Digitaliseringens tålmodige vindere

Af:

Danmark er et af de mest digitaliserede samfund i hele Europa, og det bør give os medvind i digitaliseringsbølgen, som ruller ind over virksomhederne. De virksomheder, der vinder kapløbet, er dem, som er hurtige, men også tålmodige.

Hos Siemens byder de digitale virksomheder velkommen med blandt andet MindSphere, der er et cloud-baseret, åbent IoT-operativsystem målrettet industrien. En løsning, som forbinder produkter, produktionsenheder, systemer og maskiner.

MindSphere gør det muligt for virksomheder at indsamle data og intelligent analysere dem. Den værdifulde viden kan fx bruges til procesoptimering, kvalitetsforøgelse, nye og forbedrede forretningsmodeller, forhøjet service samt driftssikkerhed.

”Danmark har en førerposition i digitaliseringen, som skal udnyttes, og fordi vores samfund i så høj grad er digitaliseret, giver det os mulighed for at styrke konkurrenceevnen,” siger Bjarne Lykke Sørensen, der er administrerende direktør for Siemens Digital Industries i Norden og Baltikum.

Bjarne Lykke Sørensen, Siemens direktør

Digitaliseringens udfordringer
I dag mærker mange virksomheder effekten af digitaliseringsbølgen, hvor fremtidens virksomheder i højere grad udnytter data til at specialisere sig og tilbyder en service fremfor et produkt. Men digitaliseringen kommer også med udfordringer:

”Man taler ofte om et dødens gab, når man snakker om at indføre digitalisering i virksomhederne, fordi tilvænningsfasen til den nye teknologi betyder, at performance måske falder i en periode, inden hjulene så for alvor begynder at dreje rundt igen,” siger Bjarne Lykke Sørensen og uddyber:

”Så vinderne i digitaliseringen er de hurtige, som kan se fordelene i teknologien, men også de tålmodige, der tænker langsigtet og kan se værdien i teknologien.”

Fremtidens virksomheder
Danmark er på nogle områder godt rustet til digitaliseringen, der rulles ud med den fjerde industrielle revolution, men vi skal have mere fokus på, hvordan fx de små og mellemstore virksomheder udnytter de nye teknologier og brugen af data, så de kan vokse og skabe nye jobs.

”I dag betyder Industri 4.0, at vi kan høste værdifulde data, som kan omsættes til produkter. Måske vil det fx i fremtiden blive normen, at alle sko 3D printes, så de passer perfekt til den enkeltes fod, som nøje er målt op. Skoen kan udstyres med en føler, så når det er tid til at skifte sko, eller der kommer en ny model, giver føleren besked eller bestiller automatisk et nyt par,” forklarer Bjarne Lykke Sørensen.

Bjarne Lykke Sørensen påpeger, at Industri 4.0 også kommer med et paradoks, fordi selv om alle kan udvikle sko og apps, så bevæger vi os hen mod en specialisering, som kan gøre det svært for de fysiske butikker at følge med i konkurrencen.

”Den masseproduktion vi kender i dag, hvor tusindvis af sko bliver produceret og sendt ud til butikkerne i hele verden, kommer måske til at vige pladsen for de helt unikke sko produceret til den enkelte. Og det vil revolutionere hele produktionen, værdikæderne og økosystemerne,” forklarer Bjarne Lykke Sørensen.

Data skaber værdi i økosystemerne
Hos Siemens har de taget hul på fremtiden med MindSphere, hvor virksomhederne deler data og sammen skaber fremtidens intelligente løsninger.

”Apple er en af pionererne på området for hele platformstankegangen. De udviklede smartphonen, men lagde det så ud til andre at udvikle apps for at skabe et stort økosystem,” fortæller Bjarne Lykke Sørensen.

Sammen med Siemens har Danish Crown i Horsens og pumpeproducenten Grundfos skabt et samarbejde, hvor data fra motorer og pumper på slagteriet indsamles og bruges til at indføre de mest intelligente og effektive løsninger. I dag styres det af et intelligent system, som kobler motorer og pumper sammen samt fortæller, hvornår dele skal udskiftes.

Den digitale tvilling overtager virkeligheden
Digitaliseringen sikrer en sammenhængskraft i værdikæderne, fordi alt er koblet sammen, og vi ser en tendens, hvor den digitale tvilling – altså den digitale model af selve det fysiske apparat, er ved at overtage førerpositionen.

”Hver gang vi som forbrugere skifter smartphone, mærker vi jo netop værdien af den digitale tvilling, som jo er vores Apple-ID, der gør det muligt at overføre al information fra den gamle til den nye model. På samme måde bliver de digitale tvillinger i produktionen og i industrien altafgørende, da vi her kan udnytte data optimalt, teste virtuelt og forudse fremtidens produktion,” forklarer Bjarne Lykke Sørensen. En fremtid som også er afhængig af den rette arbejdskraft.

”Ingeniører og programmører kommer til at forme og definere fremtiden. Desværre uddanner vi i Danmark alt for få. Jeg håber, flere vil begynde at søge mod de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, og at vi her i Danmark kan få gjort op med det kønsstereotype billede, så flere kvinder søger mod studierne,” siger Bjarne Lykke Sørensen.

Industri 4.0, der har sin oprindelse i Tyskland, er integrationen mellem den digitale verden og den fysiske produktion. Ideen bag Industri 4.0 er, at intelligente produktions- og servicenetværk kan selvstyre elementer på tværs af industrielle værdikæder. 

Læs mere på

siemens.dk/industri

Mest læste på BusinessReview.dk

_J3I5661
Kunstig intelligens hjælper med at optimere kommunal sagsbehandling i byggesager
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
etf_
🔊 Nyt afsnit af "Energi til Fremtiden" – Uudnyttet potentiale i overskudsvarme
IAN-C-0005
Trods Blackstone-indgreb: Ian Winther-Høiland geninvesterer fortjeneste i ejendomsmarkedet
Mother_and_child_cancer_cmyk
Ny dansk kræft-test når markedet

Læs også

Admin 1
Dansk softwareproducent sikrer tryghed i skyen
Admin By Request med base i Aalborg har i dag slået sit navn fast som en af de førende leverandører af software til end-point sikkerhed.Det...
iStock-1443440327
Nu er kravet ombæredygtighed vokset helt op i skyen
Al IT forbruger energi, men cloudbaseret IT forbruger rigtig megen energi. I takt med voksende krav om dokumentation for bæredygtighed...
CP-Office-meetingroom_DSC5416-2 (1)
40 dages AI-spurtskabte græsrodstilgang til udvikling i Visma Enterprise
Ved at dedikere tre medarbejdere til at udforske potentialet i AI, skabte Visma Enterprise ikke blot nye AI-værktøjer, der i dag bliver...