrøbeligt,” siger han.

Målet er selvkørende systemer
Blockchains og lignende netværk kan skabe sikkerhed omkring dele af aftalerne på tværs af virksomheder og landegrænser. I hvert fald den del af forretningslogikken, som kan beskrives med computerkode – typisk finansielle kontrakter. Men der er stadig behov for at sikre, at de andre aktører i netværket agerer som ønsket.

“Det er her market engineering og nudging kommer i spil. Software er ikke perfekt – du kan ikke garantere alt, og dertil kommer, at der er mennesker i den anden ende, hvilket kan skabe alverdens problemer,” forklarer Roman Beck.

Målet er derfor at designe incitamentstrukturer, hvor det for andre på netværket ganske enkelt er den bedste strategi at opføre sig, som du ønsker. 

“Det digitale og decentrale mindset handler om at gennemtænke processer, forsyningskæder, værdikæder, så du ved hjælp af blockchain kan gøre store dele af dem næsten selvkørende og selvregulerende.” 

MASTER I IT-LEDELSE
IT-Universitetets Master i it-ledelse er en specialiseret lederuddannelse med fokus på it og digitalisering. Uddannelsen giver dig en digital forandringsprofil og ruster dig til at lede og arbejde med nye teknologier som fx blockchain, kunstig intelligens, machine learning, IoT, softwarerobotter og data generelt.
Master i it-ledelse udbydes som deltidsuddannelse og giver dig de færdigheder, som er væsentlige for en kompetent leder inden for it og digitalisering. Læs mere om ITU's Master i IT-ledelse på itu.dk/it-ledelse.

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
2N Pharma gruppebillede redigeret
”Hvis vi har ret, vil det forandre verden”
ejd 130624
Ejendomme Epaper
-
Forretningsrejserne er blevet mere sociale
IMG_0424
Bæredygtige træbroer boomer over hele landet

3 MYTER OM BLOCKCHAIN
Blockchain-teknologi kræver enorme mængder energi

Mens Bitcoin-netværket anvender den energitunge Proof-of-Work til at sikre netværket, er det langt fra tilfældet for alle blockchain-netværk. “Bitcoin-systemet fungerer sådan af en grund, men langt de fleste forretningsprocesser kan udføres på netværk, der bruger langt mindre energi,” siger Roman Beck.

Kun spekulanter interesserer sig for kryptovaluta
Prisen på Bitcoin og andre kryptovalutaer kan svinge voldsomt, men ofte er det her, man først ser teknologiske landvindinger, som andre senere kan trække på. “Vi skal tale mere bredt om forskellige kryptovalutaer, nye typer services, centralbankernes eksperimenter, og de fremskridt, der gøres,” siger Roman Beck.

Danmark er en digital frontløber - vi behøver ikke blockchain
Globalt peger udviklingen mod decentralisering, og Danmark risikerer at falde bagud, hvis vi holder fast i vores centraliserede systemer. “Det nationale franske netværk Minitel var et godt system, men det gjorde, at franskmændene var sene til at blive koblet på det globale internet,” siger Roman Beck.

Læs også

Datacenter interiør
Kunstig intelligens stiller store krav til fremtidens datacentre
At drive et datacenter handler om meget mere end blot at putte en masse servere ind i en bygning. Stigende krav til applikationer og...
Natasha Saxberg, Sep 2021, IT, IT-branchen
AI bliver anderledes end alle andre revolutioner
Hvor den industrielle revolution omkring 1800-tallet og automatiseringsbølgen i starten af 1900-tallet i høj grad påvirkede medarbejdere...
Chatbot chat AI concept, artificial intelligence Businessman usi
Standardbrugerflader mindsker frygten for kunstig intelligens
I it-virksomheden itm8 arbejder man blandt andet med at implementere kunstig intelligens i mellemstore virksomheder. Ifølge partner...