Sponseret indhold

DIGITALISERING HAR FYLDT FOR LIDT I DEN DANSKE DEBAT – BÅDE FØR OG UNDER VALGKAMPEN. MEN DET ER IKKE FOR SENT

Casper Klynge, vicedirektør Dansk Erhverv

Af:

Der forhandles på livets løs på Marienborg, og medierne flyder over af politiske kommentatorer der spekulerer i de finere detaljer i et muligt regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet, Venstre og hvem ved, andre potentielle koalitionspartnere.

Men et af vor tids vigtigste temaer blev aldrig diskuteret under valgkampen, og det er både et demokratiske problem og en økonomisk og kommerciel risiko for Danmark. I hvert fald hvis man spørger hos Dansk Erhverv.

”Digitalisering var fraværende i valgkampen, selvom netop digitalisering og teknologier er en af nøglerne til at løse de store samfundsudfordringer, vi står overfor – klima, en ny verdensorden, et sundhedsvæsen og en velfærdsstat under pres og så videre”, lyder det fra vicedirektør Casper Klynge, som fortsætter:

”Det er temaer som burde optage enhver politiker uanset partifarve, og hvad der manglede i valgkampen håber vi kommer med i det kommende regeringsgrundlag, uanset hvordan bogstaverne falder på plads. Hellere på side 1 end side 32, men vi er ikke urimelige mennesker, så øverst på side 2 er også helt fint”.

Dansk Erhverv har en politisk ønskeliste. Den vender vi tilbage til. Men først et kig ud over det internationale teknologipolitiske landskab, Danmark skal finde sine ben og navigere i.

”Jeg husker en sen eftermiddag i marts, hvor vi sad med en af de centrale EU-kommissærer på et kontor i den øverste del af Berlaymont-bygningen i Bruxelles. Udsigten over EU-området var god og vejret fejlede for en gangs skyld heller ikke noget. Men det var ikke grunden til, at det var et møde jeg sjældent skal glemme. Det var derimod EU-kommissærens budskaber, der blev grundigt indprentet i hukommelsen”, mindes Casper Klynge.

Mødet kredsede nemlig om de højaktuelle diskussioner i Europa om såkaldt ’strategisk autonomi’ og ’digital suverænitet’. Og bekræftede, at det er en dagsorden der stikker dybt og ikke forsvinder foreløbigt. Det handler bl.a. om energipolitik og afhængighed af russisk gas, ikke mindst siden begyndelsen af Ukrainekrigen. Men for en lang række regeringer og EU-kommissærer – og mange andre europæere – handler bekymringerne i lige så høj grad om teknolog. Og om et ønske om at frigøre sig fra markedsdominans fra globale teknologivirksomheder.

”Fundamentalt set drejer bekymringen sig i Europa om, at vi som kontinent ikke falder bagud i den digitale tidsalder. Hvordan vi skaber fremtidens vækst og jobs i en dataøkonomi. Hvordan vi skaber sikker infrastruktur i en tid, hvor cybertruslen stiger i takt med digitaliseringen. Hvordan vi skaber markeder med reel konkurrence, valgmuligheder og forbrugerbeskyttelse. En tsunami af reguleringer er ved at skylle udover Europa, fordi der opleves et stort behov for at definere nogle klarere rammebetingelser”, siger Casper Klynge.

De færreste vil efterhånden afvise behovet for lovgivning. Både civilsamfund, regeringer og techindustrien taler om behov for regulering. Samtidig er det imidlertid afgørende, at tilgangen til digital politikformulering og lovgivning ikke bliver unuanceret og skinger. Og at Europa og Danmark ikke skyder sig selv i foden. En lille åben og eksportorienteret økonomi som Danmark har enorme interesser i, at vi ikke ender i protektionisme og teknologiforskrækkelse. 

”Gør vi det her smart, kan vi i Danmark gøre ansvarlig teknologi til en konkurrencefordel for danske virksomheder. Konkurrencedygtighed og ansvarlighed er nemlig ikke hinandens modsætninger. Især i et land som Danmark, hvor samfundsansvaret er en del af erhvervslivets DNA, åbner det store muligheder at der er internationalt efterspørgsel”.

”Potentialet er stort: Vi kan blive et foregangsland på ansvarlig digitalisering – ligesom vi er blevet det på det grønne område. Men det kræver investeringer og fokus. Kommercielt og politisk”.

Og så er vi tilbage til det analoge danske folketingsvalg og forhandlingerne på Marienborg og Christiansborg, og Dansk Erhvervs ønskeliste. Den handler bl.a. om at fortsat udbygning af den digitale infrastruktur, øget prioritering af cybersikkerhed, grøn innovation og et bredt og massivt løft af kompetencer. Og så ønsker Dansk Erhverv at Danmark spiler en langt mere aktiv rolle på den regulering der skyller ind fra EU. Sidst men ikke mindst er der spørgsmålet om en minister til området, som til Dansk Erhvervs glæde igen er til diskussion.

”Vi hilser ideen velkommen, men det forudsætter selvfølgelig en minister med pondus og med stærk forankring. En række andre europæiske lande har allerede digitale ministre, og det giver politisk opmærksomhed og muligheder for at tænke og udvikle indsatser på tværs”, siger Casper Klynge og nævner den grønne omstilling, og det stigende pres på sundhedssystemet som eksempler. 

“Men det vigtigste er sådan set ikke om vi får en dedikeret minister eller ej. Det væsentligste er, at teknologi og digitalisering bliver en helt central og prioriteret del af et nyt regeringsgrundlag. Vi står over for kolossale reformbehov. Og uanset hvordan man vender og drejer det, kommer digitalisering og brug af ny teknologi til at spille en afgørende rolle. Derfor laver vi i Dansk Erhverv bølgen over at debatten kører”.

”En visionær digital satsning er nødt til at være bredspektret. Det handler om eksportmuligheder, men også om suverænitets- og reguleringsdagsordenen, hvor der er brug for en stærkere dansk stemme. Som en lille åben økonomi har Danmark og danske virksomheder måske mere på spil end de fleste. Det forpligter”.

51% af landets virksomheder har været ramt af mindst en cyberhændelse i løbet af de seneste 12 måneder Kilde: PwCs Cybercrime Survey 2022

310.000 medarbejdere i danske virksomheder mangler tilstrækkelige digitale kompetencer -- 30.000 specialister, 80.000 digitale integratorer og 200.000 generalister. 

Kilde: ”Det Digitale Kompetencebarometer”, udgivet af Digital Dogme i samarbejde med HBS Economics

Potentialet er stort: Vi kan blive et foregangsland på ansvarlig digitalisering – ligesom vi er blevet det på det grønne område. Men det kræver investeringer og fokus. Kommercielt og politisk.

Mest læste på BusinessReview.dk

_J3I5661
Kunstig intelligens hjælper med at optimere kommunal sagsbehandling i byggesager
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
etf_
🔊 Nyt afsnit af "Energi til Fremtiden" – Uudnyttet potentiale i overskudsvarme
IAN-C-0005
Trods Blackstone-indgreb: Ian Winther-Høiland geninvesterer fortjeneste i ejendomsmarkedet
Mother_and_child_cancer_cmyk
Ny dansk kræft-test når markedet

Dansk Erhvervs ønskeliste

  • Digital infrastruktur topper prioritetslisten over virksomhedernes rammevilkår, viser en ny undersøgelse blandt Dansk Erhverv medlemmer. Vi skal fremme næste generations net (5G og fiber), samt øge fokus på cloud – med en balanceret tilgang, der drager fordel af globale udbyderes investeringer, men også sikrer samarbejde med danske virksomheder.
  • Sikkerhed: Cyberangreb er en alarmerende del af trusselsbilledet. Den hybride krig i Ukraine har vist, hvor ødelæggende angreb kan være. Men også herhjemme er risikoen aktuel. Halvdelen af danske virksomheder har været ramt af mindst en cyberhændelse i løbet af det sidste år.
  • Grøn innovation: Mulighederne for kommerciel anvendelse af teknologier som kunstig intelligens er enorme, som danske virksomheder allerede har bevist indenfor bl.a. sundhedssektoren. Flere styrkepositioner skal i spil – ikke mindst grønne, digitale løsninger. EU’s fokus på ’Twin Transition’ – det grønne og det digitale, er et område Danmark har potentialet til at føre an på.
  • Kompetencer: Digitale kompetencer og uddannelse skal fremmes, så alle bliver en del af det digitale fællesskab. For sammenhængskraften og for arbejdsmarkedet.  
  • Regulering: Danmark skal engagere sig langt mere aktivt på EU-niveau, hvor rammevilkårene i disse år defineres. Vi skal sikre balance mellem nødvendige regler og konkurrencedygtige rammebetingelser. Erhvervslivet skal være med til den opgave.

 

Læs også

Admin 1
Dansk softwareproducent sikrer tryghed i skyen
Admin By Request med base i Aalborg har i dag slået sit navn fast som en af de førende leverandører af software til end-point sikkerhed.Det...
iStock-1443440327
Nu er kravet ombæredygtighed vokset helt op i skyen
Al IT forbruger energi, men cloudbaseret IT forbruger rigtig megen energi. I takt med voksende krav om dokumentation for bæredygtighed...
CP-Office-meetingroom_DSC5416-2 (1)
40 dages AI-spurtskabte græsrodstilgang til udvikling i Visma Enterprise
Ved at dedikere tre medarbejdere til at udforske potentialet i AI, skabte Visma Enterprise ikke blot nye AI-værktøjer, der i dag bliver...