Sponseret indhold

Fem klimavenlige digitaliseringstiltag

Af:

Forslugne datacentre overgår flybranchens CO2-udslip’. Sådan lød overskriften på en dagbladsartikel for nogen tid siden. Det nytter altså ikke noget, at vi bliver hjemme fra Maldiverne, hvis vi i stedet surfer på nettet og streamer film i massevis. Vi skal blive bedre til generelt at tænke grøn it ind i vores hverdag – både privat og på arbejdet. 

Skrevet af; Johannes Tange Jørgensen


Hos C2IT, der arbejder med digitaliseringsprojekter for en lang række virksomheder, har man kigget på, hvilke tendenser, der rører sig inden for digitalisering. De mest brugte af slagsen er samlet her. Så lad dig eventuelt inspirere til at tænke lidt mere klima ind i din forretning – måske det samme tiltag også vil være forretningsoptimerende for netop din forretning.
Hvem ved?

Fem klimavenlige digitaliseringstiltag:

IoT kan spare mange kilometer
IoT Internet of Things kan andet og mere end bare at give fjernadgang til kopimaskinen eller styre kaffemaskinen i det intelligente hjem. IoT er supersmart til for eksempel overvågning og fjernstyring af maskinel over store afstande. Man behøver ikke være klimafanatiker for at kunne se, at en sensor på en affaldscontainer, der fortæller, hvornår den skal tømmes, er en god idé både for økonomien men sandelig også for klimaet i sparet kørsel og dermed CO2-udledning. 

Kig på hvor i din forretning, der er ting, som kunne undværes eller reduceres, hvis de for eksempel kunne styres via din mobiltelefon. Det kunne være ting som ventilation, lys, varme og lignende. 

Køb it med omtanke
Tænk klimavenligt, når du indkøber it til virksomheden. En ting er altid at tænke på den enkelte maskines klimaaftryk og vælge de mest strømbesparende modeller med dvalefunktioner og andet smart. En anden er at tænke maskinens livscyklus ind. Hvordan har fremstillingen af apparatet belastet miljøet, og hvordan vil det påvirke miljøet, når det engang skal destrueres? Okay, det er måske lige at gå over stregen. Det er for besværligt for de fleste. Men det er nemt at indgå aftaler med din leverandør om tilbagekøb, når du køber nyt it-udstyr til din virksomhed. På den måde bliver tingene genanvendt og måske endda genbrugt på steder, der ikke har så høje krav til hastighed og kapacitet, som du har. Ovenikøbet kan det måske endda betyde, at du får et lille afslag i prisen på din nye maskine, når du indleverer din udtjente hardware. 

Online møder, online undervisning, online everything 
Den helt store vinder, som vi alle sammen har vænnet os til under nedlukningen – er online-møder. Et online-møde bruger ganske vist strøm – men det har alligevel kunnet ses på klima-regnskabet, at vi ikke bevæger os nær så meget rundt for at komme til møder, kurser og konferencer, som vi gjorde før nedlukningen. Hvis vi fortsætter denne nye tendens i fremtiden, vil der kunne reduceres ganske meget på CO2-budgettet – og vi kan udnytte vores tid mere effektivt end ved konstant at være på farten. 

Kunstig Intelligens
Tag de klimavenlige briller på, hvis du overvejer at udnytte din virksomheds data i et AI-projekt. Med AI kan man på baggrund af fortiden forudse effekten af mange af de ting, man gør i dag, og vurdere hvilken vej, der vil være smartest at vælge fremover. På den måde kan vi nå at ændre vores adfærd, inden det er for sent. AI kan hjælpe til at disponere rigtigt og dermed undgå spild af ressourcer. 

Udnyt overskudsvarmen
Er du alligevel ude i en fornyelse af dit serverrum, eller overvejer du en hosting-løsning, så er det oplagt samtidig at tænke klimaet ind. Kig efter en løsning, der benytter energibesparende hardware, udnytter overskudsvarmen og måske endda benytter alternativ og klimavenlig energi til strømforsyningen. 

Udfordrer du dit hosting-center? Hvad gør de på klimafronten, og udnytter de for eksempel overskudsvarmen effektivt?

Ovenstående er de klimavenlige digitale løsninger, C2IT møder mest, når de arbejder med digitalisering for deres kunder. Listen er langt fra udtømmende, men der er en klar tendens. De fleste er sig deres ansvar bevidst og vil gerne tage hensyn til klimaet i de løsninger, de vælger. Desuden er det jo godt for virksomhedens renommé. 

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
Schneider 1
Dansk fabrik i Ringsted vækker opmærksomhed i udlandet

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...